Blogi

Lammasloma – tunnelmia Tuusulasta

Loma lammaspaimenena

Lammaspaimenlomat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Moni haaveilee pääsevänsä lammaspaimeneksi. Metsähallituksen maksullisille paimenviikoille osallistujat valitaan arvalla. Moni ei ole mahtunut mukaan, jonka takia yksityiset palveluntarjoajat ovat heränneet tarjoamaan palveluitaan. Lammaspaimenen työhön kuuluu vesien vaihtaminen, lampaiden laskeminen sekä tietenkin seuran pitäminen lampaille. Työ on erittäin helppoa ja sopii kenelle tahansa eläinrakkaalle.

Lammaspaimenloman hyödyt

Lammas on märehtijä, joten se syö pääasiassa nurmea. Lampaat pystyvät liikkumaan vaikeakulkuisissa maastoissa ja löytävät vähäisetkin ruohotupsut ja syövät laitumensa tarkasti. Ne ovat oivallisia maisemanhoitajia ja ruohonleikkureita. Lampaat syövät yleisimpiä ja paremmin pärjääviä kasveja. Näin ne luovat tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja valitettavasti moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji häviäisi. Laidunnus  rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta. Paimenviikoista hyötyvät niin lammaspaimenet, eläimet, eläinten omistajat kuin ympäröivä luontokin. Seuralliset lampaat kaipaavat rapsuttajia ja moni ihmisiin tottunut lammas tulee lähelle saman tien hakemaan huomiota. Omistajille on iso apu siitä, että joku tulee auttamaan helpoissa työtehtävissä, jolloin aikaa jää muihin työtehtäviin. Lammaspaimenena saat viettää paljon aikaa laitumella eläinten lähellä. Eläintenystävälle tämä on ihana tapa yhdistää loma ja eläinten auttaminen. Harvoin käy niin, että eläimet tarvitsevat oikeasti apua lammaspaimenloman aikana, mutta silmät on silti pidettävä auki. Joskus lammas voi esimerkiksi alkaa ontumaan, jolloin se haetaan lammaskarsinaan ja sen vointia seurataan tarkemmin. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilymisen.

Lammaspaimenena Tuusulassa

Me testasimme lammaslomaa elokuussa. Samaan aikaan paikalla ei ollut muita lammaspaimenia. Alkuorientaation jälkeen pääsimme heti laitumelle laskemaan lampaita ja vaihtamaan vesiä. Toisella laitumella oli 22 lammasta ja toisella 38 lammasta. Lampaiden laskeminen saattaa kuulostaa helpolta työltä. On kuitenkin aika hankalaa laskea lampaita niiden liikkuessa samaan aikaan. Liikkeellä ollessaan sama lammas tulee helposti laskettua vahingossa moneen kertaan, kun taas maatessaan se voi jäädä kokonaan huomaamatta. Monesti piti odottaa, että lampaat pysyvät paikallaan ja yrittää laskea lampaat oikein. Korvamerkeistä oli hauska seurata, kuka lampaista oli rapsutettavana. Oma suosikkimme oli Siirtolan Lakritsi, joka sai matkamme aikana uuden lempinimen ”Iphone”, koska se kiinnostui valtavasti kännykästä, jolla sitä kuvattiin. Useampi lammas jäi meille tuntemattomaksi, koska kaikki eivät ole tottuneet ihmisiin vaan viihtyvät paremmin muiden lampaiden seurassa. Lammasloma sopii loistavasti koko perheelle. Työhön ei tarvitse mitään erityisiä taitoja ja 8-vuotias pärjää loistavasti menossa mukana. Pihapiriissä on lampaiden lisäksi myös mm. kanoja ja hevosia, joten niissä riittää ihmeteltävää joksikin aikaa. Laavua saa käyttää veloituksetta ja siellä on kiva paistaa makkaroita. Varustukseksi riittää kumpparit ja säähän sopiva vaatetus.

Lammasloma Tuusulassa sisältää majoituksen tentsilessä makuupussissa, aamiaiset, arvokkaan työn lampaiden kanssa, loppusiivouksen sekä saunan käytön iltaisin. Saunasta pääsee uimaan Tuusulanjärveen.

Tuusulassa voit nauttia elämän perusasioista ja keskittyä olennaiseen. Saunalla pääset suihkuun, lataamaan akkuja ja sisävessaan. Aikaa jää runsaasti lähialueisiin tutustumiseen ja rentoon lomailuunkin!

Kesällä 2022 on seuraava mahdollisuus lähteä lammaspaimeneksi. Lisätietoa tulossa!

Jaa kirjoitus:

1 ajatus aiheesta “Lammasloma – tunnelmia Tuusulasta”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Lammaspaimenia oli vuosi sitten kesällä myös Uudenkaupungin ulkosaaritossa olevassa Isokarin saaressa. Voisi tosiaan olla mukava tapa viettää viikko, mutta olen myös siinä käsityksessä, että kovin hankalaa sellaiselle pääseminen on niiden huiman suosion vuoksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Merikilpikonnat

Merikilpikonnien tulevaisuus on hyvin epävarma. Seitsemästä merikilpikonnalajista kuusi on sukupuuton partaalla. Merkittävä tekijä niiden selviytymisessä

Lue lisää »