Blogi

Vinkkejä Phuketiin matkustavalle

Haluatko auttaa vanhoja kaltoinkohdeltuja norsuja Phuketin eettisimmässä norsujen vanhainkodissa? Tämä norsujen suojelukeskus on ainut laatuaan Phuketissa ja pyrkii täyttämään eläinten hyvinvoinnin korkeimmat vaatimukset. Tässä muutamia käytännön vinkkejä Phuketin kohteen saavuttamiseksi, yleisiä thaimaalaisia tapoja sekä pieni suomi-thai sanasto helpottamaan matkaasi.

Näin pääset perille

Phuketin lentokentältä on lyhyt ajomatka taksilla suojelukeskukselle (n.25 minuuttia/15 km). Paklokin alue on hiljainen ja maaseutumainen alue Thaimaassa. Onkin hyvä huomioida, että Paklokin alueella ei ole paljon palveluita turisteille. Suojelukeskus tai yhteistyökumppanimme voivat auttaa taksin varaamisessa meno- ja paluumatkoille. Huomioithan, että kuljetukset eivät sisälly hintaan, mutta ensimmäisen päivän vapaaehtoistyön hintaan sisältyvät kuljetukset Phuketin alueella. Phuketissa sijaitsee paljon hotelleja, jos haluat saapua kohteeseen jo edellisenä iltana. Voimme suositella mm. hyvätasoista Supalai Resort-hotellia, josta on lyhyt ajomatka suojelukeskukseen. Vinkki! Phuketin länsiosassa sijaitsee parhaat rannat, jos haluat yhdistää matkaasi rantalomaa.

Paikallinen tapakulttuuri

Vapaaehtoisia pyydetään kunnioittamaan paikallista kulttuuria ja tapoja. Phuketissa ja tässä vapaaehtoistyökohteessa on totuttu hyvin turisteihin. Thaimaassa on kuitenkin alueita, joilla on hyvä muistaa peittää olkapäät sekä polvet ja käyttää säädyllisiä vaatteita. Paikalliset saattavat olla ujoja puhumaan englantia, joten kommunikointi voi joskus olla hiukan haastavaa. Kannattaakin olla kärsivällinen eikä hermostua tilanteissa, joissa kommunikaatio ei aina suju kuin rasvattu. On myös hyvä muistaa paikallisten tavat eikä mm. silitellä lapsia pään päältä. Thaimaassa hymy on merkki kunnioituksesta ja toisen huomioon ottamisesta. Usein kannattaakin hymyillä, vaikka kohtaisi haastavia tilanteita. Suuttumisen näyttämistä tulisi välttää. Se on tapa, jolla menettää helposti kasvonsa. Kohteessa pärjäät hyvin opettelemalla wai-tervehdyksen ja sanomalla kiitos ja hei thai-kielellä. On hieman epäkohteliasta olla vastaamatta paikallisten tervehdykseen. Älä siis mieti ovatko kätesi oikealla korkeudella tai kumarratko tarpeeksi syvään. Liitä kädet yhteen, kumarra ja sano hei. Thaimaassa ruokaillessa on hyvä tietää muutamia asioita. Ruoat on usein tehty jaettaviksi, eivätkä ne saavu pöytään yhtä säntillisesti samaan aikaan kuin kotimaassamme. Ruoat tarjoillaan siinä järjestyksessä, kuin ne valmistuvat. Laskua maksettaessa sitä harvoin jaetaan osiin (toki tämäkin turistipaikoissa onnistuu) ja useimmiten laskuun lisätään tippi, ellei sitä ole laskussa huomioitu.

Pieni Suomi-Thaimaa sanakirja

Vapaaehtoistyössä pärjää oikein hyvin englannin kielellä, mutta on hyvä osata muutama fraasi thai-kieltä. Hei sa-wat dii khrap/khaa Tätä voi käyttää yleisenä tervehdyksenä nähtäessä, poistuttaessa jne. Kiitos khoop khun khrap/khaa Anteeksi khoo thoot khrap/khaa Tarkoittaa samaa kuin englannin kielen sorry. Anteeksi Noong Käytetään samalla tavalla kuin englannin kielen excuse me. Missä on WC? hong naam juu thi nai khrap/khaa? Paljonko thaurai khrap/khaa? Tällä voi tiedustella, paljonko jokin maksaa. Ei se mitään mai pen rai khrap/khaa Tällä voi vastata anteeksipyyntöön tai kiitokseen. Mukavaa matkaa kohti Thaimaata ja Phuketia! -Anniina

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ekomatkaajat

Muita postauksia