TIETOISKU! TIESITKÖ TÄMÄN DELFIINEISTÄ?
Delfiinit ovat äärettömän kiehtova, valaiden lahkoon kuuluva nisäkäsheimo, joita pidetään hyvin älykkäinä. Tiesitkö kuitenkaan näitä faktoja delfiineistä?
Delfiinit elävät keskimäärin noin 17-vuotiaiksi, mutta jotkut yksilöt ovat tiedettävästi eläneet jopa 50-vuotiaiksi.
Delfiinit ovat lihansyöjiä. Aikuinen, 120 kiloinen delfiini syö noin 15kg päivässä, mm erilaisia kaloja ja mustekaloja.
KAIKKI delfiinilajit kuuluvat valaisiin, hammasvalaiden alalahkoon.
Delfiinit ovat yleensä maksimissaan 3 metrin mittaisia.
Monella on käsitys, että delfiini on ”laumaeläin”, mutta sen laumakäyttäytyminen riippuu lajista itsestään. On lajeja, jotka elävät tuhansien yksilöiden parvissa, kun taas myös lajeja, jotka elävät pitkälti ihan yksin tai vain muutaman lajitoverin kanssa.
Delfiini on nisäkäs, jolla on keuhkot. Kun delfiinit synnyttävät, ne kuljettavat poikasen veden pinnalle, jotta se oppii hengittämisen taidon.
Suurin osa delfiineistä tulee sukukypsiksi 6-16 vuoden ikäisinä.
Delfiini nukkuu vain toisella aivopuoliskolla, eli toinen aivopuolisko on aina aktiivinen.
Kuten muutkin nisäkkäät, delfiinit imettävät poikasiaan. Toisin kuin muut kalat, delfiinit ovat hyvin kiintyneitä poikasiinsa ja pitävät niistä hyvää huolta.
Delfiineillä on ”otsameloni”, jota ne käyttävät kaikuluotaamiseen. Se erittää ääniaaltoja, jotta se havaitsisi ympäristön vaarat ja muita elementtejä. Kaikuluotaus on selviytymisen kannalta erittäin tärkeää delfiineille, vaikka lajilla ei ole kovin monia saalistajia. Ihminen on delfiinin suurin uhka.
Delfiinit kommunikoivat toistensa kanssa erilaisilla äänillä erilaisissa tilanteissa. Suunnistaessaan ne päästävät klikkausääniä. Toistensa kanssa kommunikoidessaan, ne viheltävät. Kun delfiini on vihainen tai innoissaan, se päästää kovan purskahdusäänen. Äitidelfiineillä on omat äänet poikasilleen.
Delfiinit eivät ole niin älykkäitä kuin luullaan. Delfiinillä on noin 500 grammaa painavammat aivot kuin ihmisellä, mutta tämä liittyy valaiden lämmönsäätelykykyyn.
Vaikka delfiini ei ole niin älykäs kuin monet luulevat, tyhmästä eläimestä ei kuitenkaan ole kysymys. Delfiinit pystyvät ymmärtämään käsitteitä, ratkaisemaan yksinkertaisia tehtäviä ja käyttämään erilaisia työkaluja.
Hyvää delfiinien päivää 14.4.!
Iiris