Suunnitteletko vapaaehtoistyömatkaa Kreikkaan?
Tässä blogissa kerromme omaan kokemukseen perustuen siitä, minkälaisia työvuoroja Kreikassa Kalamoksen saarella on. Työvuorot vaihtelevat mm. vuodenajan, vapaaehtoisten määrän ja sään mukaan. Tämä kesän aikataulu antaa vähän mielikuvaa työpäivistä. Yleisesti voidaan sanoa, että työtä on 5 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa.
Kohteessa on ollut 18-61-vuotiaita vapaaehtoityöntekijöitä. Suurin osa vapaaehtoisista on kohteessa minimi 3 viikon ajan.
Kerromme nyt omista kokemuksista.
Suuntaa antava aikataulu
Päivä 1
Jokainen valmisti oman aamupalansa aineksista, joita kukin on itse ostanut saarella sijaitsevasta pienestä kaupasta tai mantereelta ennen saarelle saapumista. Täällä ruoat eivät kuulu hintaan. Aamupala klo 9:30.
Orientaatio klo 11:15-13. Projektin vetäjä Ted kertoi projektista, sen tavoitteista ja visiosta. Projektiorganisaatio tekee työtä uhanalaisten munkkihylkeiden suojelemiseksi ja tuhoisan kalastuksen poistamiseksi alueelta. Kävimme läpi viikon aikana suoritettavia työtehtäviä ja keskustelimme saaren asukkaista, eläimistä ja luonnosta. Kalamokselta on liian kallista viedä roskia mantereelle eikä roskia saa enää polttaa kuten ennen, jonka takia roskat kasaantuvat vuoren lailla saarelle. Tänne ei todellakaan halua jättää omia roskiaan! Loppuviikoksi on luvattu 38 asteen helleaaltoa, joka on täällä todella harvinaista. Tämän takia suunniteltiin, miten työvuorot voidaan toteuttaa.
Loppupäivä oli itseopiskelua. Tieteellistä materiaalia on paljon. Jokainen tarvitsee työtä varten oman tietokoneen.
Päivä 2
Itseopiskelu jatkui. Talolla on iso kirjasto, josta voi lainata kirjoja. Luin kirjallisuutta linnuista ja Välimeren luonnosta odotellessani seuraavaa ohjelmaa. Klo 12.15-13 tutustumme kamera-ansoihin. Orientaatioon kuului mm. kameroiden käyttöön opastus ja kameroiden kiinnitykseen opastaminen. Tutustuimme jo ennakkoon kartalta alueeseen, jonne lähdemme kameroita kiinnittämään. Päivän ohjelmaan mahtui lisäksi kreikan kielen kurssi.
Päivä 3
Kahden itseopiskelupäivän jälkeen vapaaehtoiset pääsevät työtehtävien pariin. Minullekin koitti ensimmäinen työpäivä. Klo 8 lähdimme meriheinäprojektiin. Meriheinä on kolmanneksi arvokkain ekosysteemi. Todistamalla, että alueella on meriheinää, munkkihylkeitä ja lintuja voidaan maa-aluetta suojella tuulivoimaloilta ja vesialueita tuhoisalta kalastukselta (esim. kalankasvattamoilta ja räjäyttämällä kalastukselta) sekä öljynporaukselta. Tällä alueella on toistaiseksi 24 kalankasvattamoa.
Päästäksemme rannalle, jossa kasvaa meriheinää, kävelimme 1,5 tuntia yhteen suuntaan. Mukaan pakkasimme uikkarit, snorkkelit, eväät, 3 litraa vettä, aurinkorasvaa ja projektiin tarvittavat työkalut kuten mittanauhan ja navigaattorin. Kun olimme vihdoin päässeet perille hiekkatietä pitkin, etsimme vielä miten pääsisimme alas rannalle. Saarella ei pahemmin ole polkuja eikä reittejä, joten tietä piti raivata pensaiden ja puiden välistä. Perille rannalle päästyämme toinen vapaaehtoisista jäi rannalle ja toinen lähti uimaan. Otimme koordinaatit, mitat ja kuvat meriheinästä. Työ oli suoritettu klo 11 mennessä ja jäimme varjoon odottamaan, että pahin helle menisi ohi. Klo 16:15 päätimme, että pahin helle on ohi ja kävelimme takaisin asunnolle klo 16:30-18:45.
Tämä on todella hyvä sporttiloma luonnossa! Näissä maisemissa mieli lepää. Saarella on niin käsittämättömän kaunista luontoa ja niin vähän turisteja, että ei usko olevansa Kreikassa.
Klo 19:30 oli minun vuoroni kastella puutarha. Jokaisella on kerran viikossa puutarhavuoro, joka sisältää kesäisin lähinnä kastelua ja talvisin rikkaruohojen poistamista puutarhasta. Kastelun jälkeen työtehtävään kuului sitruunoiden poiminta. Vapaaehtoiset saavat käyttää vapaasti sitruunoita. Niitä oli maassa runsaasti ja teimmekin viikon aikana paljon sitruunamehua. Puutarhassa kasvaa mm. tomaatteja, sipuleita, valkosipulia, munakoisoja ja persiljaa.
Klo 21 lähtö yhdessä illalliselle rantaravintolaan. Oli ihana vaihteeksi lähteä ravintolaan, kun normaalisti jokainen syö omia ruokiaan ja jokainen kokkaa itse. Söimme rauhassa, nautimme hiljaisuudesta ja palasimme asunnolle klo 23.
Päivä 4
Klo 9:30 aamiainen. Klo 11-12 orientaatio saaren linnuista ja kissoista. Saarella on havaittu 75 erilaista lintulajia. Tarkoitus olisi saada myös siirrettyä saarella asustavat villikissat pois, jotta niiltä ei tartu munkkihylkeille parasiittitautia. Tämän takia yksi työtehtävä on kissojen kuvaaminen ja tarkkailu. Kävimme lyhyesti myös tarkkailemassa kissoja.
13-14:30 rikkaruohojen nyppiminen. Täällä rikkaruohoistakin valtaosa hyödynnetään ruoanlaitossa. Tänäänkin rikkaruohoista tehtiin herkullista salaattia, joka maistui pinaatille. Klo 19 orientaatio munkkihylkeistä.
Päivä 5
Matkaa kohteeseemme rannalle kameroita kiinnittämään oli 6,5 km, josta osa on vaikeakulkuisessa maastossa. Onneksi minulla oli hyvät lenkkarit ja iso reppu täynnä vettä, koska ilman niitä täällä ei pärjäisi. Tärkeässä osassa oli kävelykeppikeppi, jota apuna käyttäen pääsi kävelemään alas jyrkkää ja hankalakulkuista maastoa. Kävelimme metsässä, jossa ei ole polkuja ja yritimme löytää reitin rannalle. Olimme etukäteen nähneet paikan Google Earthista, mutta mitään reittiä rannalle ei ollut.
Kameroilla, joita kiinnitetään rannoille ja luoliin tarkkaillaan munkkihylkeitä. Kameralle tallentunut materiaali haetaan noin 2 kk kuluttua. Rannoille ei mennä usein, sillä hylkeet tietävät ihmisten olleen rannalla. Hylkeet ovat todella älykkkäitä ja hylkeillä on todella tarkka hajuaisti. Kannoimme mukanamme rannalle viisi painavaa kameraa, jotka kiinnitimme rannalle. Hiekkatieltä rannalle alas oli 1,5 tunnin matka ilman mitään polkua tai reittiä. Rannalta otimme mukaamme ne kamerat, jotka löysimme. Niihin tallentunut materiaali on todella tärkeää hylkeidentutkimuksen kannalta. Lähdimme rannalle klo 6 ja olimme perillä klo 6:50. Mäkeä alas kävelimme 45 minuuttia. Klo 8:45 mennessä olimme etsineet kamerat rannalta ja vaihtaneet tilalle uudet kamerat ja pääsimme takaisin ylös klo 9:45. Kaikki kolme vesilitraa olivat juotuna tähän mennessä ja vain pieni tippa oli jäljellä paluumatkaa varten. Vaikka oli jo todella lämmintä kävelimme saman tien takaisin, koska missään ei ollut varjoa eikä mistään saanut lisää vettä, joten emme olisi voineet odottaa iltapäivään saakka.
Klo 19-21 lähdimme kävelemään kohti satamaa. Kissat ovat aktiivisia kesällä, lisääntyvät ja hakevat kylästä ruokaa. Kuvasimme kissoja. Tällaiset vapaaehtoisten ohjelmaan kuuluvat aktiviteetit eivät tunnu työltä, koska samalla pääsee tutustumaan saareen ja saa viettää aikaa muiden vapaaehtoisten kanssa.
Illalla katsoimme elokuvan luonnonsuojelusta.
Päivä 5
Klo 6-10:30 lähdimme kävelemään navigaattorin avulla, joka ohjasi meidät metsään. Kävimme muutamassa eri kohteessa, joissa pysähdyttiin äänittämään lintujen ääniä. Kun vapaaehtoiset kiertävät vuosien varrella samoissa kohteissa metsässä äänittämässä lintujen ääniä saadaan kerättyä dataa vuosien ajan samasta sijainnista.Tänään oli hyvä päivä tähän projektiin, koska kun sataa ei ole lintuja ja on liian liukasta lähteä kävelemään maastoon ja kun on liian kuuma metsään ei ole syytä mennä. Pohjoisen linnut saapuvat tänne tammikuussa ja eniten lintuja onkin saarella tammikuussa. Jotkut linnut kuumista maista saapuvat tänne kesällä, kun täällä on viileämpää. Lisäksi saarella asustaa paikallisia lintuja. Tällä hetkellä suurin osa on pikkulintuja. Aiemmin lintuja tarkkailtiin myös kiikareilla, mutta nykyään ainoastaan äänitetään lintujen ääniä, joita ihminen ei välttämättä kuule.
Klo 19 orientaatio munkkihylkeistä ja klo 20 orientaatio kamera-ansoista rannalla.
Tässä oli muistiinpanoja Kreikan Kalamoksen matkalta. Toivottavasti tämä blogi avasi hieman sitä, minkälaista vapaaehtoistyö Kreikassa on. Jos työtä kuvaisi muutamalla sanalla, valitsisin sanoiksi tietokoneella tehtävä työ sekä mahtava sporttiloma upeassa luonnossa.
Kalamos on helppo yhdistää muuhun Kreikan lomaan. Pari viikkoa kuitenkin hujahtaa saarella helposti. Loppuloman vietin itse saarella perheen kanssa ja vapaaehtoistyötä tehden, joten siitä osasta en pitänyt tarkkoja muistiinpanoja.
Jos innostuit kohteesta, ota yhteyttä niin kerromme lisää.
Lue myös edellinen blogimme, jossa kerroimme työvuoroista Thaimaan Phra Thongilla.
-Maria
Oikeutta eläimille
Eläinten oikeudet on aiheena ollut esillä jo kymmeniä vuosia, ja erilaiset järjestöt ovat tehneet paljon