Blogi

Tietoa merikilpikonnista osa 1

Ekomatkaajilta kysytään usein tietoa merikilpikonnista. Tämän takia olemme nyt koonneet yhteen paikkaan kaikki vastaukset.

World Sea Turtle Day, jota vietetään vuosittain 16.6., pyrkii korostamaan merikilpikonnien tärkeyttä. Blogin osa 1 julkaistaan World Sea Turtle Dayn aattona.

Miten merikilpikonnat voivat palata samalle rannalle pesimään?

Siitä, miten merikilpikonnat tunnistavat alueita, on olemassa useita teorioita, mutta mitään niistä ei ole pystytty näyttämään toteen. Tässä suosituimmat teoriat:

Uusin teoria merikilpikonnien navigoinnista on, että ne voivat havaita sekä maan magneettikentän kulman, että voimakkuuden.

Näitä kahta ominaisuutta käyttämällä merikilpikonna voi pystyä määrittämään leveys- ja pituusasteensa, jolloin se voi navigoida käytännössä missä tahansa.

Varhaiset kokeet näyttävät osoittavan, että merikilpikonnat pystyvät havaitsemaan magneettikenttiä. Seuraavaksi tutkittava idea on, käyttävätkö ne todella tätä kykyä navigoida.

Yleisesti uskotaan, että kuoriutuvat poikaset oppivat syntymärannan ainutlaatuiset ominaisuudet ollessaan vielä pesässä ja/tai ensimmäisen matkansa aikana pesästä merelle. Näitä rannan ominaisuuksia voi olla esimerkiksi haju, matalataajuiset äänet, magneettikentät, kausittaiset virtaukset ja taivaan vihjeet.

Nuoremmat naaraskilpikonnat voivat seurata vanhempia, kokeneita pesiviä kilpikonnia niiden ruokintapaikalta pesäpaikalle.

Kuinka merikilpikonna pesii?

Pesimisprosessi sisältää useita vaiheita. Naaraskilpikonna nousee merestä yöllä rannalle ja alkaa etsimään sopivaa pesimäpaikkaa. Päästyään valitulle paikalle, se alkaa kaivamaan kuoppaa käyttäen kaikkia neljää räpyläänsä. Naaras poistaa alta kuivan pintahiekan, mitä se käyttää myöhemmin munien peittämiseen. Kun se on kaivanut sopivan kokoisen kuopan vartalolleen, alkaa se kaivamaan kuoppaa munille käyttäen vuorotellen molempia takajalkojaan. Kun se ei pääse enää syvemmälle, alkaa supistukset ja takaräpylät nousevat pois hiekasta ja hetken päästä se alkaa laskemaan munia. Jokaisen supistuksen jälkeen se synnyttää yhdestä neljään munaa nopealla tahdilla. Munat täyttävät kuopan lähes kokonaan. Kun poikue on valmis, naaras sulkee pesän käyttämällä takaräpylöitä samalla tavalla, kuin kuopan kaivamiseen, mutta päinvastoin. Se asettaa hiekkaa pesän päälle niin paljon, kunnes munat on peittyneet kokonaan. Se taputtelee varovasti kosteaa hiekkaa muniensa päälle käyttämällä kuorensa alapuolta. Naamioitumisprosessi alkaa tästä. Hitaasti edeten, se heittelee kuivaa pintahiekkaa taakseen. Tällä tavalla se yrittää piilottaa muniensa sijainnin petoeläimiltä. Tultuaan valmiiksi, naaras suuntaa takaisin mereen.

Kuinka monta munaa merikilpikonnat munivat?

Munien määrä pesässä vaihtelee lajeittain. Lisäksi merikilpikonnat voivat yhden pesimäkauden aikana munia enemmän, kuin yhden poikueen. Merikilpikonnat munivat keskimäärin 110 munaa yhteen pesään ja keskimäärin 2–8 pesää kauden aikana.

Litteäselkäkilpikonnat munivat pienimmät poikueet, vain noin 50 munaa pesää kohden. Haukannokkakilpikonna munii eniten, noin 200 munaa pesää kohden.

-Sonia

Lue lisää blogin osasta 2!

Tutustu kilpikonnakohteisiimme Kreikkaan, Thaimaahan ja Costa Ricaan.

Jaa kirjoitus:

1 ajatus aiheesta “Tietoa merikilpikonnista osa 1”

  1. Paluuviite: Tietoa merikilpikonnista osa 2 - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ekomatkaajat

Muita postauksia