Valitettavan usein luonnonsuojeluprojektit eivät saa rahallista tukea, jonka takia ne eivät pysty tarjoamaan huolenpitoa saati sitten palkkaa vapaaehtoiselle. Ekomatkaajien projekteista kaikki ovat kuitenkin sellaisia, että paikalle matkustava saa vapaaehtoistyön lisäksi katon päänsä päälle. Aterioiden määrä ja majoituksen laatu vaihtelevat kohteittain: joissain ruoka saattaa kuulua viikon hintaan, kun taas toisaalla pitää ruuasta maksaa lisähinta.
Vapaaehtoisten rahoituksen avulla ja vapaaehtoisten työpanoksen avulla projektit pyörivät ympäri vuoden. Ilman vapaaehtoisia osa töistä jää tekemättä. Etelä-Afrikan projektiorganisaatio kertoo vapaaehtoisten projektimaksusta seuraavaa:
“Vapaaehtoisten maksama projektimaksu käytetään koko projektin ylläpitoon (kulkuvälineiden ostamiseen ja ylläpitämiseen, bensaan, monitorointi- ja tutkimustarvikkeisiin, tietokoneisiin, kamera-ansoihin, pattereihin, projektiorganisaation palkkoihin sekä majoitukseen ja ruokaan). Ilman vapaaehtoisten taloudellista tukea projektiorganisaatio ei voisi jatkaa toimintaansa eikä Abelanan kansallispuistossa olisi tällöin ketään, joka monitoroisi aluetta.”
Thaimaan projektiorganisaatio kertoo vapaaehtoisten projektimaksusta seuraavaa:
“Vapaaehtoisten maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan emmekä voisi tulla toimeen ja pyörittää projektia ilman näitä rahoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, jolla projektilla on (ruoka, majoitus, harjoittelu ja orientaatio, päivittäiset kuljetukset perilläolon aikana, projektiorganisaation palkat ja maan sisäinen tuki).” Ajoittain osa vapaaehtoisten projektimaksusta käytetään projektin koordinointiin ja kehittämiseen sekä lupamaksuihin.
Ekomatkaajien rooli
Ekomatkaajat on etsinyt luotettavat kansalaisjärjestöt, joiden kautta raha menee oikeaan tarkoitukseen. Olemme itse käyneet jokaisessa vapaaehtoistyöprojektissa tutustumassa työhön ja projektin vetäjiin. Ekomatkaajilla on yksinoikeus kaikkiin projekteihin, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Kauttamme pääset Costa Ricaan, Etelä-Afrikkaan, Thaimaahan ja Kreikkaan. Kohteista ainoastaan Kreikan Kefalonian projekti ei ole voittoa tavoittelematon. Projektin johto tekee äärimmäisen hyvää työtä ja kohteessa on erinomainen orientaatio kaikille vapaaehtoisille.
Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.
Suomeen jäädessäsi annat keräyslippaaseen todennäköisesti muutaman kympin, mutta matkalle lähtiessäsi isomman summan ja lisäksi saat osallistua itse eläinten- ja luonnonsuojeluun, jonka muistat lopun ikäsi.
Jos mietit olisiko vapaaehtoistyö ulkomailla sinulle sopiva vaihtoehto voisitko kokeilla aluksi kahta viikkoa? Takaan, että et pety vaihtoehtoihimme!
Maria