Blogi

Hyvinvointia hortoilusta

Pikkuhiljaa alkaa olla hyvä aika kerätä luonnosta kaikenlaista ja lähteä marjastamisen sekä sienestämisen lisäksi hortoilemaan! Hortoilu tarkoittaa villivihannesten keräämistä ja niistä kokkaamista. Alkukesä on hyvää aikaa tähän, mutta keruukausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn saakka. Kauas ei tarvitse lähteä, koska jo lähimetsästä saatat löytää vaikka mitä. Jotkut ehkä saattavat tehdä löytöjä vielä lähempää, vaikka omalta kotipihalta. Sen lisäksi, että villivihannekset ja -yrtit ovat helposti saatavilla ovat ne ravintoarvoltaan todella hyviä, ekologisia ja ilmaisia. Kaiken tämän lisäksi pääset nauttimaan luonnosta, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä!  Mutta mitä sitten kerätä ja tehdä niistä?

Villivihannekset ja -yrtit, mitä kerätä?

Kaikkien tuntemia villiyrttejä on esimerkiksi nokkonen ja voikukka. Näiden lisäksi suomen luonnosta löytyy esimerkiksi maitohorsma, kuusenkerkkä (keräilyyn oltava maanomistajan lupa), vuohenputki, siankärsämö, ketunleipä, piharatamo ja paljon muita. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että et itse halua lähteä hortoilemaan niin Arctic Warriorsilta voit tilata arktista superfoodia suoraan kotiin. Niin helppoa!

Mitä sitten tehdä villivihanneksista ja -yrteistä?

Vaihtoehtoja on monia ja vain oma mielikuvituksesi on rajana! Villivihanneksia on helppo soveltaa omiin resepteihin ja löytää juuri ne itselle sopivat maut. Lisää niitä salaattien joukkoon, leivän päälle, leivonnaisiin tai vaikka keittoihin. Haluan jakaa teille muutaman ihanan reseptin, jotka löysin: 1.Hidasta elämää -sivuston terveellinen ja helppo vihersmoothie, jossa pääset käyttämään paljon erilaisia villiyrttejä. 2.Hidasta elämää -sivuston upea gluteeniton nokkospiirakka. 3.Anna-lehdestä bongaamani Nokkos-pastakastike, joka tuo vaihtelua ja uusia makuja normaaliin pastakastikkeeseen. 4.Arctic Warriorsin sivuilta löytyy paljon ihania reseptejä esimerkiksi tämä kuusenkerkkä-banaanijätski. 5.Maistuis varmaan sullekin! -blogin kauniin punainen horsmankukkajuoma. Ja lisää löytyy vaikka kuinka paljon, kun lähtee tutkimaan!

Muita vinkkejä hortoiluun

Muista villivihannesten ja -yrttien keräilyssä aina noudattaa jokamiehenoikeuksia. Älä lähde hortoilemaan toisen kotipihalle, pihapiirin läheisyyteen äläkä myöskään esimerkiksi luonnonsuojelualueille. Toinen tärkeä asia on puhtaus. Hortoilu tehtaan lähellä, vilkkaiden teiden tai moottoritien varressa ei kannata. Kolmantena maltti on valttia eli älä kerää keruupaikkaasi aivan tyhjäksi, jotta se pääsee uusiutumaan. Ja lopuksi vielä tärkein: Kerää vain niitä, jotka tunnistat, ettei lautasellesi päädy myrkyllisiä vaihtoehtoja. Ihania hortoilu hetkiä! + Jos sait inspiraatiota tästä postauksesta, niin jaa hortoilukuvasi someen ja tägää meidät, jotta pääsemme katsomaan ja tykkäilemään! 😍 #ekomatkaajat Monna

Jaa kirjoitus:

4 ajatusta aiheesta “Hyvinvointia hortoilusta”

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Entinen työkaveri uutti erilaisista yrteistä aina teetä ja välillä kaatoi kupposen minullekin. Maku vaihteli tietysti yrteistä riippuen, mutta yleensä se oli aina maistuvaa. Nyt tekisikin mieli parin vuoden tauon jälkeen testailla itsekin millaista teetä saa aikaan!

 2. Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

  Mielenkiintoinen aihe. Perehdyin asiaan tänä keväänä tarkemmin, kun osa koulun tehtävistä liittyi samaan aiheeseen. Sai valita oman mielenkiintonsa mukaan, mistä tekee esim. ruokamatkailutuotteen. Otin siihen luontopolun ja villiyrtit. Myös kokouspalveluissa yhdistin kokouspakettiin villiyrttiteeman.

 3. Sandra / The Present is Perfect

  Osallistuin juuri villivihanneskurssille, joka oli hurjan mielenkiintoinen. Opin esimerkiksi, että nuo kasvit ovat nimenomaan suurimmaksi osaksi vihanneksia, ei yrttejä. Suurin yllättäjä oli pihjalan silmut, jotka maistuivat AIVAN marsipaanille! Nyt on niitä liian myöhäistä maistaa, mutta ensi vuonna sitten (tämäkin vaatii maanomistajan luvan9.

 4. Aila ja Juha

  Innostuin viime kesänä, kun oli tälle aikaa. Keräsin voikukan kukintoja, joista tein kivoja keksejä. Horsmanversot kastelin lättytaikinaan ja paistoin pannulla. Vuohenputki maistui salaatissa. Samoin käenkaali. Suosikikseni nousi nokkonen, jota olen kuivattuna käyttänyt aika monenlaisiin juttuihin lätyistä sämpylöihin ja smoothieihin. Nokkosen käytössä suosikkini on siemennäkkäri, johon nokkosen siemenet sopivat oikein hyvin muiden joukkoon. Erinomainen idea luonnossa tämä hortoilu. Aila

Kommentointi on suljettu.

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »