Blogi

Vastuullisuustoimenpiteet Phuketissa

Ekomatkaajat tekee yhteistyötä vain vastuullisten yhteistyökumppanien kanssa. Tähän lauseeseen olet saattanut törmätä nettisivuillamme, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogisarjassa otamme tarkasteluun jokaisen vapaaehtoistyökohteemme erikseen ja kerromme minkälaisia vastuullisuustoimenpiteitä kohteessa tehdään. Blogisarjan ensimmäisessä osassa käsittelimme Etelä-Afrikan vapaaehtoistyökohdettamme. Tässä blogisarjan toisessa osassa kohteenamme on Phuketin norsujen suojelukeskus Thaimaassa. Suojelukeskukseen pelastetut norsut ovat kaltoinkohdeltuja, mutta Phuketissa ne saavat uuden elämän. Vastuullisuus Phuketissa koostuu monesta tekijästä, joista tärkeimpänä on eläineettisyys.

Eläineettisyys vastuullisuuden perustana

Phuketin norsujen suojelukeskuksen perustaminen sai alkunsa havahtumisesta norsujen huonoon kohteluun. Suojelukeskukseen pelastetut norsut ovat viettäneet koko siihen astisen elämän palvellen turismia tai työvoimana hakkuilla. Niillä on ratsastettu, niitä on pidetty pienissä aitauksissa tai ketjulla kahlittuna. Monilla suojelukeskuksen norsuista on tästä syystä myös fyysisiä vammoja. Norsujen suojelukeskuksesta puhutaan myös norsujen vanhainkotina, sillä siellä ne saavat viettää leppoisia päiviä. Norsut liikkuvat vapaasti suojelukeskuksen alueella, niiden vammoja hoidetaan ja ne saavat ravitsevaa ruokaa. Norsuilla ei ratsasteta ja niiden kanssa ei pääse uimaan. Ainoa lähikontakti vierailijoihin on lyhyiden syöttöhetkien aikana, muuten norsut saavat temmeltää lajinomaisesti. Suojelukeskukseen on rakennettu silta, jolta vierailijat ja vapaaehtoiset saavat katsella norsujen puuhia ja esimerkiksi niiden uimista häiritsemättä niitä.

Vapaaehtoisten panos ja keskuksen toiminnan rahoittaminen

Vapaaehtoistyöntekijöillä on norsujen suojelukeskukselle suuri merkitys. Sen lisäksi, että toimintaa rahoitetaan vapaaehtoismaksuilla, vapaaehtoisten työpanos on merkittävä. Vapaaehtoisten työtehtävät vaihtelevat paljon, mutta niihin sisältyy esimerkiksi ruokien valmistusta norsuille. Norsut syövät jopa 1,1 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa, joten hommaa riittää. Norsujen suojelukeskuksen toimintaa rahoitetaan vapaaehtoismaksujen ja vierailujen lisäksi lahjoituksilla. Vierailijat ja vapaaehtoiset voivat myös ostaa työntekijöiden valmistamia rannekoruja, joiden tuotoilla tuetaan keskuksen.

Ruoka

Vapaaehtoistyöläisille suojelukeskuksessa tarjottu ruoka on paikallista thai-ruokaa. Lihaa ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan vaihtoehdot ovat kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia. Siis eläinettistä ja ympäristöystävällistä sapuskaa on tarjolla. Norsujen ruoan suhteen suojelukeskuksella on tavoitteena tulla omavaraiseksi. Alueelle istutettiin touko-lokakuussa 1200 banaanipuuta ja niiden lisäksi on istutettu myös eväpalmuja ja elefanttisulkahirssiä.

Liikkuminen

Phuketin norsujen suojelukeskuksen alueella liikutaan enimmäkseen jalkaisin, mutta käytössä on myös sähköllä toimivia golfautoja, joilla päästään alueen lähes jokaiseen kolkkaan. Suojelukeskuksen alueelle ei voi ajaa omalla autolla. Alue on rakennettu esteettömäksi, joten myös pyörätuolilla voi saapua katsomaan norsuja. Suosittelemme lämpimästi kaikkia norsujen ystäviä katsomaan Youtubessa virtuaalimatkan Phuketiin, jolla saat kokonaisvaltaisemman kuvan suojelukeskuksen toimista ja tutustut myös norsujen tarinoihin. Blogin puolella voit lukea Iiriksen silmiä avaavan kokemuksen norsuturismista. Vastuullisuus Phuketissa, kuten kaikissa muissakin kohteissamme, on tärkeä arvo. Seuraavassa osassa käsittelemme Teneriffan kohdetta. Mikä kohteista kiinnostaa sinua eniten?

Jaa kirjoitus:

3 ajatusta aiheesta “Vastuullisuustoimenpiteet Phuketissa”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Aasiassa en kovinkaan paljoa ole ollut, jonka vuoksi näihin liittyviä henkilökohtaisia kokemuksia ei ole. Olen siinä käsityksessä, että elefanttien käyttäminen työjuhtani on edelleen erittäin yleistä? Turismin osalta ehkä tietoisuus alkaa pikkuhiljaa lisääntymään?

    1. Hankalissa maasto olosuhteissa norsut pääsevät hoitamaan töitä, joissa koneet eivät pysty toimimaan yhtä hyvin. Ikävä kyllä vielä näin. Onneksi turistit ovat nykyään paremmin tietosia eläinten oloista ja tietoisuus eläinten kohtelusta on kasvanut ja kasvaa edelleen.

  2. Paluuviite: Vapaaehtoistyö – Usein kysytyt kysymykset - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Merikilpikonnat

Merikilpikonnien tulevaisuus on hyvin epävarma. Seitsemästä merikilpikonnalajista kuusi on sukupuuton partaalla. Merkittävä tekijä niiden selviytymisessä

Lue lisää »