Blogi

Tietoa merikilpikonnista osa 4

Kuinka syvälle merikilpikonna voi sukeltaa?

Merinahkakilpikonnat voivat sukeltaa yli 1000 metrin syvyyteen etsiessään saalistaan, meduusoja. Kovakuoriset lajit sukeltavat matalammissa syvyyksissä. Merinahkakilpikonna on mukautettu syvään sukellukseen ainutlaatuisen muotoilunsa vuoksi. Toisin kuin muilla merikilpikonnilla, merinahkakilpikonnan selästä puuttuu jäykkä rintaluu, joka mahdollistaa sen kokoon painumisen syvien sukellusten aikana. Sen ihossa on suuri määrä öljyä ja nahkainen kuori imee typpeä, mikä vähentää paineen alenemisesta johtuvia ongelmia syväsukelluksen ja pinnalle nousun aikana.

Kuinka pitkään merikilpikonna voi pidättää hengitystään ja miksi ne hukkuvat?

Koska merikilpikonnat ovat ilmaa hengittäviä matelijoita, niiden on noustava pintaan hengittääkseen. Merikilpikonnat voivat pidättää hengitystään useiden tuntien ajan, riippuen aktiivisuuden tasosta. Lepäävä tai nukkuva merikilpikonna voi pysyä pinnan alla 4–7 tuntia. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut merikilpikonnat voivat jopa viettää talviunta meressä useita kuukausia. Kuitenkin stressaantunut kilpikonna, joka on juuttunut esimerkiksi kalastusvälineisiin, kuluttaa nopeasti kehoonsa varastoitunutta happea ja voi hukkua muutamassa minuutissa.  

Kuinka suuri oli kaikkien aikojen suurin merikilpikonna?

Suurin merikilpikonnalaji oli dinosaurusten aikaan elänyt Archelon, joka oli seitsemän metriä pitkä. Tänä päivänä suurin elossa oleva laji on merinahkakilpikonna. Atlantin merinahkakilpikonnat ovat hieman suurempia, kuin populaatio Tyynellämerellä. Merinahkakilpikonnan pituus on keskimäärin kaksi metriä. Suurin koskaan mitattu merinahkakilpikonna oli Walesin rannikolta 1987 jumissa löydetty uros. Se oli lähes kolme metriä pitkä ja painoi 970 kiloa.   -Sonia Lue lisää blogin osasta 5! Tutustu kilpikonnakohteisiimme Kreikkaan, Thaimaahan ja Costa Ricaan.

Jaa kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Tietoa merikilpikonnista osa 4”

  1. Oho, tuli itselleni yllätyksenä, että merinahkakilpikonnat voivat sukeltaa noinkin syvällä. Liemi- ja karettikilpikonnat ainakin taitavat olla pääasiassa hyvin paljon matalemmissa vesissä. Jiskus kun noita on pidemmän aikaa pinnan alla seurannut, käyvät ne hengittämässä varsin usein, ehkä keskimäärin 10 minuutin välein.

    1. Ekomatkaajat

      Avomerellä merinahkakilpikonnan tiedetään sukeltaneen jopa 1200 metrin syvyyteen etsimään ravintoa, mutta useimmiten ne sukeltavat enintään tuhanteen metriin. Yleensä merikilpikonnat eivät uskaltaudu 250 metriä syvemmälle. Useimmat aikuiset tosiaan viihtyvät matalissa vesissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »