Blogi

Matkailun hyödyt matkakohteelle – miten matkailu auttaa paikallisesti?

Viime viikon maanantaina 27.9. vietettiin YK:n maailman turismipäivää, jonka päätavoite on lisätä tietoisuutta keinoista matkustaa vastuullisesti. Matkailu nähdään usein huonona ja kohdetta haittaavana toimintana. Kaikki on kuitenkin kiinni tavasta, jolla matkustamme. Parhaimmillaan matkailusta on paljon hyötyä matkakohteelle ja paikalliselle väestölle. Matkailusta puhuttaessa viitataan usein massaturismiin, jolla on paljon tuhoisia vaikutuksia, sillä läheskään aina matkakohteen kapasiteetti ei kestä sinne vyöryvää turistilaumaa. Tätä ilmiötä kutsutaan liikaturismiksi. Massaturismin ongelmana on turistien elämysten laittaminen etusijalle, kun ensin pitäisi taata kohteen ja paikallisten hyvinvointi, jotta matkailua voidaan harjoittaa kestävästi myös tulevaisuudessa. Mutta jos tarkastellaan vastuullista tai reilua matkailua, voidaan nähdä paljon hyvää, jota matkailu tuo mukanaan. Hyödyt voidaan jakaa taloudellisiin, sosiokulttuurisiin ja ympäristöön liittyviin hyötyihin. Yksinkertaisesti määriteltynä vastuullinen matkailu tarkoittaa matkailua, jossa minimoidaan haitat ja maksimoidaan siitä saatavat hyödyt.

Turismin taloudelliset hyödyt

Matkailu tuo paljon tuloja matkakohteisiin, sekä suoraan matkailualan yritysten, kuten majoitus- ja ravintolapalveluiden kautta, että muiden matkailijoiden käyttämien palvelujen kautta. Täten matkailu myös lisää työllisyyttä. Moni maailman valtio on suuresti riippuvainen matkailun tuomista tuloista. Tulot myös auttavat jatkokehittämään kohdetta ja esimerkiksi infrastruktuurin paraneminen on hyödyllistä myös paikalliselle väestölle. Turistin näkökulmasta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä rahansa käyttää. Monesti tulot vuotavat suurten kansainvälisten yritysten kautta pois kohteesta. Suosi siis paikallisia yrityksiä. Kannattaa panostaa myös siihen, että ottaa selvää vaihtoehtoisista palveluista ja niitä tarjoavien yritysten arvomaailmasta jo ennen matkaa.

Sosiokulttuuriset edut

Sosiokulttuuriset hyödyt ovat kaikista vaikeimmin mitattavissa. Kulttuurin kannalta turismi on hyödyllistä siinä mielessä, että turistit ovat kiinnostuneita paikallisesta kulttuurista, mikä puolestaan lisää paikallisten ylpeyttä omasta kulttuuristaan ja täten kannustaa säilyttämään perinteitä. Turismi voi olla myös yhdistävä ja rauhaa tukeva tekijä kohteen eri ihmisryhmien välillä. Sosiaalisesti kestävä matkailu osallistaa paikallisia mukaan toimintaan ja päätöksentekoon. Toisaalta vaarana on kulttuurin liiallinen kaupallistaminen. Turistina sosiokulttuuristen hyötyjen maksimoimista voi tukea kunnioittamalla kulttuuria ja ottamalla siitä vähän selvää jo ennen matkaa.

Reilun matkailun vaikutus ympäristöön

Luonto on tärkeä osa matkakohteiden vetovoimaa. Varsinkin viime vuosina luontomatkailun suosio on noussut huimasti ja nyt matkustetaan paljon muun muassa kansallispuistoihin vaeltamaan. Tämä on näkynyt vahvasti myös kotimaan matkailussa ja paljon onkin uutisoitu siitä, kuinka vaellusreiteillä on enemmän kävijöitä kuin koskaan. Myös tavallisilla reissuilla luonto on läsnä, ja sitä halutaan kohteissa suojella, jotta turismi kukoistaisi jatkossakin. Esimerkiksi majoitusta valitessa voi tarkistaa onko yrityksellä ympäristösertifikaatteja käytössä. Matkailu aiheuttaa paineen myös kehittää ympäristöystävällisempää teknologiaa. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia ja vaativampia vaihtoehtojen suhteen. Turismista voi olla apua luonnonsuojelussa sekä rahallisesti, että työvoiman kautta. Vapaaehtoistyöohjelmat luonnon- ja eläinsuojelun parissa tarjoavat sekä elämyksiä että oppimista matkailijalle, mutta myös auttavat konkreettisesti kohteessa. Ne myös lisäävät turistien tietoutta luonnonsuojeluun liittyvistä ongelmista.

Matkailun hyödyt maksimiin

Nyrkkisääntönä vastuullisen matkailun tukemisessa voi pitää sitä, että se vaatii hieman enemmän taustatyötä ja perehtymistä ennen reissuun lähtöä. Matkasuunnitelmaa tehdessä voi samalla fiilistellä tulevaa reissua ja toisaalta lähteä myös hyvillä mielin, kun tietää tehneensä parhaansa minimoidakseen haitat ja maksimoidakseen matkailun hyödyt kohteelle ja siellä asuville ihmisille. Tiesithän, että valitsemalla Ekomatkaajat voit luottaa siihen, että reissusi on vastuullisesti järjestetty? Lue lisää Ekomatkaajien arvoista, sekä tsekkaa miksi kannattaa mieluummin lähteä reissuun, kuin jäädä kotiin. Lähteet: Green Ideas for Tourism Sustainabletravel.org Reilumatkailu.fi

Jaa kirjoitus:

11 ajatusta aiheesta “Matkailun hyödyt matkakohteelle – miten matkailu auttaa paikallisesti?”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Näin luontomatkailua paljon harrastavana koen, että sillä on parhaimmillaan valtavasti hyviä vaikutuksia. Varsinkin monissa Afrikan ja Aasian maissa tällä on varmasti ollut merkittävä vaikutus. Ja tosiaan, onhan sillä myös tyllistävä ja hyvinvointia paikallisesti lisäävä vaikutuksensa.

    1. Juuri näin! Matkailussa, kuten kaikessa muussakin, on omat hyvät ja huonot puolensa. Kun ne tiedostaa, niin voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, mitkä vaikutuksista korostuvat 🙂

  2. Pirkko / Meriharakka

    Näinhän se on, ei se lentämisen lopettaminen mitään ratkaise, päin vastoin, aiheuttaa uusia ongelmia.
    Omalta osaltamme käytämme usein paikallisia oppaita ja siten jätämme rahaa maahan, juuri heille, ei (vain) kansainvälisille hotelliketjuille 🙂 Myös eläinten suojelu kehitysmaissa lähtee ihmisten ”suojelusta”, eli jos ihmiset saavat elantonsa välillisesti eläimistä, niin eläimetkin pärjäävät, jos ei, niin ne saattavat päätyä ruuaksi tai vaikka tuhkakupeiksi.

    1. Hyviä huomioita, Pirkko! Ja paikalliset oppaat osaavatkin parhaiten kertoa alueesta, kun omakohtaista kokemusta löytyy. Eli monta etua samassa.

  3. Katja / Lähtöselvitetty

    Minä olen yrittänyt valita vastuullisempia vaihtoehtoja jo pitkään, mutta joissain paikoissa se on todella hankalaa. Esimerkiksi Thaimaassa vuosia sitten yritin löytää pieniä perhehotelleja, mutta kerta toisensa jälkeen niiden omistuspohja löytyi jostain ihan muualta kuin Thaimaasta. Toisaalta Sri Lankassa tällaisten vaihtoehtojen löytäminen oli todella helppoa.

    Minä olen nyt koronan aikana miettinyt sitä, miten vankalle pohjalle turismi rakennetaan. Kun tapahtuu tällainen maailmanlaajuinen kriisi, valtava määrä ihmisiä jää kokonaan ilman tuloja.

    1. Katja, niimpä, paljon on itsekin tullut pohdittua samoja juttuja. Ja olet oikeassa, vastuullisten vaihtoehtojen löytäminen on joissain kohteissa huomattavasti helpompaa kuin toisissa. Välillä ei tunnu löytyvän tietoa ollenkaan. Toivottavasti tulevaisuudessa vastuullisuusasioissa ollaan läpinäkyvämpiä, se helpottaisi kuluttajan kannalta huomattavasti ja toivon mukaan myös innostaisi vielä useampia kiinnittämään näihin asioihin huomiota 🙂

  4. Kohteena maailma / Rami

    Itse pyrin käyttämään mahdollisimman paljon paikallisten omia palveluita kansainvälisten brändien sijaan. Syön paljon pienissä paikallisissa ravintoloissa ja nautin oluet pikkubaareissa, joissa on yleensä paras tunnelma. Muovituoliravintoloissa rantakohteissa tuntee olevansa lomalla, ja samalla paikalliset saavat hyötyä turismista.

    Luontomatkailu on mukavaa ja sen kun tekee kestavalla pohjalla, niin se on kaikille hyväksi.

    – Rami / Kohteenamaailma.fi

    1. Kiitos kommentista, Rami. Jep, samaa mieltä tuosta, että pikkupaikoissa on myös ihan oma tunnelmansa! Niistä saa kaikista autenttisimmat paikalliset ruoat 🙂 On hyvä myös aina katsoa, että mihin paikalliset itse menevät syömään ja seurata perässä, usein päätyy mahtaviin paikkoihin, joihin ei ehkä itse olisi tullut mentyä!

  5. Elina / elinanmatkalaukussa

    Vaikka nämä pitäisi jo olla itsestäänselvyyksiä monelle, niin sitä ne ei vielä ole – hyvä että avasit näitä näkökulmia enemmän. Itselläkin on tullut jonkinmoinen mörkö ehkä ketjupaikkoja kohtaan – haluan tukea enemmän pieniä ja paikallisia yrittäjiä joille vierailuni tuo oikeasti tuloja talouteen.

    1. Niimpä, Elina, ei kai näistä voi liikaa puhua, ennenkuin alkavat olla tuttuja asioita kaikille. Ja samaistun tuohon, vaikka kyllä ketjupaikatkin voivat tehdä asioita hyvin. Vastuullisessa matkailussa tärkeää on ottaa selvää yrityksen toimintatavoista etukäteen.

  6. Paluuviite: 3 tapaa kuinka voit osallistua maailman turismipäivään - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Merikilpikonnat

Merikilpikonnien tulevaisuus on hyvin epävarma. Seitsemästä merikilpikonnalajista kuusi on sukupuuton partaalla. Merkittävä tekijä niiden selviytymisessä

Lue lisää »