Kohteet

Costa Rica – Osa Peninsula

250,00 400,00  sis. ALV 24%

Hinta alkaen 560,00 $ / 1 viikko, joka on minimi perilläoloaika.
(huom. varausmaksu 250,00 € + matkan hinta 560,00 $ ei sis. lentoja)
Soveltuu: perheet & nuoret

Miltä tuntuisi kävellä autioilla hiekkarannoilla merikilpikonnia suojellen? Tarjolla on unohtumattomia yövuoroja, jolloin näet kilpikonnan saapuvan munimaan ja tunteikkaita hetkiä, kun naaras lähtee munittuaan takaisin mereen. Aamuvuorossa vapaaehtoiset kävevät sademetsän läpi hiekkarannalle keräämään talteen löytämiään munia.

Moni odottaa hetkeä, jolloin saa pidellä kädessään vastasyntynyttä kilpikonnaa.

Projekti sisältää monenlaisia luonnon- ja eläintensuojeluun liittyviä tehtäviä kuten työtä farmilla, puuntaimitarhalla ja lähiympäristön polkujen tarkistamista ja siivoamista.

Perille saavuttuasi saat kattavan opastuksen työhön, joka tarjoaa taatusti mieleenpainuvia elämyksiä.

”Pääsin iltavuorossa näkemään naaraskilpikonnan, mikä oli viikon kohokohta! Aamuvuorossa löysimme pesiä. Olin tyytyväinen teidän tarjoamiinne materiaaleihin ja tietoihin matkaa ennen sekä siihen, että mahdollisiin kysymyksiin sai hyvin ja kattavasti vastauksia teiltä! Voisin hyvin kuvitella tulevaisuudessa ostavani teidän kauttamme uudenkin matkan jonnekin toiseen kohteeseen, sillä iso tekijä tarjoamassanne palvelussa on juuri se, että teidän kauttamme kohde on varmistettu luotettavaksi, eettiseksi ja kestäväksi toiminnaksi, mikä on itselle tärkein kriteeri, jos lähden jotain vastaavaa ulkomaille tekemään.” Maria

Ajankohta:

Ympärivuotinen kohde. Suosittelemme matkustamaan sesongin ulkopuolella. Tällöin kansalaisjärjestö saa vapaaehtoisia ja rahoitusta toimintaansa ympäri vuoden.

Aloituspäivät ovat joka kuun ensimmäinen maanantai ja kolmas maanantai. Perille tulee saapua klo 12 mennessä. Muista ajoista tulee erikseen sopia Ekomatkaajien kanssa.

Suosittelemme pidentämään matkan kestoa mahdollisuuksien mukaan.

Vapaaehtoistyön ikäraja:

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Costa Rican projektiin, mutta vain huoltajan tai muun yli 21-vuotiaan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 12 vuotta. Kaikilta osallistujilta edellytetään hyvää peruskuntoa. Kävelyä on paljon haastavissa maastoissa.

Tähän kohteeseen pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

Vapaaehtoistyö Costa Ricassa

Costa Rica on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Maa on onnistunut luonnonsuojeluohjelmassaan hyvin ja pääosa turistien tuomista rahoista jää paikallisille, sekä ohjautuu luonnonsuojeluun.

Costa Ricassa uskotaan olevan maailman rikkain luonto ja National Geographic onkin julistanut Costa Rican luontomatkailun ykköskohteeksi. Maan pienuudesta huolimatta sen biodiversiteetti on valtava ja Costa Rica tunnetaankin ainutlaatuisesta ja rikkaasta luonnostaan. Jopa neljä prosenttia maailman eliölajeista löytyy Costa Ricasta ja jopa 2-3% kasveista on sellaisia, ettei niitä löydy mistään muualta koko maailmasta.

Kasvitieteellinen ohjelma
Saat käytännön kokemusta trooppisten puiden suojelusta. Kuulet erilaisista uhista ja suojelumenetelmistä. Projektiorganisaatio on tehnyt puiden suojelualoitteita, mukaan lukien ensimmäinen uhanalaisten puiden leviämisen keskus ja alueen suurin arboretum.

Trooppisten metsien ennallistaminen
Tämä syvällinen oppimiskokemus keskittyy teoriaan ja käytäntöön aktiivisista ennallistamismenetelmistä, jotka soveltuvat neotrooppisille alueille sekä maatalousmaiden, laidunten ja sivumetsien ennallistamisen ja uudelleenviljelyn tarpeellisuuteen. Vapaaehtoiset ovat mukana aktiivisessa entisöintityössä, auttaen taimitarhassa ja muissa toimissa.

Villieläinten suojelu
Osan niemimaalla elää luonnonvaraisia ​​lajeja. Tämä ohjelma keskittyy näiden eläinten ekologiaan, kenttäseurantamenetelmiin ja tekniikoihin, joita käytetään luonnonvaraisten eläinten populaatioihin liittyvien tietojen saamiseksi. Nämä tulokset ohjaavat alueen laajuisia suojelutoimia neotrooppisilla alueilla.

Regeneratiivinen agroekologinen maatila
Palaa juurillesi ja keskity maatalouden hyödyntämiseen liittyviin ympäristöongelmiin. Vapaaehtoiset oppivat uudistuvan maatalouden ja agroekologian käsitteitä ja pääsevät Osa Verden tilalle näkemään käytännössä, mitä tämä kaikki tarkoittaa.

Viestintä luonnon- ja eläintensuojeluun liittyen sekä työ kampuksella
Osa suojelutoimista keskittyy sosiaalisen median ja kampuksen toimintaan. Työ saattaa sisältää esimerkiksi sosiaalisen median sisältöä luoden, puutarhanhoitoa, kylttien maalausta, työskentelyä alueen eri poluilla ja paljon muuta!

Merikilpikonnien suojelu
Osan niemimaan alueella tavataan neljää merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat luokiteltuja uhanalaisiksi. Merikilpikonnia tavataan alueella ympäri vuoden. Merikilpikonnien pesintäkausi on kesäkuusta marraskuulle.

Projektiorganisaatio on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta. Vapaaehtoiset soveltavat saamaansa tietoa suoraan kentällä partioessaan Osan luonnonsuojelukampuksen rajalla sijaitsevan 6 km:n Piro Beachin sektoreilla. Partioit rantaa tiimin kanssa etsimään pesiviä merikilpikonnia ja jos pesä löytyy, se voidaan siirtää hautomolle turvaan.

Vapaaehtoistyöntekijänä pääset auttamaan näiden lajien suojelemisessa ja varmistamaan, että ne säilyvät maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Osan niemimaan eteläisillä rannoilla tavataan ensisijaisesti kahta pesivää merikilpikonnaa, jotka ovat etelänbastardikilpikonna ja liemikilpikonna. Merinahkakilpikonnaa ja karettikilpikonnaa tavataan satunnaisesti.

Vapaaehtoistyöntekijän työtehtäviin kuuluvat munien siirtäminen keinohautomoon, poikasten punnitseminen ja mittaaminen sekä vapauttaminen. Tämän lisäksi projektityöhön kuuluu mm. muoviroskien siivoaminen rannoilta kerran kahdessa viikossa sekä hautomon kunnostaminen. Kaikki työvaiheet ovat todella tärkeitä. Munien siirtäminen pois hiekkarannalta takaa paremmat mahdollisuudet sille, että munat kehittyvät ja niistä kuoriutuu poikasia. Vapaaehtoistyöntekijöiden ansiosta Costa Ricassa jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, joten työ on todella tärkeää. Ilman vapaaehtoistyöntekijöiden apua vain 3/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi.

Kalastuksen ja saasteiden lisäksi merikilpikonnan munia uhkaavat nousu- ja laskuvesi sekä munia syövät eläimet, kuten linnut ja ravut. Ihmisten suora vaikutus vähentää kilpikonnien selviytymistä vieläkin enemmän, sillä joissakin paikoissa merikilpikonnia pyydystetään yhä syötäväksi sekä niiden kilven ja nahan vuoksi asuihin ja koristeiksi. Costa Ricassa moni paikallinen syö tuoreita merikilpikonnan munia. Lisäksi munia myydään ravintoloihin. Maailmanlaajuisesti vain alle yksi tuhannesta poikasesta selviää aikuiseksi, joten lajin säilymisen kannalta varsinkin pesien turvaaminen on tärkeää. Tämän vuoksi vapaaehtoistyöntekijät siirtävät munat keinohautomon suojaan.

Rantojen valvominen on pitkän aikavälin työtä, mutta se on ehdottoman tärkeää. Rantojen valvominen auttaa keräämään tietoa, jolla ymmärretään paremmin merikilpikonnien toimintaa.

Tiedon jakaminen on tehokas keino vaikuttaa vallitseviin asenteisiin ja edistää muutosta. Tiedon jakamisen lisäksi merikilpikonnia haittaavan toiminnan minimointi ja ympäristönsuojelu edistää lajin säilymistä. Merikilpikonnat ovat selvinneet maapallolla miljoonien vuosien ajan, joten yhdessä autamme niitä elämään vielä useita vuosia lisää.

Yövuorojen aikana tarkkaillaan rannoille munimaan tulevia naaraita. Rannalla kävellään ilman taskulampun valoa. Tarvittaessa käytetään punaista valoa, koska kilpikonnat näkevät sitä valon muita aallonpituuksia heikommin eikä se ole yhtä häiritsevää kuin valkoinen. Yövuoron aikana pääset tekemään terveystarkastuksia ja kiinnittämään tunnistelevyjä naaraskilpikonnille. Näin saadaan kerättyä suojeluhankkeen kannalta tärkeitä tietoja. Naarasta ei häiritä ennen kuin se on alkanut munimaan ja vaipuu transsimaiseen tilaan, jolloin se ei häiriinny niin herkästi. Kun naaras on muninut, peittänyt munat, naamioinut pesän ja palannut mereen vapaaehtoiset kaivavat munat esille. Munat viedään hautomoon, jossa ne ovat turvassa kuoriutumiseen saakka. Kilpikonnan munat kaivetaan koloon erikseen valmistetun katoksen alle tai auringonpaisteeseen. Korkeissa lämpötiloissa kehittyy yleensä naaraita ja matalissa enemmän koiraita. Noin 29 asteessa sukupuolijakauma on kaikilla kilpikonnilla 50:50. Monet pesät altistuvat kuumille keleille eivätkä poikaset selviydy ilman puiden varjostamia alueita. Kun pesien haudontalämpötila nousee liian korkeaksi poikasia ei kuoriudu.

Hautomokäynnit ovat oleellinen osa vapaaehtoistyötä. Käyntien aikana tarkistetaan, onko poikasia syntynyt. Hautomolla käydään kahdesti päivässä, sillä poikasten tulee päästä mahdollisimman pian mereen kuumalta hiekalta. Valvotuissa olosuhteissa munista saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Pesästä ylös nostetuista poikasista 20 ensimmäistä mitataan ja punnitaan. Kerätyt tiedot eivät jää vain tämän suojelukohteen tietoon, vaan ne jaetaan Costa Rican merikilpikonnien suojelukeskusten yhteiseen datatietopankkiin.

Kun poikaset vapautetaan ja ne lähtevät kohti merta, uhkaavat niitä mm. korppikotkat ja esteet hietikolla, joten vapaaehtoiset pitävät silmällä mahdollisia uhkatilanteita. Moni poikanen lähtee väärään suuntaan tai kääntyy selälleen, joten vapaaehtoiset pääsevät auttamaan poikasia niiden matkalla kohti merta.

Pesästä lähteneiden poikasten alkuvaiheista ei tiedetä paljoakaan. Poikaset ajelehtivat virtausten mukana kunnes ne kasvavat vahvemmiksi uidakseen minne itse haluavat. Kun kilpikonnat tulevat sukukypsiksi 10-15 vuoden iässä naaraat palaavat samoille lisääntymisrannoille, joilla ne ovat itse aikaan kuoriutuneet. Pitkäaikainen seuranta on tärkeää, jotta voidaan turvata populaation tulevaisuus.

Tämä kohde sopii sinulle, joka olet valmis tekemään pitkiä päiviä eläintensuojelun hyväksi. Työhön saat kattavan ja monipuolisen orientaation perille saavuttuasi.

Hinta

 • Hinta 560,00 $ / 1 viikko, joka on minimi perilläoloaika.
 • (huom. varausmaksu 250,00 € + matkan hinta 560,00 $).
 • Vapaaehtoistyön kestoa voit myös pidentää eri hinnasta. 1-2 viikkoa kestävän vapaaehtoistyön hinta on 70 dollaria/ vuorokausi.
 • HUOM: Vapaaehtoistyön hinta on USD.
 • Hinnat ovat voimassa vuonna 2023.

Hinta sisältää:

 • Vapaaehtoistyön
 • Majoituksen jaetussa neljän hengen huoneessa kerrossängyissä (jaettu kylpyhuone huoneen ulkopuolella)
 • Kokin valmistamat herkulliset ja monipuoliset ruoat (aamupala, lounas ja illallinen)
 • Kahvia ja teetä
 • Merikilpikonnista kertovia tietopaketteja sähköpostitse
 • Vapaapäivä on yleensä sunnuntaisin

Hinnat eivät sisällä:

 • Lentoja
 • Kuljetuksia
 • Vakuutuksia

Kohteessa on saatavilla yhden hengen huone hintaan 145 $ / 1 vrk. Kahden hengen huoneen hinta on 200 $ / 1 vrk/ 2 henkilöä. Kolmen hengen huoneen hinta on 255 $ / 1 vrk/ 3 henkilöä. Tämän lisäksi ei tule maksettavaksi 560 $ projektimaksua vaan vapaaehtoistyö ja ruoka sisältyy tähän hintaan.

HUOM: Tehtäviä jaetaan perillä kiinnostuksenkohteiden ja taitojen mukaan. Tarvitsemme lähtijöiltä englanninkielisen CV:n ja kopion matkavakuutuksesta ennen lähtöä.

Osan niemimaalla on jo yli 15 vuoden ajan toiminut voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka suojelee yli 6000 hehtaarin kokoista aluetta. Meren ja rannikkoalueiden lisäksi järjestö suojelee sademetsiä ja sen avainlajeja, kuten jaguaareja ja pekareja. Järjestön tavoitteena on lisätä tietoisuutta alueen luonnon suojelemisen merkityksestä sekä toimia yhteistyössä paikallisen yhteisön kanssa.

Varausmaksu ja säännöt

Varausmaksu 250 euroa tulee maksaa varaushetkellä. Jos et saa haluamaasi vapaaehtoistyöpaikkaa emmekä löydä sinulle toista kiinnostavaa mahdollisuutta, varausmaksu palautetaan sinulle täysimääräisesti. Varausmaksuun sisältyy hakemuksen käsittely, yhteydenpito vapaaehtoiseen ja vastaanottavaan järjestöön, ennakkomateriaalia sekä päästökompensaationa taimen istutus Vaalan kuntaan istutapuita.fi kautta. Ekomatkaajat ei ota kansalaisjärjestöiltä provisiota vaan lahjoitamme tämän summan eläintensuojelutyöhön. Mitä useampi vapaaehtoinen matkustaa kauttamme, sitä enemmän rahaa saamme kerättyä kansalaisjärjestölle eläintensuojelutyöhön.

Kun olet maksanut varausmaksun lähetämme sinulle sähköpostitse hakukaavakkeen.

Ennakkolasku 50 % matkan hinnasta tulee maksaa sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Tämän jälkeen voit varata lennot. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 15 päivää ennen lähtöä. Maksutiedot lähetetään sähköpostitse.

Matkan voi peruuttaa viimeistään 1 kk ennen lähtöä, jolloin projekti ottaa kuluina jo maksetun ennakkolaskun osuuden 50 %.

Projekteilla on omat maksukäytännöt ja säännöt. Suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista.

Ekomatkaajat ei palauta asiakkaan itse projektiorganisaatiolle maksamia rahoja (vapaaehtoistyön hinta) mahdollisessa peruutus- tai muutostilanteessa. Yleisesti sääntö on se, että jos matkan päivämäärää pitää muuttaa projekti pitää rahat sisällä asiakkaan seuraavaa matkaa varten eikä niitä palauteta asiakkaalle.

Vapaaehtoistyöhön lähtevä matkustaja varaa ja maksaa itse lentonsa. Suosittelemme matkavakuutuksen hankkimista. Ekomatkaajat ei palauta asiakkaan itse lentoyhtiölle maksamia rahoja mahdollisessa peruutus- tai muutostilanteessa.

Majoitus

 • Majoitus on keskellä upeaa luontoa, jonka takia näet runsaasti eri eläimiä ympärilläsi. Pihapiiri on laaja eikä lähistöllä ole muuta asutusta.
 • Talot ovat vierekkäin pihalla ja kussakin talossa on kolme huonetta ja kylpyhuone. Huoneet ovat siistejä. Huoneissa on pieni hylly ja sänkyjen yläpuolella hyttysverkot. Huoneissa ei ole jääkaappia.
 • Tarjolla on lisämaksusta yhden hengen huoneita, kahden hengen huoneita ja kolmen hengen huoneita, joissa kaikissa on jaettu kylpyhuone huoneen ulkopuolella.
 • Peitot, tyynyn, liinavaatteet ja pyyhkeen saa lainaksi perillä.
 • Siivooja siivoaa tilat kerran viikossa sekä vaihtaa lakanat ja pyyhkeet.
 • HUOM: Rannalle ei voi lähteä omatoimisesti uimaan.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen

 • San Josesta on bussilla 9 tunnin matka tai maan sisäisellä lennolla 50 minuutin matka Puerto Jimenezeen.
 • Puerto Jiminezestä on 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Tämän matkan voit kulkea paikallisbussilla, joka kulkee kerran päivässä tai etukäteen varaamallasi taksikyydillä (yksi suunta maksaa 60 dollaria). Varauduthan siihen, että paikallisliikenne ei välttämättä kulje lainkaan.
 • Suosittelemme käyttämään mahdollisimman paljon julkista liikennettä ja vähäpäästöisiä kulkuneuvoja.

Kestävä liikkuminen
Alueella vapaaehtoiset liikkuvat ainoastaan jalkaisin.

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Kohde sijaitsee syrjässä, jonka takia siellä käytetään aurinkoenergiaa ja vesivoimaa.

Suojelutyö

Costa Rican kilpikonnapopulaatio on vähentynyt jopa 90 % viimeisen 35 vuoden aikana mm. ilmastonmuutoksen, lisääntyneen veneliikenteen, munien ja poikasten saalistajien sekä rannalle huuhtoutuneiden roskien takia.

Työ merikilpikonnien parissa on tuottanut tulosta, sillä merikilpikonnien kuoriutumisaste on kasvanut merkittävästi vuosien aikana. Vuonna 2014 munia kuoriutui 1400 ja vuonna 2016 jo yli 1700! Keinohautomosta vapautettiin vuonna 2016 yhteensä 13500 poikasta. Munat olivat valvotuissa olosuhteissa keinohautomossa, jonka ansiosta 88 % poikasista selviytyi elossa mereen saakka. Normaalioloissa hiekkarannalle jäädessään vain n. 30 % munista selviää ja niistä kuoriutuu poikasia.

Organisaatio on asentamalla siltoja vaikuttanut vähentävästi puussa elävien eläinten kuolemiin, jotka ovat aiheutuneet auton alle jäämisestä.

Merikilpikonnatiimi on yhdessä vapaaehtoisten kanssa rakentanut merikilpikonnien keinotekoisen hautomon, jonne mahtuu 400 pesää. Tähän mennessä 170 pesää on siirretty turvaan keinohautomoon, tarkoittaen yhteensä 2000 poikasen pelastamista.

Viikoittaiset rantojen siivoamiset ovat tärkeä osa työtä, ja tähän tarvitaan vapaaehtoisia. 90 henkilöä on kerännyt yhteensä 170 kg roskaa sekä kierrätysmateriaalia rannoilta.

Kohota kuntoasi kävelemällä sademetsissä ja hiekkarannoilla sekä kantaen 15 kiloa painavia ämpäreitä, jotka ovat täynnä merikilpikonnien munia. Tämä kohde on loistava urheiluloma!

Työvuoroista voit lukea lisää blogistammme.

Lisätiedot

Voit vaikuttaa omiin työtehtäviisi ennen matkaa. Pyydämme sinua lähettämään CV:n, jonka perusteella kansalaisjärjestö voi myös valita sinulle sopivia tehtäviä.

Ennen matkan alkua sinun tulee toimittaa meille myös kopio vakuutuksestasi.

Työpäivien aikana käytetään kumisaappaita. Vapaa-ajalla lähialueella kulkiessasi voit käyttää esim. retkeilykenkiä. Projektin pihalla voit käyttää mitä tahansa kenkiä esim. flip flopeja.

 

English

Botanic Program

This hands-on experience of tropical tree conservation and propagation introduces participants to patterns of tree diversity, threats, and conservation approaches. Participants will also learn about tree conservation initiatives led by Osa Conservation’s team, including the first Center for Threatened Tree Propagation and the largest Arboretum in the region with in-situ and ex-situ collections.

Tropical Forest & Restoration team

This in-depth learning experience will focus on the theory and practice about active restoration methods suited for the neotropics and necessity of restoring and rewilding agricultural lands, pastures and secondary forests. Participants will get up-close and be part of active restoration, helping with our tree nursery and other activities.

Wildlife

The Osa Peninsula is home to wild species. This program focuses on the ecology of these animals, our field monitoring methods, and the technologies used to obtain wildlife population distribution data – the results of which guide region-wide conservation efforts across the neotropics.

Regenerative Agroecological Farm

Get back to your roots, focus on the socio-environmental problems related to agricultural exploitation. Participants dive into the concepts of regenerative agriculture and agroecology, then get their hands dirty on the Osa Verde farm, where these practices are put to work.

Sea turtle conservation

Dive into the evolutionary, distribution, threats and development of conservation efforts, and the groundbreaking research conducted by our team on highly endangered sea turtle populations. Participants will apply the knowledge gained directly to the field as they patrol sectors of the 6km Piro Beach, bordering the Osa Conservation Campus. You will patrol the beach with our team in search of nesting sea turtles and if a nest is found it can be moved to the safety of our hatchery. Once there, if there are hatched nests, you’ll have the opportunity to release the hatchlings to the ocean

Communications/ Campus

Part of our conservation efforts focus on Social Media & Campus activities: you will be able to work doing different activities such as content for our media, some gardening, signs painting, work on our different trails, and more!

2 arviota tuotteelle Costa Rica – Osa Peninsula

 1. Maria

  Pääsin iltavuorossa näkemään naaraskilpikonnan, mikä oli viikon kohokohta! Aamuvuorossa löysimme pesiä. Olin tyytyväinen teidän tarjoamiinne materiaaleihin ja tietoihin matkaa ennen sekä siihen, että mahdollisiin kysymyksiin sai hyvin ja kattavasti vastauksia teiltä! Voisin hyvin kuvitella tulevaisuudessa ostavani teidän kauttamme uudenkin matkan jonnekin toiseen kohteeseen, sillä iso tekijä tarjoamassanne palvelussa on juuri se, että teidän kauttamme kohde on varmistettu luotettavaksi, eettiseksi ja kestäväksi toiminnaksi, mikä on itselle tärkein kriteeri, jos lähden jotain vastaavaa ulkomaille tekemään.

 2. Tanja

  Oli kyllä ihan mahtava paikka. Täytti kyllä kaikki odotukset ja enemmänkin. Todella kiinnostavaa heidän koko toiminta. Viihdyimme hyvin. Uskon, että tullaan käyttämään teidän tarjoamia kokemuksia uudelleenkin. Oli todella hyvä kommunikaatio ja palvelu.

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.