Vastuullinen matkailu

Vastuulliset elämysmatkat ulkomailla

Ekomatkaajat tukee kansalaisjärjestöjä pitkällä aikavälillä, sillä kertaluontoinen, lyhytaikainen vapaaehtoismatka ei edistä kestävää kehitystä isolla mittakaavalla.

Ekomatkaajat päätti vuonna 2022, ettei jatkossa ota kansalaisjärjestöiltä provisiota asiakkaan lähtiessä vapaaehtoistyöhön. Mitä useampi vapaaehtoinen matkustaa kauttamme, sitä enemmän rahaa menee suoraan kansalaisjärjestöille. Paikallisten palveluiden ja tuotteiden ostaminen on asia mitä me ja kansalaisjärjestöt tuemme. 

Ekomatkaajien matkoilla tuetaan voittoa tavoittelemattomia kansalaisjärjestöjä ja muita vastuullisia toimijoita. Teemme yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaamme. Yhteistyökumppaneita valitessamme meille on tärkeää se, että eläimiä kunnioitetaan ja niiden luonnolliseen elintilaan ja toimintaan ei puututa millään tavalla. Kaikissa kohteissamme eletään eettisesti eläinten ehdoilla.

Matkakohteissamme ei osallistuta aktiviteetteihin, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä. 

Matkoillamme kerätään roskia luonnosta ja uusiokäytetään kerättyjä tavaroita mahdollisimman paljon. Videolta voit katsoa Ekomatkaajien vinkkejä muovin kierrättämiseen. Suomessa pidämme tärkeänä kierrättää muovit oikeaoppisesti.

Kohteissa tehdään paljon yhteistyötä paikallisten kanssa. Matkan aikana asioidaan paikallisten omistamissa ravintoloissa ja käytetään paljon paikallisten palveluita.

Kun asiakas matkustaa kauttamme me istutamme taimen Vaalaan yhteistyössä istutapuita.fi kanssa.

Tulevaisuudessa vain vastuulliset matkailuyritykset pärjäävät mukana kilpailussa. Vastuullisuus on arvo, jonka puolesta me liputamme.

Mitä sinä voit tehdä?

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Ei ole syytä lopettaa matkailua, vaan matkustaa vastuullisesti.

Suosittelemme lainaamaan kirjastosta Vastuullisen matkailijan käsikirjan tai Katja Vaulion kirjan Hidasta matkaa – vastuullinen matkailija maailmalla. Ekomatkaajat on mainittu molemmissa kirjoissa.

Kun matkustat, kompensoi hiilijalanjälkesi. Lisätietoa askureista ja mittareista: https://www.myclimate.org/ sekä tietoa lentopäästöistä

Voit myös istuttaa puun Vaalan kuntaan ja kompensoida näin päästöjäsi.

Suosittelemme hankkimaan matkalle esimerkiksi Biosoliksen aurinkorasvan. Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. On tärkeää valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Monet maat, kuten Costa Rica, ovat kieltäneet kemiallisiin filttereihin perustuvien aurinkosuojien käytön rannoillaan. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. 

Ymmärrämme, että kaikki eivät voi matkustaa tai halua matkustaa. Suosittelemme lämpimästi lataamaan sovelluskaupasta mobiilipelimme: Turtle Tap Ekomatkaajat peli!

10 vinkkiä vastuulliseen matkailuun

Ekomatkaajien sitoumukset

Good Travel Seal-sertifikaatti
Ekomatkaajille myönnettiin Good Travel Seal-sertifikaatti 13.3.2023.

Sustainable Travel Finland
Ekomatkaajille myönnettiin Sustainable Travel Finland-merkki 14.7.2023 osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. 

Helsinki Declaration
Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 16.1.2020.

istutapuita.fi
Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan puiden istuttaminen on paras yksittäinen tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun lähdet kauttamme vapaaehtoistyöhön tai kun asiakkaita matkustaa Suomeen kauttamme istutamme taimen. Istutapuita.fi istuttamat metsät ovat FSC-sertifioituja (Forest Stewardship Council). Yhteistyömme alkoi 11.2.2022.

Global Tourism Plastics Initiative 
Tuemme Global Tourism Plastics kansalaisaloitetta ja kehoitamme yhteistyökumppaneitamme tukemaan aloitetta omassa toiminnassaan.

Ekomatkaajat is proud to be a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative led by the United Nations Environment Programme and the World Tourism Organization (UNWTO), in collaboration with the Ellen MacArthur Foundation. As a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative, we endorse the common vision to address the root causes of plastic pollution.

Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism
Olemme allekirjoittaneet Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism ilmastojulistuksen ja sitoudumme puolittamaan hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Sitoumus2050
“Suomen Ekomatkaajat Oy sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Ekomatkaajat haastaa mukaansa myös yhteistyökumppaninsa globaalisti, sekä kannustaa asiakkaitaan sitoutumaan tavoitteeseen.” Auta meitä auttamaan! Sitoudu: Merikilpikonnille parempi tulevaisuus.

Sitoutuneet: 22 (2/2024)

World Elephant Day Pledge
Olemme sitoutuneet auttamaan, jotta tietoisuus maailman norsujen ahdingosta leviäisi. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 11.3.2022.

Sustainable Finland pledge
Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen 26.8.2019.

Commitments at Ekomatkaajat

 

Auta meitä toimimaan vastuullisemmin

Oletko ollut matkallamme? Arvostaisimme kovasti, jos ehtisit käyttää muutaman minuutin arvion jättämiseen kohdesivulla.

Oletko tyytyväinen Ekomatkaajien toimintaan? Voit antaa arvosanan toiminnallemme Googlessa tai Facebookissa.

Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä. Mikäli sinulla on omia kokemuksia Ekomatkaajien kohteiden vastuullisuudesta, otamme mielellämme vastaan palautetta toiminnan kehittämiseksi.

Lue lisää vastuullisesta matkailusta

Uudistava matkailu tekee hyvää

Vastuullinen matkailu on jo hieman vanhentunut käsite, sillä nyt puhutaan uudistavasta matkailusta. Uudistavan matkailun käsite on saanut yhä enemmän huomiota uutena tapana matkustaa. Ajatus matkailun

Lue lisää »

Vastuullisuus – toimenpiteet Tzaneen

Villieläinten suojelukeskuksessa autetaan vahingoittuneita ja orpoja eläimiä. Suojelutyössä saatat päästä näkemään mitä mahtavampia villieläimiä tai uhanalaisia eläimiä, koska ikinä ei voi tietää mikä eläin tien

Lue lisää »