Blogi

Vastuullisuus Afrikassa

Ekomatkaajat tekee yhteistyötä vain vastuullisten yhteistyökumppanien kanssa. Tähän lauseeseen olet saattanut törmätä nettisivuillamme, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogisarjassa otamme tarkasteluun jokaisen vapaaehtoistyökohteemme erikseen ja kerromme minkälaisia vastuullisuustoimenpiteitä kohteessa tehdään. Ensimmäisenä tarkastelussa on vapaaehtoistyökohteemme Marakelen kansallispuistossa, Etelä-Afrikassa. Marakelessä tehdään työtä kansallispuistossa elävien eläinlajien hyväksi, joihin kuuluu muun muassa kirahveja, seeproja, leijonia, hyeenoja ja sarvikuonoja. Eäinten hyvinvoinnin lisäksi projektissa keskitytään ympäristöystävälliseen elämäntapaan. Vastuullisuustoimenpiteet Marakelessä ovat monipuolisia ja seuraavaksi esittelemmekin niistä osan.

Muovittomuus

Marakelen vapaaehtoistyöprojektin henkilökunta on perehtynyt varsinkin muovittomampaan elämäntapaan ja kertoo siitä mielellään vapaaehtoisille. Vapaaehtoistyöläisiä kannustetaan tuomaan mukanaan kestovesipullo, jota voi kohteessa täyttää. Näin vähennetään muovipullojen määrää. Projektissa on sitouduttu myös käyttämään kestokasseja ostoksia tehdessä ja esimerkiksi ulkona syödessä kieltäydytään muovipilleistä, valitaan jäätelötötterö kupin sijaan ja varaudutaan omilla takeaway-astioilla. Lisäksi Marakelen kohde tekee yhteistyötä ekologisten kosmetiikkamerkkien kanssa, joiden kautta vapaaehtoisetkin voivat ostaa esimerkiksi palashampoota ja -saippuaa.

Pullotettu puu -projekti

Valitettavasti aivan kaikilta muovipulloilta ei Afrikan kohteessakaan säästytä. Kierrätyskelvottomiin käytettyihin muovipulloihin istutetaan kotoperäisen puun siemen. Siemenet kylvetään projektin taimitarhaan ja kun ne kasvavat, taimet myydään. Myynnistä saadut tuotot menevät suoraan kansallispuiston eläinsuojeluprojektin hyväksi.

Uusiutuva energia

Projektissa käytetään aurinkopaneelien tuottamaa energiaa moneen. Niistä energiansa saa muun muassa vesipumppu ja kansallispuiston alueelle sijoitetut kamerat, joilla kuvataan eläimiä. Projektin tukikohdan talossa käytetty energia tulee 90 prosenttisesti aurinkopaneeleista. Lisäksi projektin ohjaaja Koos, joka on saanut myös lempinimen McGyver, kehitti aurinkovoimalla toimivan auton. Se toimii auton katolle sijoitettujen aurinkopaneelien voimalla. Vapaaehtoisprojektissa on käytössä myös sähköllä toimiva skootteri, joka ladataan aurinkopaneeleista saadulla sähköllä. Sekä autolla että skootterilla voidaan ajaa 40 kilometrin matka kerrallaan. Tulevaisuudessa tavoitteena on korvata myös projektin jeepit uusiutuvalla energialla toimivilla kulkuvälineillä.

Kierrättäminen & kompostointi

Kierrätysmahdollisuudet Etelä-Afrikassa eivät ole yhtä hyvällä tasolla kuin täällä Suomessa. Osassa kaupungeista ei voida kierrättää ollenkaan ja toisissa vain osittain. Marakelen vapaaehtoistyöprojektissa kiinnitetään kuitenkin paljon huomiota tähän ja kierrätetään projektista tuleva muovi, paperi, metalli ja lasi sekä kansallispuiston alueelta löytyvät roskat.

Suurin osa projektiin osallistuvista vapaaehtoisista on tottunut kierrättämään, mutta mikäli ei ole, niin heille kyllä opetetaan miten se tapahtuu. Projektitiimin vetäjien toiveena on, että vapaaehtoiset innostuvat kierrättämään ja elämään ympäristöystävällisemmin myös kotimaassaan.

Projektissa syntyvä biojäte kompostoidaan ja käytetään hyödyksi taimitarhalla.

Veden säästäminen & savuttomuus

Muita projektin ympäristötekoja ovat veden säästäminen ja projektin savuttomuus. Vastuullisuustoimenpiteet Marakelessä keskittyvät paljolti ympäristöön ja luonnonsuojeluun. Ekoilu on suuri osa projektiryhmän elämäntapaa ja heidän innostuksensa välittyy myös vapaaehtoistyöläisille. Blogisarjan seuraavassa osassa kurkistamme vastuullisuuteen toisessa vapaaehtoistyökohteessamme, Phuketissa. Sitä odotellessa kannattaa lukea Ekomatkaajien saavutuksia eläintensuojelun saralla ja kokemuksia vapaaehtoistyöstä. Suosittelemme myös katsomaan Ekomatkaajien uuden Youtube-videon Marakeleen liittyen. Huom: Marakelen kohde jatkaa toimintaa Abelanassa

Jaa kirjoitus:

3 ajatusta aiheesta “Vastuullisuus Afrikassa”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tulipa tästä hyvä fiilis. Kuulostaa upealta kohteelta! Tuosta muoviasiasta on itselleni tullut ehkä kaikkein kurjin mieli niistä asioista, joihin on tästä näkökulmasta tullut toistaiseksi törmättyä, sitä näkee monissa maissa niin valtavia määriä.

    1. Elämme niin muovin täyteisessä maailmassa, että menee varmasti vuosia ennen kuin pääsemme tuosta näystä eroon. Onneksi silti jokainen meistä voi vaikuttaa tähän tekemällä parempia valintoja arjessa.

  2. Paluuviite: Vapaaehtoistyö – Usein kysytyt kysymykset - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Kävelymatkailu

Kävelymatkailu saattaa terminä olla tuntematon monelle. Yksinkertaisuudessaan se on kuitenkin matkailua, jota toteutetaan kävellen kohteessa

Lue lisää »