Oletko vahva uimari ja sinulla on aikaisempaa kokemusta snorklauksesta jopa 8 metrin syvyydessä?
Uusi meri- ja rannikkoalueiden suojeluohjelma alkaa 9.6.
Ohjelmassa tutkitaan Posidonia oceanica -meriheinäniittyjä ja Kaakkois-Kefalonian hiekkadyynejä. Painopisteenä on rannikko ja lähirannikolla Moundan niemimaan merialue.
Meriheinäniityt ovat suurempi hiilinielu kuin sademetsä, ja niillä on ratkaiseva rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ne muodostavat tärkeän ekosysteemin, joka tarjoaa elinympäristöjä ja kasvupaikkoja monille meren eläimille ja muille organismeille. Hiekkadyynit ja niiden kasvillisuus muodostavat dynaamisen esteen meren ja maan välille sekä erikoistuneen ekosysteemin, johon kehitys ja kiihtyvä eroosio vaikuttavat.
Mitä meri- ja rannikkoalueiden suojeluohjelmassa tehdään?
Rannikko- ja meritutkimusalueet kartoitetaan dronilla säännöllisin väliajoin. Vapaaehtoisilla ei tarvitse olla drone-taitoja, mutta heillä on mahdollisuus oppia uusia droonien käyttötapoja ympäristötieteissä. Meren yllä tehdyt tutkimukset auttavat paikantamaan meriniityt ja suunnittelemaan snorkkelitutkimuksia. Rantaa ja hiekkadyynejä tutkitaan droneilla ja luodaan sekä topografisia että kolmiulotteisia karttoja, jotka auttavat tutkimaan ekosysteemiä ja seuraamaan muutoksia ajan myötä.
Snorklaustiimit tutkivat lähialuetta kerätäkseen geotag-kuvia meriruohoniityistä. Nämä analysoidaan myöhemmin tunnistamiseksi lajit, niittytyypit ja niiden nykytila sekä ajan myötä tapahtuvat muutokset. Rannikon hiekkadyynit kartoitetaan ja tutkitaan rantaprofiili- ja lajitunnistetutkimuksilla. Myös dyynien nykytilaa tutkitaan kuin niiden ajan trendit.
Muovien ja muiden haitallisten tekijöiden esiintyminen sekä meri- että rannikkoekosysteemissä kirjataan, ja joitain muutoksia keskittyy niiden keräämiseen kierrätystä tai hävittämistä varten.
Vapaaehtoiset antavat aikaansa ja taitojaan auttaakseen keräämään tärkeitä tietoja ja tukemaan kriittistä merenkulkua suojelutyötä ja myös ymmärtää, miten suora ihmisen toiminta ja ilmastonmuutos vaikuttavat meren ekosysteemeihin. Projektin keräämät tiedot auttavat luomaan yhden yksityiskohtaisimmista tietokokonaisuuksista alueen rannikko- ja meriekosysteemeistä.
Hae mukaan meri- ja rannikkoalueiden suojeluohjelmaan
Ohjelma alkaa 9.6.2022 ja aloituspäivät ovat joka toinen torstai syyskuuhun saakka.