Matkailun saralla, niin kuin monen muunkin alan kohdalla, on vuosia puhuttu kasvusta, suurilla volyymeilla. Matkailu ei kuitenkaan voi kasvaa loputtomiin, ei ainakaan, jos ainaisen kasvun ohelle ei oteta mukaan tarkasteluun toisenlaisia näkökulmia ja mittareita. Mietinnässä on ollut etenkin muutamien viimeisten vuosien aikana se, pitäisikö matkailun vielä kasvaa, vai sittenkin uudistua?
Uudistava matkailu on terminä monille uusi, mutta pohjimmiltaan sen sanomana on muuttaa matkailijoiden ajatusmaailmaa muodosta: ”mitä minä tarvitsen lomaltani”, muotoon: ”mitä minä voin tarjota valitsemalleni matkailukohteelleni, siellä eläville ihmisille, luonnolle sekä ympäristölle?”. Matkakohteen valinnasta tulee tällöin usein myös merkityksellisempi ajatusleikki, kun huomioon otetaan oikeasti kohteet, joiden paikalliset ihmiset ja luonto tarvitsevat matkailua selvitäkseen.
Mitä uudistava matkailu tarkoittaa ja kuinka sitä voi mitata?
Ei ole epäselvää, etteikö uudistava matkailu vaatisi monien matkailijoiden ajatusmallien laajentamista hyvin minäkeskeisestä ajattelusta yhteisöllisempään suuntaan. Yksityisenä matkailijana jokainen voi miettiä, kuinka omalla matkailullaan voisi oikeasti tehdä hyvää vierailemien kohdemaiden eteen. Uudistavassa matkailussa ei kuitenkaan haluta ainoastaan minimoida matkailun haittavaikutuksia, vaan pyritään oikeasti miettimään, kuinka matkailijoilla voisi olla positiivinen vaikutus kohteeseen, ei ainoastaan taloudellisesta näkökulmasta, vaan myös ympäristöllisestä näkökulmasta tarkasteltuna.
Esimerkkinä yleensä matkailijaa, joka kierrättää omat jätteensä kohteessa huolellisesti, pidetään vastuullisena matkailijana, joka kutistaa matkailunsa haittavaikutukset minimiin olemalla tietoinen omista valinnoistaan ja teoistaan. Uudistavan matkailun puolelle siirrytään siinä kohtaa, kun matkailija alkaa miettimään kohdemaan isoja rakennelmia, ymmärtämään mahdolliset kierrätysongelmat kohteessa ja tekemään jotain niiden eteen. Kierrättäminen ei ainoastaan riitä, vaan huomio täytyy kiinnittää jätemäärään ja kuinka paljon matkailija sitä matkallaan tuottaa. Matkailija voi liittyä mukaan paikallisiin rantasiivoustalkoisiin, mutta miettiä myös ratkaisua ongelmaan, mitä rannoilta löytyvistä roskista voisi kiertotalouden ajattelutavan mukaisesti vielä tehdä, mahdollisesti niin, että se hyödyttäisi vielä paikallisia.
Mittarina ei toimi tällöin ainoastaan kerätyn jätteen määrä, vaan kuinka paljon siitä on saatu hyötyä. Rantojen pitäminen siistinä on myös edellytys sille, että merikilpikonnat nousevat rannoille munimaan, jolloin rantojen siivoamiselle löytyy vielä syvempi merkitys. Kuinka monta kilpikonnaa on palannut rannoille munimaan? Siinä mittari, jonka ytimessä toimii uudistava matkailu.
Ovatko vapaaehtoistyömatkat uudistavaa matkailua?
Ihminen aktiivisena olentona kaipaa usein jotain tekemistä. Nykyinen monien kiireellinen elämäntyyli ei välttämättä ole sitä, mihin meidät ihmisinä on luotu. Vetäytyminen ja palautuminen ovat asioita, joihin koemme luonnollisesti ja säännöllisesti tarvetta. Vetäytymispaikkoina kodin ulkopuolella nähdään usein kiireiset kaupungit tai matkailijoita jo valmiiksi vyöryvät rantakohteet. Ihminen on myös sosiaalinen eläin. Onko meidän silti mentävä aina paikkoihin, joihin kaikki muutkin menevät?
Henkilökohtaisesti olen usein päätynyt minulle uuteen kohteeseen, kaupunkiin, jossa ensimmäisen päivän jälkeen mietin jo, että mitähän sitä sitten tekisi. Turistikohteet eikä kaupat houkuttele, ja kaduilla kuljeskelemisessa ei varsinaisesti pääse siihen rentoutumisen tilaan, jota lomaltani odotan. Läheiseen eläintarhaan en todellakaan halua mennä. Kahviloissa ja ravintoloissa jonotan palvelua ja empaattisena ihmisenä minusta tuntuu kurjalta tarjoilijoiden puolesta, jotka juoksevat pää kolmantena jalkana yrittäen saada kaikki asiakkaat tyytyväisiksi. Alan miettimään, haluanko oikeasti olla osa tätä ongelmaa, jota myös liikaturismiksi kutsutaan? Onko luksus oikeasti vain viiden tähden kylpylähotelleja ja kullalla kuorrutettuja samppanjalaseja?
Uusi ja tuntematon monesti pelottaa. En ole varma, saanko kaikki lomalleni luodut odotukset ruksattua laatikoissaan, kun vastassa onkin kirjaimellisesti saavillinen kylmää vettä ja bungalowissa majailevia sammakoita. Mistä voin olla kuitenkin varma, on se, että matkailullani on merkitystä paikallisille ihmisille sekä uhanalaisten eläinten selviytymiselle. Ja kun tekemisilläni on merkitystä joillekin muille, koen itse myös merkityksellisyyttä. Tulen siihen tulokseen, että niin itseni, paikallisten, luonnon kuin eläintenkin osalta parempi ratkaisu on lähteä jonnekin, mihin muut harvemmin päätyvät lomailemaan. Jonnekin, jossa matkallani on oikeasti merkitystä ja pääsen omin silmin katsomaan, kuinka uhanalaisten eläinten pelastustyötä tehdään.
Jos sinua kiinnostaa lähteä uudenlaiselle matkalle, valitse Ekomatkaajat. Olemme kysyneet itseltämme jo yrityksen perustamisesta, vuodesta 2008 saakka, mitä hyvää voisimme saada matkailullamme aikaan sekä paikalliselle väestölle että heidän elinympäristölleen. Vastauksenamme toimii ulkomaan vapaaehtoistyömatkamme, joita myös elämysmatkoiksi luonnehdimme. Elämysmatkat tarjoavat sinulle merkittäviä kokemuksia uhanalaisten eläinten auttamisen parissa, jolloin samalla, kuin huomaamattasi, tulet auttaneesi myös itseäsi. Monien matkojen ja asiakaspalautteiden jälkeen olemmekin saaneet todeta mottomme täysin paikkaansa pitäväksi: tekee hyvää, kun tekee hyvää.
-Jenna