Oletko suunnitellut lähteväsi vapaaehtoistyöhön Osan niemimaalle?
Kerromme tässä blogissa omista kokemuksistamme Osan niemimaalla. Blogissa kerrotaan aikatauluista, työvuoroista ja ruoista, joita pääsimme syömään.
Suuntaa antava aikataulu
Päivä 1
Saavuimme kohteeseen. Tutustuminen alueeseen. Orientaatio. Illalliseksi papuja ja pastaa.
Päivä 2
Klo 7 aamupalaksi munakas, hedelmiä ja leipää. Klo 7:30-8:30 orientaatio työhön. Kävimme läpi merikilpikonnien suojelua ja mitä työssä pitää ottaa huomioon. Klo 9-11:45 rantojen siivous. Aika rankka työvuoro helteessä roskia keräten, mutta todella merkityksellinen. Merikilpikonnat eivät saavu munimaan roskaiselle rannalle ja pienet poikaset jäävät jumiin roskiin, joten jokainen keräämämme roska oli tärkeä. Kerättyämme kukin roskia muutamia täysiä jätesäkkejä täyteen päätimme mennä uimaan läheiseen laguuniin vaatteet päällä. Täällä ei ole erikseen paikkaa, jossa voisi uida, mutta tämä on hyvä paikka vilvoitella rankan työn jälkeen.
Klo 12 lounaaksi papuja, kalaa ja uunikasviksia. Klo 13:30-14 turtle talk eli pääsimme oppimaan lisää merikilpikonnista. Klo 15-17 ensimmäinen käynti keinohautomossa. Hautomoon mennään pelkät sukat jalassa, jolloin hautomoon ei päädy bakteereja, kuten kengistä. Avasimme hautomon pesien pussinsuut yksi kerrallaan. Kokeilimme kevyesti painamalla hiekkaa ja jos hiekka oli kovaa ei mikään ollut vielä valmista, mutta jossain hiekka petti eli pian poikaset kuoriutuvat. Parista pesästä löytyi poikasia ja ne otettiin hanskat kädessä pesästä ja samalla laskettiin montako niitä on. Upein kokemus tähän mennessä! 20 ensimmäistä mitattiin ja punnittiin. Normaali poikasen paino oli 16-17 g. Tyypilliset mitat n. 4,1-4,2 pitkä ja 3,7 leveä. Sen jälkeen poikaset vapautettiin mereen samaan aikaan kolmesta eri paikasta. Näin poikaset saavat enemmän selviytymisen mahdollisuuksia. Samalla vahdittiin, ettei paikalle tule haaskalintuja syömään poikasia. Klo 17-18 vapaa-aikaa. Klo 18 illalliseksi sienipastaa.
Päivä 3
Aamumonitorointi klo 4:30-9. Lähdimme tarkkailemaan hiekkarantaa ja etsimään kuinka moni kilpikonna on käynyt yöllä munimassa. Tavoite on kantaa talteen mahdollisimman monen pesän munat. Löysimme heti jälkiä hiekasta, keräsimme talteen useamman pesän munat ja ämpärit loppuivat kesken. Munat vietiin hautomoon ja samalla haettiin lisää ämpäreitä.
Yleensä ämpäri munien ja hiekan kanssa painaa n. 15 kg ja käveltävä matka on n. 700 metriä. Kun matkaa kävelee upottavassa hiekassa käy se jo ihan kuntoilusta! Samalla kun kerättiin munat talteen mitattiin etäisyys pesästä metsänrajaan ja pesän mitta alaspäin / korkeus. Laskettiin munat ja hautomossa ne aseteltiin hiekkaan uuteen pesään, josta yritettiin tehdä identtinen löydettyyn nähden; saman muotoinen ja yhtä korkea. Laskettiin munat pesään varovasti ja aseteltiin loput hiekat uuteen pesään. Poikasten pitäisi kuoriutua 60 vrk päästä. Askelia tänään 9800.
Joen vesi oli niin korkealla, että tänään kävelyä oli rannalla suhteellisen vähän. Toisella puolella jokea saattoi olla pesiä, mutta emme päässeet sinne. Pitää olla alle vuorokausi munimisesta, jotta munia voi siirtää. Vain 8 h kuluessa munimisesta munia saa siirtää ei sen jälkeen. Liian kuumassa munia ei myöskään saa siirtää. Tämän takia toiselle puolelle jääneet munat jäävät hiekalle.
Kaivoimme ylös yhden pesän joka oli surullinen näky. Pesä löytyi kilpikonnanpoikasten jälkien ansiosta. Osa oli siis selvinnyt pesästä ulos, mutta loput olivat kehittyneet vähän ja osa ei ollenkaan. Hautomosta löytyi kaksi täysin kehittynyttä kuollutta kilpikonnan poikasta, joka on todella harvinaista eikä syytä tähän tiedetä. Tarkistimme kaikki pesät ja kolmessa oli poikasia. Mitattiin ja punnittiin 20 ensimmäistä ja vapautettiin ne mereen. Klo 9-14 vapaa-aikaa. Aamupalaksi toastia ja hedelmiä. Lounaalla klo 12 riisiä, papuja, jauhelihaa ja salaattia. Klo 14:30-16:15 jälleen keinohautomolla. Vapautettiin poikaset. Illalliseksi lasagnea ja salaattia. Joka kerralla on eri mehua, joka näissä olosuhteissa on ihan luksusta. Tärkeimmiksi tavaroiksi olen tähän mennessä todennut hatun, aurinkorasvan, hyvät pitkävartiset sukat (vähintään kolme paria) ja omat pohjalliset lainasaappaisiin.
Päivä 4
Aamuvuoro klo 4:30-8:15. Paljon jälkiä hiekassa. Kaivettiin munat ylös ja siirrettiin ne hautomoon. Yhdessä pesässä oli 45 munaa, toisessa 31 ja kolmannessa 128. Tarkistettiin hautomossa pesät, joista löytyi kaksi vastasyntynyttä kilpikonnaa. Näillä vastasyntyneillä oli ongelmia räpylöissä ja matkanteko oli todella hidasta. 8400 askelta aamulta.
Aamupalalla oli tarjolla papuja, riisiä, nakkeja ja paistettua banaania. Lounaaksi perunamuusia, pihvi ja salaattia. Vapaa-aikaa klo 13:30 asti. Orientaatio ja turtle talk. Keskustelimme mm. siitä, että nykyään 3 % merialueesta on suojeltu, kun taas ennen merialueita ei suojeltu lainkaan. Klo 14:15-16:30 hautomokäynti. Tarkistettiin pesät, mitattiin ja punnittiin poikaset. Tarkistin pesän, josta ei olisi pitänyt löytyä enää mitään, koska muut poikaset olivat kuoriutuneet jo 2 vrk aiemmin, mutta sieltä löytyi 18 poikasta. Kun pesä kaivettiin sen jälkeen kokonaan auki, sieltä löytyi vielä lisäksi 10 poikasta ja kehittymättömiä munia. Vapautettiin poikaset, jonka jälkeen tutkittiin munat. Päivän askeleet 18.500. Illalliseksi riisiä, lihaa, perunapaistosta ja salaattia.
Päivä 5
Klo 4:30-8:30 aamuvuorolla löydettiin 8 pesää, jotka oli ryövätty. Merkkinä tästä oli jalanjälkiä ja reikiä pesän kohdalla. Silti tarkistettiin, olisiko pesässä ollut vielä munia tallella. Ei ollut. Munien myynti on laitonta, mutta munia kerätään paljon myyntiä varten. Yhdestä munasta saa dollarin ja niitä myydään sekä paikallisille että ravintoloille. Munat syödään tuoreena ei enää 1 vrk jälkeen. Olemme siis kiinnostuneita samoista munista. Löysimme teltan, jossa munien salametsästäjät olivat yöpyneet ja herkutelleet munilla. Lisäksi löysimme 2 pesää, jotka koirat, kissat tai ravut olivat ryövänneet.
Hautomossa oli tänään paljon kuolleita poikasia, joka oli todella surullinen näky. Tutkimme kaikki munat viereisellä ”hautausmaalla” ja vapautettiin elävät hautomosta löytyneet poikaset. Surullinen ja opettavainen aamu. Keskustelimme paljon siitä miksi näin voi käydä. Askeleita 10.500 aamuvuorolta. Aamiaiseksi muroja, granolaa, jogurttia ja hedelmiä. Lounaaksi nuudelia, lihaa, keitettyjä kasviksia, leipää ja salaattia. Klo 15:15-16:30 hautomolla. Tutkittiin pesät ja vain yhdessä oli neljä poikasta, jotka mitattiin punnittiin ja vapautettiin. Lyhyt retki. Illalliseksi tortilloja lihatäytteellä ja salaatilla.
Päivä 6
Klo 4-9:45 pitkä retki Perron rannalle. Tällä rannalla käydään harvemmin eikä täältä kanneta munia keinohautomoon. Joskus jos tekemistä on enemmän niin takaisin palataan vasta klo 10:30 eli tämä meidän retki oli lyhyt ,mutta se tuntui todella pitkältä. Mukaan pakattiin kokilta etukäteen tilatut eväät ja paljon vettä. Valitsin vaihtoehdoksi yhden leivän mukaan ja toisen takaisin tullessa, mutta jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt valita ottaa mukaan 2 leipää. Vesi loppui kesken. Lähes kaikki pesät oli jo ryövätty. Muutamassa oli vastasyntyneitä poikasia ja vapautimme ne mereen. Suurin osa oli kuolleita poikasia tai kehittymättömiä munia. Aamun aikana kertyi 23.400 askelta. Takaisin tullessa aamupalaksi oli pannukakkua ja hedelmiä. Loppupäivä vapaata. Klo 12 lounaaksi riisiä, kuivattuja banaaneja ja salaattia.
Päivä 7 vapaapäivä. Aamiaiseksi leipää, hedelmiä, papuja ja riisiä.
Päivä 8
Saimme lapun oven alta, jossa luki, että klo 4:30 aamuvuoro on peruttu, koska rantavahti oli havainnut salametsästäjän rannalla munien kimpussa. Me emme mene sen takia rannalle lainkaan, koska se olisi vaarallista. Klo 7 aamupalaksi leipää, munakasta ja hedelmiä. Lupauduimme ylimääräiseen työvuoroon peruuntuneen vuoron takia klo 8-10:30 hautomoon. Mittaus, punnitus, munien tutkiminen. Veimme kiireellä poikaset mereen, koska alkaa olla kuuma vapauttaa niitä. Lounaaksi riisiä, papuja, paikallisia juureksia ja perunaa. Illalliseksi riisiä, keitettyjä vihanneksia, lettuja ja suklaakakkua.
Klo 20-23:45 yömonitorointi. Menomatkalla rantaa kävellessä ei nähty mitään, mutta takaisin tullessa nähtiin muniva kilpikonna, jolla tehtiin terveystarkastus, laitettiin kilpikonnalle tunnistustägi ja otettiin munat talteen hautomoon. Vapautettiin yksi hautomosta löytynyt poikanen.
Työ Costa Ricassa on rankkaa, mutta sitäkin antoisampaa. Lähtisin kohteeseen koska tahansa uudelleen. Costa Ricaan pääsee vapaaehtoistyöhön minimi 6 viikon ajaksi. Hinta on 3310 euroa (ei sisällä lentoja ja kuljetuksia).
Kysy lisää!
Kymmenen keinoa auttaa eläimiä
Tässä on muutamia keinoja, joiden avulla voit auttaa eläimiä. Pelasta eläimiä ja tee vapaaehtoistyötä meidän
2 ajatusta aiheesta “Työvuorot Costa Ricassa Osa Peninsulassa”
Mitä merikilpikonnia Osan niemimaalla erityisesti on? Ilmeisesti etelänbastardikilpikonnia? Todella kurjaa tuo, että pesiä ryövötään, kun muutenkin niin harva kilpikonna selviää täysikasvuiseksi, ja niin etelänbastardikilpikonnien ja muidenkin merikilpikonnien määrä taitaa koko ajan vähentyä.
Eteläisillä rannoilla tavataan pääasiassa etelänbastardikilpikonnia ja liemikilpikonnia. Satunnaisesti tavataan merinahkakilpikonnia ja karettikilpikonnia. 🙂