Kohteet

Costa Rica – Osa Peninsula

250,00 400,00  sis. ALV 24%

Hinta alkaen 490,00 $ / 1 viikko, joka on minimi perilläoloaika.
(huom. varausmaksu 250,00 € + matkan hinta 490,00 $ ei sis. lentoja)
Soveltuu: perheet & nuoret

Miltä tuntuisi kävellä autioilla hiekkarannoilla merikilpikonnia suojellen? Tarjolla on unohtumattomia yövuoroja, jolloin näet kilpikonnan saapuvan munimaan ja tunteikkaita hetkiä, kun naaras lähtee munittuaan takaisin mereen. Aamuvuorossa vapaaehtoiset kävevät sademetsän läpi hiekkarannalle keräämään talteen löytämiään munia.

Moni odottaa hetkeä, jolloin saa pidellä kädessään vastasyntynyttä kilpikonnaa. Tämä toteutuu yleensä lähes päivittäin aamu- tai päivävuorossa.

Perille saavuttuasi saat kattavan opastuksen työhön, joka tarjoaa taatusti mieleenpainuvia elämyksiä.

Ajankohta:

Ympärivuotinen kohde. Suosittelemme matkustamaan sesongin ulkopuolella. Tällöin kansalaisjärjestö saa vapaaehtoisia ja rahoitusta toimintaansa ympäri vuoden.

Aloituspäivät ovat joka kuun ensimmäinen maanantai ja kolmas maanantai. Perille tulee saapua klo 12 mennessä. Muista ajoista tulee erikseen sopia Ekomatkaajien kanssa.

Suosittelemme pidentämään matkan kestoa mahdollisuuksien mukaan.

Vapaaehtoistyön ikäraja:

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Costa Rican projektiin, mutta vain huoltajan tai muun yli 21-vuotiaan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 12 vuotta. Kaikilta osallistujilta edellytetään hyvää peruskuntoa.

Tähän kohteeseen pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

Vapaaehtoistyö Costa Ricasta

Costa Rica on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Maa on onnistunut luonnonsuojeluohjelmassaan hyvin ja pääosa turistien tuomista rahoista jää paikallisille, sekä ohjautuu luonnonsuojeluun.

Costa Ricassa uskotaan olevan maailman rikkain luonto ja National Geographic onkin julistanut Costa Rican luontomatkailun ykköskohteeksi. Maan pienuudesta huolimatta sen biodiversiteetti on valtava ja Costa Rica tunnetaankin ainutlaatuisesta ja rikkaasta luonnostaan. Jopa neljä prosenttia maailman eliölajeista löytyy Costa Ricasta ja jopa 2-3% kasveista on sellaisia, ettei niitä löydy mistään muualta koko maailmasta.

Merikilpikonnien suojelu
Osan niemimaan alueella tavataan neljää merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat luokiteltuja uhanalaisiksi. Merikilpikonnia tavataan alueella ympäri vuoden.

Vapaaehtoistyöntekijänä pääset auttamaan näiden lajien suojelemisessa ja varmistamaan, että ne säilyvät maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Osan niemimaan eteläisillä rannoilla tavataan ensisijaisesti kahta pesivää merikilpikonnaa, jotka ovat etelänbastardikilpikonna ja liemikilpikonna. Merinahkakilpikonnaa ja karettikilpikonnaa tavataan satunnaisesti.

Vapaaehtoistyöntekijän työtehtäviin kuuluvat munien siirtäminen keinohautomoon, poikasten punnitseminen ja mittaaminen sekä vapauttaminen. Tämän lisäksi projektityöhön kuuluu mm. muoviroskien siivoaminen rannoilta kerran kahdessa viikossa sekä hautomon kunnostaminen. Kaikki työvaiheet ovat todella tärkeitä. Munien siirtäminen pois hiekkarannalta takaa paremmat mahdollisuudet sille, että munat kehittyvät ja niistä kuoriutuu poikasia. Vapaaehtoistyöntekijöiden ansiosta Costa Ricassa jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, joten työ on todella tärkeää. Ilman vapaaehtoistyöntekijöiden apua vain 3/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi.

Kalastuksen ja saasteiden lisäksi merikilpikonnan munia uhkaavat nousu- ja laskuvesi sekä munia syövät eläimet, kuten linnut ja ravut. Ihmisten suora vaikutus vähentää kilpikonnien selviytymistä vieläkin enemmän, sillä joissakin paikoissa merikilpikonnia pyydystetään yhä syötäväksi sekä niiden kilven ja nahan vuoksi asuihin ja koristeiksi. Costa Ricassa moni paikallinen syö tuoreita merikilpikonnan munia. Lisäksi munia myydään ravintoloihin. Maailmanlaajuisesti vain alle yksi tuhannesta poikasesta selviää aikuiseksi, joten lajin säilymisen kannalta varsinkin pesien turvaaminen on tärkeää. Tämän vuoksi vapaaehtoistyöntekijät siirtävät munat keinohautomon suojaan.

Rantojen valvominen on pitkän aikavälin työtä, mutta se on ehdottoman tärkeää. Rantojen valvominen auttaa keräämään tietoa, jolla ymmärretään paremmin merikilpikonnien toimintaa.

Tiedon jakaminen on tehokas keino vaikuttaa vallitseviin asenteisiin ja edistää muutosta. Tiedon jakamisen lisäksi merikilpikonnia haittaavan toiminnan minimointi ja ympäristönsuojelu edistää lajin säilymistä. Merikilpikonnat ovat selvinneet maapallolla miljoonien vuosien ajan, joten yhdessä autamme niitä elämään vielä useita vuosia lisää.

Yövuorojen aikana tarkkaillaan rannoille munimaan tulevia naaraita. Rannalla kävellään ilman taskulampun valoa. Tarvittaessa käytetään punaista valoa, koska kilpikonnat näkevät sitä valon muita aallonpituuksia heikommin eikä se ole yhtä häiritsevää kuin valkoinen. Yövuoron aikana pääset tekemään terveystarkastuksia ja kiinnittämään tunnistelevyjä naaraskilpikonnille. Näin saadaan kerättyä suojeluhankkeen kannalta tärkeitä tietoja. Naarasta ei häiritä ennen kuin se on alkanut munimaan ja vaipuu transsimaiseen tilaan, jolloin se ei häiriinny niin herkästi. Kun naaras on muninut, peittänyt munat, naamioinut pesän ja palannut mereen vapaaehtoiset kaivavat munat esille. Munat viedään hautomoon, jossa ne ovat turvassa kuoriutumiseen saakka. Kilpikonnan munat kaivetaan koloon erikseen valmistetun katoksen alle tai auringonpaisteeseen. Korkeissa lämpötiloissa kehittyy yleensä naaraita ja matalissa enemmän koiraita. Noin 29 asteessa sukupuolijakauma on kaikilla kilpikonnilla 50:50. Monet pesät altistuvat kuumille keleille eivätkä poikaset selviydy ilman puiden varjostamia alueita. Kun pesien haudontalämpötila nousee liian korkeaksi poikasia ei kuoriudu.

Hautomokäynnit ovat oleellinen osa vapaaehtoistyötä. Käyntien aikana tarkistetaan, onko poikasia syntynyt. Hautomolla käydään kahdesti päivässä, sillä poikasten tulee päästä mahdollisimman pian mereen kuumalta hiekalta. Valvotuissa olosuhteissa munista saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Pesästä ylös nostetuista poikasista 20 ensimmäistä mitataan ja punnitaan. Kerätyt tiedot eivät jää vain tämän suojelukohteen tietoon, vaan ne jaetaan Costa Rican merikilpikonnien suojelukeskusten yhteiseen datatietopankkiin.

Kun poikaset vapautetaan ja ne lähtevät kohti merta, uhkaavat niitä mm. korppikotkat ja esteet hietikolla, joten vapaaehtoiset pitävät silmällä mahdollisia uhkatilanteita. Moni poikanen lähtee väärään suuntaan tai kääntyy selälleen, joten vapaaehtoiset pääsevät auttamaan poikasia niiden matkalla kohti merta.

Pesästä lähteneiden poikasten alkuvaiheista ei tiedetä paljoakaan. Poikaset ajelehtivat virtausten mukana kunnes ne kasvavat vahvemmiksi uidakseen minne itse haluavat. Kun kilpikonnat tulevat sukukypsiksi 10-15 vuoden iässä naaraat palaavat samoille lisääntymisrannoille, joilla ne ovat itse aikaan kuoriutuneet.

Pitkäaikainen seuranta on tärkeää, jotta voidaan turvata populaation tulevaisuus. Tämä kohde sopii sinulle, joka olet valmis tekemään pitkiä päiviä eläintensuojelun hyväksi. Työhön saat kattavan ja monipuolisen orientaation perille saavuttuasi.

Hinta

 • Hinta 490,00 $ / 1 viikko, joka on minimi perilläoloaika.
 • (huom. varausmaksu 250,00 € + matkan hinta 490,00 $).
 • Vapaaehtoistyön kestoa voit myös pidentää eri hinnasta. 1-2 viikkoa kestävän vapaaehtoistyön hinta on 70 dollaria/ vuorokausi.
 • HUOM: Vapaaehtoistyön hinta on USD.
 • Hinnat ovat voimassa vuonna 2023.

Hinta sisältää:

 • Vapaaehtoistyön
 • Majoituksen jaetussa neljän hengen huoneessa kerrossängyissä
 • Kokin valmistamat herkulliset ja monipuoliset ruoat (aamupala, lounas ja illallinen)
 • Kajakki- tai ratsastusretken
 • Kahvia ja teetä on pitkin päivää
 • Merikilpikonnista kertovia tietopaketteja sähköpostitse ennen matkaa
 • Vapaapäivä on yleensä sunnuntaisin

Hinnat eivät sisällä:

 • Lentoja
 • Kuljetuksia
 • Vakuutuksia

Kohteessa ei ole saatavilla yhden hengen huonetta. Kohteessa ei ole sesongista johtuvaa lisämaksua.

HUOM: Tehtäviä jaetaan perillä kiinnostuksenkohteiden ja taitojen mukaan. Tarvitsemme lähtijöiltä englanninkielisen CV:n.

Osan niemimaalla on jo yli 15 vuoden ajan toiminut voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka suojelee yli 6000 hehtaarin kokoista aluetta. Meren ja rannikkoalueiden lisäksi järjestö suojelee sademetsiä ja sen avainlajeja, kuten jaguaareja ja pekareja. Järjestön tavoitteena on lisätä tietoisuutta alueen luonnon suojelemisen merkityksestä sekä toimia yhteistyössä paikallisen yhteisön kanssa.

Varausmaksu ja säännöt

Varausmaksu 250 euroa tulee maksaa varaushetkellä. Jos et saa haluamaasi vapaaehtoistyöpaikkaa emmekä löydä sinulle toista kiinnostavaa mahdollisuutta, varausmaksu palautetaan sinulle täysimääräisesti. Varausmaksuun sisältyy hakemuksen käsittely, yhteydenpito vapaaehtoiseen ja vastaanottavaan järjestöön, ennakkomateriaalia sekä päästökompensaationa taimen istutus Vaalan kuntaan istutapuita.fi kautta. Ekomatkaajat ei ota kansalaisjärjestöiltä provisiota vaan lahjoitamme tämän summan eläintensuojelutyöhön. Mitä useampi vapaaehtoinen matkustaa kauttamme, sitä enemmän rahaa saamme kerättyä kansalaisjärjestölle eläintensuojelutyöhön.

Kun olet maksanut varausmaksun lähetämme sinulle sähköpostitse hakukaavakkeen.

Ennakkolasku 50 % matkan hinnasta tulee maksaa sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Tämän jälkeen voit varata lennot. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 15 päivää ennen lähtöä. Maksutiedot lähetetään sähköpostitse.

Matkan voi peruuttaa viimeistään 1 kk ennen lähtöä, jolloin projekti ottaa kuluina jo maksetun ennakkolaskun osuuden 50 %.

Projekteilla on omat maksukäytännöt ja säännöt. Suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista.

Ekomatkaajat ei palauta asiakkaan itse projektiorganisaatiolle maksamia rahoja (vapaaehtoistyön hinta) mahdollisessa peruutus- tai muutostilanteessa. Yleisesti sääntö on se, että jos matkan päivämäärää pitää muuttaa projekti pitää rahat sisällä asiakkaan seuraavaa matkaa varten eikä niitä palauteta asiakkaalle.

Vapaaehtoistyöhön lähtevä matkustaja varaa ja maksaa itse lentonsa. Suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista. Ekomatkaajat ei palauta asiakkaan itse lentoyhtiölle maksamia rahoja mahdollisessa peruutus- tai muutostilanteessa.

Majoitus

 • Majoitus on keskellä upeaa luontoa, jonka takia näet runsaasti eri eläimiä ympärilläsi. Pihapiiri on laaja eikä lähistöllä ole muuta asutusta.
 • Talot ovat vierekkäin pihalla ja kussakin talossa on kolme huonetta ja kylpyhuone. Huoneet ovat siistejä. Huoneissa on sänkyjen yläpuolella hyttysverkot.
 • Peitot, tyynyn, liinavaatteet ja pyyhkeen saa lainaksi perillä.
 • Siivooja siivoaa tilat kerran viikossa sekä vaihtaa lakanat ja pyyhkeet.
 • HUOM: Rannalle ei voi lähteä omatoimisesti uimaan.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen

 • San Josesta on bussilla 9 tunnin matka tai maan sisäisellä lennolla 50 minuutin matka Puerto Jimenezeen.
 • Puerto Jiminezestä on 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Tämän matkan voit kulkea paikallisbussilla, joka kulkee kerran päivässä tai etukäteen varaamallasi taksikyydillä (yksi suunta maksaa 60 dollaria). Varauduthan siihen, että paikallisliikenne ei välttämättä kulje lainkaan.
 • Suosittelemme käyttämään mahdollisimman paljon julkista liikennettä ja vähäpäästöisiä kulkuneuvoja.

Kestävä liikkuminen
Alueella vapaaehtoiset liikkuvat ainoastaan jalkaisin.

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Kohde sijaitsee syrjässä, jonka takia siellä käytetään aurinkoenergiaa ja vesivoimaa.

Suojelutyö

Costa Rican kilpikonnapopulaatio on vähentynyt jopa 90 % viimeisen 35 vuoden aikana mm. ilmastonmuutoksen, lisääntyneen veneliikenteen, munien ja poikasten saalistajien sekä rannalle huuhtoutuneiden roskien takia.

Työ merikilpikonnien parissa on tuottanut tulosta, sillä merikilpikonnien kuoriutumisaste on kasvanut merkittävästi vuosien aikana. Vuonna 2014 munia kuoriutui 1400 ja vuonna 2016 jo yli 1700! Keinohautomosta vapautettiin vuonna 2016 yhteensä 13500 poikasta. Munat olivat valvotuissa olosuhteissa keinohautomossa, jonka ansiosta 88 % poikasista selviytyi elossa mereen saakka. Normaalioloissa hiekkarannalle jäädessään vain n. 30 % munista selviää ja niistä kuoriutuu poikasia.

Organisaatio on asentamalla siltoja vaikuttanut vähentävästi puussa elävien eläinten kuolemiin, jotka ovat aiheutuneet auton alle jäämisestä.

Merikilpikonnatiimi on yhdessä vapaaehtoisten kanssa rakentanut merikilpikonnien keinotekoisen hautomon, jonne mahtuu 400 pesää. Tähän mennessä 170 pesää on siirretty turvaan keinohautomoon, tarkoittaen yhteensä 2000 poikasen pelastamista.

Viikoittaiset rantojen siivoamiset ovat tärkeä osa työtä, ja tähän tarvitaan vapaaehtoisia. 90 henkilöä on kerännyt yhteensä 170 kg roskaa sekä kierrätysmateriaalia rannoilta.

Kohota kuntoasi kävelemällä sademetsissä ja hiekkarannoilla sekä kantaen 15 kiloa painavia ämpäreitä, jotka ovat täynnä merikilpikonnien munia. Tämä kohde on loistava urheiluloma!

Työvuoroista voit lukea lisää blogistammme.

Lisätiedot

Voit vaikuttaa omiin työtehtäviisi ennen matkaa. Pyydämme sinua lähettämään CV:n, jonka perusteella kansalaisjärjestö voi myös valita sinulle sopivia tehtäviä.

 

English

There are four species of sea turtles in Costa Rica, all of which are classified as endangered. Volunteers help to safeguard these species and assure their existence on the planet for future generations. The goal of volunteering is to promote awareness about the importance of environmental protection in the region and to collaborate with the local community. Volunteer work includes transferring eggs to the incubator, weighing and measuring hatchlings and releasing them. Volunteers ensure that the turtles reach the water safely. In addition, it includes cleaning the beaches of plastic garbage every two weeks and updating the incubator, among other things.

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Costa Rica – Osa Peninsula”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.