Blogi

Villieläinten suojelu Etelä-Afrikassa

Salametsästys on suurin uhka monien maailman uhanalaisimpien eläinlajien tulevaisuudelle. Salametsästys on villieläinten laitonta metsästystä, pyydystämistä ja usein tappamista. Se on suurin uhka monien maailman uhanalaisimpien lajien tulevaisuudelle, toiseksi vain elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen lajien selviytymisen yleisissä uhissa. Yksi salametsästyksen vaarallisimmista ja kestävimmistä vaikutuksista on kotoperäisten eläinpopulaatioiden tuhoutuminen. Kun salametsästäjien kohteena on jokin tietty eläin, kuten sarvikuono, eläimen kannan toipuminen voi kestää vuosikymmeniä. Tämä puolestaan vaikuttaa ekosysteemiin, johon eläin kuuluu. Esimerkiksi petoeläinten, kuten leijonien, väheneminen voi saada saalispopulaatiot kasvamaan käsistä, kun taas kasvinsyöjä nisäkkäiden määrän väheneminen voi vaikuttaa erilaisten kasvien siementen leviämiseen ja muuttaa ekosysteemin eläimistöä.

Yleisimmät syyt eläinten vahingoittumiseen ovat ihmisistä koituvia syitä. Paikalliset ihmiset kiinnittävät luontoon ansalankoja saalistaakseen uhanalaisia eläimiä. Paikalliset saalistavat eläimiä eläinten ja ihmisten välisten konfliktien takia. Jotkut eläimet saattavat olla uhaksi ihmisten toimeentulolle tai yleiselle turvallisuudelle, ja tämän takia ihmiset päätyvät tappamaan eläimiä. Eläinten vahingoittaminen ja tappaminen ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu tähän ongelmaan, sillä tämän takia eläinten populaatiot ovat vähentyneet rajusti ja ovat suuressa vaarassa kadota kokonaan. Kaikki eläinlajit ovat tärkeitä ekosysteemin takia ja jos tärkeät eläinlajit kuolevat sukupuuttoon, tulee tämän jälkeen häviämään monia muitakin eläinlajeja, joka saattaa pidemmällä aikavälillä vaikuttaa myös ihmisiin ja ihmisten toimeentuloon.

Villieläinkauppa ja salametsästys

Villieläinten laiton kauppa sisältää suojeltujen eläinlajien laittoman kaupan, salametsästyksen, pyydystämisen tai keräämisen ja se vaikuttaa kolmannekseen maailman kaikista villieläinlajeista. Eläimiä ja niiden osia myydään laittomasti lihan takia, koristeiksi/huonekaluihin, vaateisiin tai lääketieteellisin syin mustalla markkinoilla. Nämä rikolliset toimet voivat vähentää lajipopulaatioita ja aiheuttaa paikallisen tai jopa maailmanlaajuisen sukupuuton. Lisäksi monet salakuljetettavat eläinlajit ovat hauraita ja vaativat asiantuntevaa ja herkkää käsittelyä, mutta salametsästäjien käyttämät menetelmät eläinten tappamiseen, vangitsemiseen ja eläinten käsittelytapana ovat usein erittäin julmia eivätkä täytä eläinten hyvinvointia koskevia standardeja. Eläimet menehtyvät usein vammoihin, sairauksiin, nälkään ja/tai kuolevat laittomassa villieläinkaupassa.

Eläimiä salametsästetään erilaisilla ansalangoilla. Ansalanka on pitkä lanka, jonka päässä on lenkki, joka on kiinnitetty paikallaan olevaan esineeseen, kuten puuhun. Lankasilmukka on tarkoitettu tarttumaan eläimen kaulaan tai jalkaan. Kun eläin liikkuu eteenpäin, lanka vetää tiukasti kiinni ja vangitsee eläimen. Eläimet panikoivat jäädessään kiinni näihin ansoihin ja jatkavat langan vetämistä, tehden siitä tiukemman ja tiukemman. Jos lanka kuitenkin katkeaa ja ”vapauttaa” eläimen, saattaa tästä koitua vakavia ongelma eläimelle, koska lanka puristuu eläimen ruumiinosan ympärille ja seurauksena on yleensä syvä kivulias haava, joka tulehtuu nopeasti ja voi johtaa eläimen pitkäaikaiseen ja tuskalliseen kuolemaan. Jos lanka on eläimen kaulassa ja lanka on tarpeeksi vahva, eläin tukehtuu.

Lähde auttamaan villieläimiä Ekomatkaajien kautta

Ekomatkaajien Tzaneenin kohteessa pääset auttamaan salametsästyksen uhreiksi joutuneita vahingoittuneita sekä orpoja eläimiä. Uhanalaisten eläinten suojelu on merkityksellistä työtä. Vapaaehtoisena autat väärinkohdeltuja eläimiä selviämään ja palautumaan luontoon. Osa eläimistä saattavat olla niin vahingoittuneita, ettei niitä pystytä enää pelastamaan. Kuitenkin kaikki eläimet, joilla on mahdollisuus selviytyä, hoidetaan rakkaudella ja ammattitaidolla. Eläimet saattavat viettää keskuksella viikoista moniin kuukausiin riippuen niiden iästä, vammoista sekä traumoista. Villieläinten suojelukeskuksella eläimiä hoidetaan lajikohtaisesti sekä yksilökohtaisesti. Eläin palautetaan luontoon täysin eläimen ehdoilla ja se vapautetaan vasta kun eläin on siihen itse valmis. Näin taataan eläimen selviytyminen ja mahdollinen lajin lisääntyminen luonnossa.

Kohteessamme työskentelet villieläinten suojelukeskuksessa ja saatat päästä näkemään mitä upeimpia villieläimiä. Suojelukeskuksella on hallussapito- ja hoitoluvat yli 70 eri eläinlajille, mikä parantaa mahdollisuuksia, että kaikki apua tarvitsevat eläimet saavat lajikohtaista sekä yksilökohtaista hoitoa. Eläimet ja varsinkin uhanalaiset eläimet tarvitsevat apuamme, joten lähde auttamaan niitä Etelä-Afrikkaan, jotta nämä upeat lajit selviytyisivät tulevaisuudessa ja niiden lajikantansa elpyisi normaaliin lukemiin. Kuvassa vapaaehtoiset pitävät kädessään luonnosta keräämäänsä ansalankaa.

Tutustu ja ihastu uuteen kohteeseen!

-Viivi

Jaa kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Villieläinten suojelu Etelä-Afrikassa”

 1. Mette Folarin

  Hei,

  Tarjoatteko yhtään sellaista matkailu palvelua, joka olisi esim perheille ja pariskunnille suunnattua? Ns yhdistettyä loma-elämys-ekoteko matkaa? Se voisi olla lyhyempikin loma, 1-2 viikkoa.
  Loman aikana vanhemmat ja lapset saisivat tutustua ympäröivään luontoon ja eläimiin ja osallistua johonkin ekotekoon. Illalla voisi olla grillailua, uintia, vapaa-aikaa. Joku päivä käynti rannalla ym? Joku päivä voisi olla luento/ oppitunti vaikka sarvikuonoista ja niin poispäin.
  Näin lapset oppisivat jotain hyödyllistä loman aikana ja lomaileva perhe / pariskunta antaisivat jotain takaisin luonnolle. Ja pääsisi vähän töihin, vaikka ruokkimaan orpoa villieläinpoikasta.
  Uskon, että tällaisilla pakettimatkoilla voisi olla yhä enemmän kysyntää. Nämä all inclusive hotellimatkat on aika kamalia, eivätkä esimerkiksi palvele paikallisia ravintola yrittäjiä, kun ihmiset syövät kaikki ateriat suuressa hotellissa. YT Mette Folarin

  1. Ekomatkaajat

   Hei, olemassa oleva kohteemme Thaimaan Phra Thong sopii hyvin perheille ja pariskunnille. Kohteessa saa olla viikon tai kaksi, tarvittaessa lyhyemmänkin ajan. Kohteessa on käynyt vapaaehtoisena sekä kolmea sukupolvea että eri ikäisiä lapsia vanhempineen. Matkan aikana ehtii tutustua hyvin luontoon ja eläimiin, sillä vapaa-aikaa on aina runsaasti. Kohteessa vapaaehtoisten koordinaattori pitää luentoja vapaaehtoisille. Periaatteessa vastaa hyvin kuvaustasi. Tällaisia matkoja olisi tosiaan kiva olla enemmänkin, kiitos ideasta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia