Blogi

Vastuullinen retkeily

Retkeily luonnossa on yksi parhaimpia asioita, mitä kotimaassamme voi tehdä. Retkien pituus ja tarkoitus voi vaihdella, sillä retkeilyyn ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Tärkeintä retkeillessä on muistaa vastuullisuus ja käyttäytyä luonnon keskellä kuin olisi siellä vieraana. Kun kunnioitamme ympäristöä, säilytämme sen kauniina ja puhtaana. Jokamiehenoikeudet takaavat meille oikeuden liikkua ja oleskella luonnossa, kunhan emme aiheuta häiriötä tai vahingoitta mitään.

Yksi roska päivässä – tai enemmän

Yksi tärkeimpiä sääntöjä luonnossa liikkumiseen on aina kerätä omat roskansa. Myös muiden roskat kannattaa ottaa talteen, ja kierrättää tai hävittää ne asianmukaisesti. Ihmisten mukana luontoon kulkeutuvat roskat muodostavat merkittävän haitan ympäristölle. Esimerkiksi tupakan tumppi ei maadu vaan hajoaa pieniksi mikromuoveiksi. Luontoon jäävät roskat voivat päätyä vahingossa eläinten syötäväksi tai takertua niihin kiinni. Jokaisen kannattaakin retkeillessä kantaa roskapussia, mihin voi kerätä omat ja muiden roskat. Jotkut roskat, kuten paperin voi polttaa nuotiossa. Lisäksi kannattaa valita mahdollisimman vähän jätettä tuottavia pakkauksia. Muista, että vähintään yhden roskan poimiminen päivässä tarkoittaa 365 roskaa vähemmän vuodessa!

Tulenteko retkeillessä

Retkeillessä tulee ottaa selvää tulentekoon liittyvistä käytännöistä. Tulenteko ei ole jokamiehen oikeus, ja tulta tehdessä kannattaa etukäteen ottaa selvää metsä- ja ruohikkopalovaroituksista sekä sallituista tulentekopaikoista. Aina ei välttämättä tarvitse tulta, ja eväät voi pakata esimerkiksi termospulloon tai termosastiaan. Kannattaa suosia retkikeitintä, ja esimerkiksi risukeitin on hyvä ja ekologinen valinta. Jos teet nuotion, älä revi tuohta tai oksia elävistä puista. Lopuksi tärkein; muista aina sammuttaa nuotio!

Ennakoi – ota selvää retkeilypaikasta

Muista ottaa etukäteen selvää paikasta, johon aiot lähteä retkeilemään. Kansallis- tai luonnonpuistossa rajoituksia on voitu asettaa esimerkiksi leiriytymistä, tulentekoa ja maastopyöräilyä koskien. Jopa liikkuminen jalan tietyillä alueilla on voitu kokonaan kieltää niissä. Kannattaa suosia merkittyjä reittejä ja kertoa tuttavalle, minne on menossa eksymisen varalta. Muiden pihamaille ei tietenkään saa mennä ilman lupaa, ja leiriytyä kannattaa vain sallituille paikoille. Myös leiriytyessä voi tukea lähiseutujen yrityksiä ja viettää yönsä esimerkiksi tentsilessä.

Pakkausvinkit retkelle

Mukaan kannattaa aina ottaa ruokaa ja juomavettä, tulentekovälineet, hyvät kengät ja säänmukaiset varusteet. Tarvikkeiksi tulee ottaa ruokailuvälineet, työkaluja, pesuaineita, pussi roskille sekä reppu tai rinkka niiden säilytykseen. Perinteinen kartta ja kompassi on aina tarpeellinen. Suosi kerrospukeutumista ja muista hyvät sukat. Lisäksi mukaan tulisi pakata ensiapupakkaus ja lääkkeitä, kuten kyypakkaus. Istuinalustan tai retkituolin voi valita retkelle tarpeen mukaan. Yön yli retkeillessä mukaan tarvitaan teltta, makuualusta ja makuupussi. Hyvin valmistautunut retkeilijä varustautuu tarvikkeiden lisäksi tiedolla, ja lukee etukäteen tietoa retkikohteesta. Suosi lähiretkeilyä ja liiku retkellä kävellen, pyörällä tai soutaen. Lähellä retkeillessä huomaa, kuinka monipuolista ympäröivä luonto on. Koira on hyvä kaveri retkelle, mutta se tulee muistaa pitää kytkettynä. Luonnoneläimiä voi tarkkailla sopivan etäisyyden päästä. Vastuullinen retkeilijä ottaa eläinten lisäksi huomioon suojellut kasvit ja esimerkiksi herkän sammaleen. Jokamiehen oikeuksien nojalla voit poimia marjoja ja sieniä. Poimi kuitenkin vain niitä, jotka tunnistat. Älä myöskään muokkaa ympäröivää luontoa, esimerkiksi katko oksia metsässä tai siirtele kiviä tuntureilla. Helpointa on pyrkiä siihen, että ei jätä itsestään jälkiä luontoon. Kauemmas retkelle tai vaellukselle lähtiessäsi varustaudu aina kunnolla ja suosi julkisia kulkuneuvoja. Tutustu Ekomatkaajien luontokohteisiin ja lähde retkeilemään vastuullisesti.   -Mira

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Merikilpikonnat

Merikilpikonnien tulevaisuus on hyvin epävarma. Seitsemästä merikilpikonnalajista kuusi on sukupuuton partaalla. Merkittävä tekijä niiden selviytymisessä

Lue lisää »