UKK

Yleisesti vapaaehtoistyöhön voi lähteä täysi-ikäisenä, mutta suurin osa kohteista sopii myös 16 vuotta täyttäneille. Alaikäinen voi varata matkan voi varata huoltajien suostumuksella.

Nuorelle vapaaehtoistyömatka on turvallinen vaihtoehto, sillä matkan aikana liikutaan yhdessä muiden kansainvälisten vapaaehtoisten ja vapaaehtoistyön koordinaattorien kanssa sekä tehdään eläintensuojelutyötä ammattilaisten johdolla.

  • Costa Rica, Osan niemimaa: Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Costa Rican projektiin, mutta vain huoltajan tai muun yli 21-vuotiaan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 12 vuotta.
  • Etelä-Afrikka, Abelana: Vapaaehtoistyö Etelä-Afrikassa sopii kaikille yli 18-vuotiaille erilaisesta ja opettavaisesta safarimatkasta kiinnostuneille. Mukaan otetaan yli 16-vuotiaita aikuisen seurassa.
  • Kreikka, Kalamos: Vapaaehtoistyö Kreikassa sopii kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneita meren- ja luonnonsuojelusta.
  • Thaimaa, Phra Thong: Phra Thongille voi lähteä myös lasten kanssa. 10-vuotias lapsi pystyy osallistumaan hyvin mukaan. Tapauskohtaisesti Phra Thongille saatetaan ottaa mukaan myös nuorempi lapsi.
  • Kreikka, Kefalonia: Vapaaehtoistyö Kreikassa sopii kaikille yli 18-vuotiaille.
  • Etelä-Afrikka, Tzaneen: Vapaaehtoistyö  sopii yli 18-vuotiaille.

Tärkeintä on innostus ja kiinnostus eläinten- ja luonnonsuojelua kohtaan. Työtehtävät opetetaan paikan päällä. Pääsääntöisesti kaikissa kohteissamme liikutaan paljon luonnossa erilaisissa maastoissa. Kaikissa kohteissamme pärjää hyvällä englannin kielitaidolla.

Tässä kohdekohtaiset vaatimukset:

  • Costa Rica, Osan niemimaa: Costa Ricassa kävellään paljon. Työtä tehdään kolmessa vuorossa, myös öisin. Kansalaisjärjestö pyytää kaikkia lähtijöitä lähettämään englanninkielisen CV:n, jonka perusteella jokaisen omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita voidaan hyödyntää perillä.
  • Etelä-Afrikka, Abelana: Etelä-Afrikassa kuvataan eläimiä päivittäin ja kuvaustaidoista sekä oman zoom-kameran mukaan ottamisesta on kansalaisjärjestölle paljon apua. Työtä tehdään pääsääntöisesti jeepissä istuen, mutta myös maastossa kävellen. Kaikkien lähtijöiden tulee toimittaa viimeistään 1 kk ennen lähtöä kansalaisjärjestön oman dokumentin täytettynä ja lääkärin allekirjoittamana. 
  • Kreikka, Kalamos: Kreikassa kävellään paljon. Mukaan tulee ottaa oma tietokone ja kännykkä. Kerätyt tiedot syötetään tietokoneelle ja tietokonetaidot ovat oleellinen osa työtä.
  • Thaimaa, Phra Thong: Thaimaassa kävellään paljon, joten hyvä peruskunto on eduksi.
  • Kreikka, Kefalonia: Merikilpikonniensuojeluprojekteissa on paljon pyöräilyä ja kävelyä kuumallakin säällä. Meri- ja rannikkoalueiden suojeluprojektiin lähtiessä tulee olla vahva uimataito ja hyvä sukellustaito jo ennakkoon.
  • Etelä-Afrikka, Tzaneen: villieläinten suojelukeskuksessa tehdään paljon fyysistä työtä auringon alla. Englannin kielitaidon tulee olla erittäin hyvä. 
  • Costa Rica, Osan niemimaa: merikilpikonnia ja luonnonvaraisia lajeja.
  • Etelä-Afrikka, Abelana: norsuja, leijonia, sarvikuonoja, leopardeja, gepardeja, hyeenoja.
  • Kreikka, Kalamos: munkkihylkeitä (munkkihylkeitä ei näe itse rannoilla, vaan riistakameran kautta saa nähdä vanhaa dataa mitä on kerätty riistakameroiden kautta.)
  • Thaimaa, Phra Thong: merikilpikonnia (kohteessa ei näe rannalle munimaan saapuvia merikilpikonnia, mutta kukkulan päällä istuessa näkee usein merikilpikonnia.)
  • Kreikka, Kefalonia: merikilpikonnia (meri- ja rannikkoalueiden suojeluprojektissa ei osallistuta kilpikonnaprojektiin).
  • Etelä-Afrikka, Tzaneen: Villieläinten suojelukeskuksessa pääset auttamaan monenlaisia eläimiä. Koska eläimet vapautetaan luontoon niiden kuntouduttua emme voi luvata tietyn eläimen olevan hoidettavana kun saavut keskukselle. Yleisimmät hoidettavat eläimet ovat mangustit, virtahevot, pahkasiat, piikkisiat ja seeprat. Alueella asuu myös tavallisia kotieläimiä.

HUOM! Emme koskaan lupaa, että näet uhanalaisia eläimiä, mutta siihen on hyvä todennäköisyys.

Vapaaehtoismaksulla katetaan vapaaehtoisen asuminen (ja ruoka, muualla paitsi Kreikassa). Suurin osa maksusta menee kuitenkin kohteessa toimivalle voittoa tavoittelemattomalle kansalaisjärjestölle, joka pyörittää vapaaehtoistyöprojektia. Rahalla autetaan eläimiä, hankitaan projektiin tarvittavia välineitä ja palkataan tutkijoita, meribiologeja, vapaaehtoisten koordinaattoreita, eläintenhoitajia jne.

Vapaaehtoistyössä oppii paljon uhanalaisista lajeista ja niiden suojelusta, sekä teoriassa että käytännön työtehtävien kautta. Lisäksi moni vapaaehtoinen on kertonut saaneensa uutta innostusta ekologisuuteen ja vastuullisuuteen myös arjessa.

Kyllä, vapaaehtoistyöllä on selkeät positiiviset vaikutukset uhanalaisiin lajeihin. Esimerkiksi Costa Rican kohteessamme vapaaehtoisten ansiosta yhdeksän kymmenestä merikilpikonnanpoikasesta selviytyy. Ilman vapaaehtoisia selviytyisi vain noin kolme kymmenestä.

Vapaaehtoistyössä oppii paljon uutta, tutustuu samanhenkisiin ihmisiin ja tietenkin pääsee auttamaan uhanalaisia eläimiä. Aikaa on myös rentoutua ja päästä lomatunnelmaan, joten hampaat irvessä ei kohteissamme raadeta. Valitsemalla Ekomatkaajat tuet vastuullista matkailua, sillä toimimme vain vastuullisten kumppanien kanssa. Voit myös olla varma, että matkasi tuomat hyödyt eläimille ovat moninkertaiset verrattuna matkasta koituneisiin ympäristöhaittoihin.

Työtehtävät vaihtelevat paljon kohteen mukaan. Työtehtäviin voi kuulua esimerkiksi:

  • Costa Rica, Osan niemimaa: Merikilpikonnan munien kerääminen talteen hautomoon, tunnistemerkkien asentaminen munimaan tulleille merikilpikonnille & kuoriutuneiden poikasten valvominen, jotta ne pääsevät turvallisesti mereen. Työtä on kolmessa vuorossa, joka on poikkeus muihin kohteisiin nähden. Projekti sisältää monenlaisia luonnon- ja eläintensuojeluun liittyviä tehtäviä kuten työtä farmilla, puuntaimitarhalla ja lähiympäristön polkujen tarkistamista ja siivoamista.
  • Etelä-Afrikka, Abelana: Eri eläinten kuvaaminen ja monitorointi jeepin kyydistä, infopakettien kokoaminen eri eläimiin liittyen, riistakameroihin kertyneiden kuvien läpikäyntiä, luonnonsuojelutehtäviä.
  • Kreikka, Kalamos: Munkkihylkeiden pesimärantojen suojelu, linnunlaulun äänittäminen ja meriheinädatan kerääminen (tehtävässä pääsee uimaan).
  • Thaimaa, Phra Thong: Merikilpikonnan pesien etsiminen, kilpikonnien käyttäytymisen tarkkailu ja kilpikonnainfojen pitäminen turisteille.
  • Kreikka, Kefalonia: Merikilpikonnien pesimiskaudella ja kuoriutumiskaudella on hyvin erilaisia työtehtäviä, kts. lisätiedot kohteen sivulta. Meri- ja rannikkoalueiden suojeluprojektissa tutkitaan lähialuetta ja otetaan geotag-kuvia meriruohoniityistä. Tutkimusten apuna käytetään dronea.
  • Etelä-Afrikka, Tzaneen: Loukkaantuneiden ja orpojen eläinten hoitamista. Työ sisältää ruoan pilkkomista eläimille kolme kertaa päivässä, eläinten ruokintaa, eläinten aitausten siivousta sekä valmistelua saapuville eläimille. Saatat päästä näkemään kun eläimiä vapautetaan luontoon (tätä ei voida luvata).

Tässä vain muutama esimerkki kohteiden työtehtävistä. Jokaisessa kohteessa on laajasti erilaisia tehtäviä ja ne vaihtelevat muun muassa vapaaehtoisten määrästä ja vuodenajasta riippuen.

Osaan kohteistamme on mahdollista lähteä myös lasten kanssa. Thaimaan Phra Thong, jossa suojellaan merikilpikonnia, sopii loistavasti lapsiperheen kohteeksi. Muihin kohteisiin ikäraja on K16 tai K18.

Phra Thongilla ja Costa Ricassa minimi perilläoloaika on viikko. Matkalle näin kauas ei kuitenkaan kannata lähteä vain viikoksi, vaan vapaaehtoistyön voi tällöin yhdistää muuhun lomailuun.

Mukaan kannattaa hakea pääsääntöisesti aina hyvissä ajoin, jolloin varmistaa paikkansa, koska suurimmassa osassa kohteista on vain vähän paikkoja vapaaehtoisille. Paikka vapaaehtoistyöhön vahvistuu nopeasti, yleensä 1 vrk – 1 viikon kuluessa.

Allergiat ja erityisruokavaliot otetaan hyvin huomioon kohteissa. Ne tulee ilmoittaa etukäteen, jotta niihin voidaan paikan päällä varautua.

Yksi jokaisen kohteen tärkeimmistä arvoista on eläinten hyvinvointi, minkä lisäksi vastuullisuuteen keskitytään eri tavoilla. Jokaisen kohteen vastuullisuustoimenpiteistä on koostettu blogi. Lisätietoa voit tarvittaessa kysyä meiltä.