Blogi

Vastuulliset matkustajat

Jokainen on varmaan joskus kuullut sanottavan ”kaikki vaikuttaa kaikkeen”. Tämä pätee myös matkailussa.

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Matkustamisen tarkoitus on tarjota jotain ainutlaatuista ja ihania elämyksiä eikä tuhota.

Vastuullisen matkailun ei tarvitse olla tylsää eikä hankalaa. Se voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä se ei ole. Päin vastoin, näkökulma vie kaikkein mielenkiintoisimpiin seikkailuihin ja paikkoihin, johon et ”tavanomaisena turistina” pääse.

Voit aloittaa kotona jo pakkausvaiheessa vastuullisemman matkailun. Jätä kaikki turhat purkit, rasvat ja paketit pois. Käytä matkakokoisia, uudestaan käytettäviä, luontoystävällisiä tuotteita. Osan tarvitsemistasi tuotteista voit ostaa vasta paikan päältä. Matkakohteen valinnassa kannattaa myös käyttää järkeä. Jättämällä haavoittuvat ja erikoiset kohteet TV:n tasolle. Ympäri hyppiminen maapallon eripuolilla ei ole välttämättä paras tapa matkustella. Vältä turistien täyttämiä kohteita, säästät luontoa. Suositut matkailukohteet ovat joutuneet sulkemaan rantojaan ja alueitaan liian turismin takia. Käytä kangaskassia! Käyttäessäsi muovia, kierrätä jos mahdollista. Käytä ja täytä samaa vesipulloa.

Ja jälleen, eläinten hyödyntäminen turismissa on ikävä epäkohta, mutta niistä on helppo kieltäytyä. Älä osallistu norsuratsastuksiin, äläkä mene paikkoihin missä voi silitellä tiikereitä. Älä ota kuvia esimerkiksi liskojen tai apinoiden kanssa, joita paikalliset yrittävät tyrkyttää turisteille. Tee taustatyötä ja ota selvää mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia. Pidä huoli siitä, että rahasi menevät paikallisille. Majoitu heidän tarjoamissaan asunnoissa, syö paikallisissa ravintoloissa paikallista ruokaa. Tee ostoksiasi pienissä putiikeissa. Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä.

Matkailun kestävyydellä on kolme näkökulmaa: sosiokulttuurinen, ympäristöllinen ja taloudellinen.

Sosiokulttuurisella kestävyydellä viitataan yhteiseen hyvinvointiin ja kunnioitukseen mm. matkailijoiden ja kohdeyhteisön välillä. Pyritään suojelemaan paikallista väestöä sekä kohteen kulttuuria ennemmin, kun hyväksikäytettäisi tai vahingoitettaisi niitä. Sosiokulttuurisessa matkailussa paikallisyhteisö on mukana matkailun harjoittamisessa sekä liiketoiminnassa, kuin myös päätöksenteossa ja suunnittelussa.

Ympäristöllisesti kestävää matkailua on, ettei vahingoita ympäristöä vaan pyritään hyödyntämään sitä. Tämä toteutuu hyvin ekomatkailulla, jolloin matkailuun liittyy luonnonsuojelua tai vapaaehtoistyön kaltaista toimintaa.

Taloudellisella kestävyydellä viitataan esimerkiksi siihen, että paikallinen järjestö/yhteisö hyötyy taloudellisesti matkailuliiketoiminnasta. Yleinen ongelma on, että tulot menevät kohteen ulkopuolelle. Näin käy hyvin usein ja helposti silloin kun matkailija majoittuu kohteessa kansainvälisessä isossa hotelliketjussa, joiden ”pääpiste” ei sijaitse lähimaillakaan. Tukemalla pieniä paikallisia yrityksiä, tuet samalla kohteen väestön työllistämistä, matkailun hyödyistä saatavien tulojen jakautumista tasapuolisesti sekä köyhyys vähenee.

Osalla meistä on vapaus, mahdollisuus, voisiko sanoa ”etuoikeus” matkustaa. Tämä asettaa meidät vastuuseen siitä, miten ja mihin käytämme rahamme. Jos haluamme, että upean luontomme aarteet säilyvät vielä pitkään maailmassa, on tärkeää, että tuemme kohteiden taloutta, yhteisöä ja ympäristöä.

Lue lisää minkälaisia vastuullisia matkoja Ekomatkaajat tarjoaa!

Iiris

Jaa kirjoitus:

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Merikilpikonnat

Merikilpikonnien tulevaisuus on hyvin epävarma. Seitsemästä merikilpikonnalajista kuusi on sukupuuton partaalla. Merkittävä tekijä niiden selviytymisessä

Lue lisää »