Norsut ovat maailman suurimmat maalla elävät nisäkkäät. Ne painavat tavallisesti 2500 – 6000 kg, mutta afrikannorsut voivat painaa jopa 8000 kg. Norsujen aivot ovat 3-4 kertaa niin suuret kuin ihmisaivot, ja ne ovat yhtä monimutkaiset, tehden norsuista maailman älykkäimpiä eläinlajeja. Älykkyys ilmenee pitkälti erinomaisena muistina, tunneälykkyytenä ja itsetietoisuutena.
Norsuilla on tärkeä rooli ekosysteemin kannalta. Suuren kokonsa ansiosta ne raivaavat tiheää kasvillisuutta, joka auttaa metsien uudistumisessa, ja ulostaessaan ne levittävät syömiensä hedelmien ja kasvien siemeniä. Norsut myös kaivavat vettä esiin maan pinnan alta helpottaen muidenkin eläinten vedensaantia.
Norsuilla on töppöjalat, joiden astumapinta on tasainen. Niiden avulla norsut pystyvät kävelemään joustavasti ja uskomattoman kevyesti ja äänettömästi. Ne eivät kuitenkaan pysty hyppäämään suuren kokonsa vuoksi, mutta ne käyttävät jalkojaan kuulemiseen korvien lisäksi. Ne voivat aistia maanpinnan kautta matalien taajuuksien värinöitä. Norsujen pitkä, tunnistettava kärsä on hyvinkin monikäyttöinen, sen avulla norsu voi poimia asioita, ruiskuttaa vettä, juoda, päästää varoitusääniä ja tervehtiä lajitovereitaan.
Norsut ovat hyvin tunteikkaita eläinlajeja. Ne osaavat itkeä, nauraa ja hassutella. Ne myös ikävöivät lajitovereitaan, ja tunnistavat ne pitkänkin ajan jälkeen. Kun yksi lauman jäsenistä kuolee, norsut kokoontuvat kuolleen norsun ympärille, ja surevat monen päivän ajan. Kuten useat muut eläimet, myös norsut tunnistavat itsensä peilikuvasta. Norsu osaa esimerkiksi katsoa, onko se palanut auringossa, ja hoitaa itseään heittämällä hiekkaa auringonpolttaman päälle. Lisäksi, ihmisten tavoin norsut ovat ”oikea- ja vasenkätisiä” käyttäessään syöksyhampaitaan.
Noin 90 % norsukannasta on menetetty viimeisen vuosisadan aikana pääasiassa salametsästyksen ja norsunluukaupan vuoksi. Afrikassa tapetaan yksi norsu joka 25 minuutti. Aasiassa norsujen elinympäristö on enää 15% niiden alkuperäisestä elinympäristöstä ihmiskannan levittäytymisen takia. Norsukantaa yritetään pelastaa monien eri järjestöjen ja vapaaehtoistoiminnan kautta.
Tykkää Ekomatkaajat Facebookissa niin kuulet aina tuoreimmat uutiset ja saat tiedon tulevista tapahtumista.
Sofia