Vastuullinen matkailu

Vastuulliset elämysmatkat ulkomailla

Ekomatkaajat tukee kansalaisjärjestöjä pitkällä aikavälillä, sillä kertaluontoinen, lyhytaikainen vapaaehtoismatka ei edistä kestävää kehitystä isolla mittakaavalla.

Ekomatkaajien matkoilla tuetaan voittoa tavoittelemattomia kansalaisjärjestöjä ja muita vastuullisia toimijoita. Teemme yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaamme.

Matkakohteissamme ei osallistuta aktiviteetteihin, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä. 

Matkoillamme kerätään roskia luonnosta ja uusiokäytetään kerättyjä tavaroita mahdollisimman paljon. Osa tuotteista myydään.

Kohteissa tehdään paljon yhteistyötä paikallisten kanssa. Matkan aikana asioidaan paikallisten omistamissa ravintoloissa ja käytetään paljon paikallisten palveluita.

Kun asiakas matkustaa kauttamme me istutamme taimen Vaalaan yhteistyössä istutapuita.fi kanssa.

Tulevaisuudessa vain vastuulliset matkailuyritykset pärjäävät mukana kilpailussa. Vastuullisuus on arvo, jonka puolesta me liputamme.

Mitä sinä voit tehdä?

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Ei ole syytä lopettaa matkailua, vaan matkustaa vastuullisesti.

Suosittelemme lainaamaan kirjastosta Vastuullisen matkailijan käsikirjan tai Katja Vaulion kirjan Hidasta matkaa – vastuullinen matkailija maailmalla. Ekomatkaajat on mainittu molemmissa kirjoissa.

Kun matkustat, kompensoi hiilijalanjälkesi. Lisätietoa askureista ja mittareista: https://www.myclimate.org/ sekä tietoa lentopäästöistä

Voit myös istuttaa puun Vaalan kuntaan ja kompensoida näin päästöjäsi.

Suosittelemme hankkimaan matkalle esimerkiksi Biosoliksen aurinkorasvan. Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. On tärkeää valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Monet maat, kuten Costa Rica, ovat kieltäneet kemiallisiin filttereihin perustuvien aurinkosuojien käytön rannoillaan. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. 

Ekomatkaajien sitoumukset

Sustainable Finland pledge
Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen 26.8.2019.

Sustainable Travel Finland
Olemme osallistuneet Visit Finland Akatemian Sustainable Travel Finland -valmennukseen. Olemme mukana Sustainable Travel Finland -polulla.

Helsinki Declaration
Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 16.1.2020.

istutapuita.fi
Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan puiden istuttaminen on paras yksittäinen tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun lähdet kauttamme vapaaehtoistyöhön tai kun asiakkaita matkustaa Suomeen kauttamme istutamme taimen. Istutapuita.fi istuttamat metsät ovat FSC-sertifioituja (Forest Stewardship Council). Yhteistyömme alkoi 11.2.2022.

Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism
Olemme allekirjoittaneet Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism ilmastojulistuksen ja sitoudumme puolittamaan hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Global Tourism Plastics Initiative 
Tuemme Global Tourism Plastics kansalaisaloitetta ja kehoitamme yhteistyökumppaneitamme tukemaan aloitetta omassa toiminnassaan.

Ekomatkaajat is proud to be a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative led by the United Nations Environment Programme and the World Tourism Organization (UNWTO), in collaboration with the Ellen MacArthur Foundation. As a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative, we endorse the common vision to address the root causes of plastic pollution.

We commit to eliminate the plastic items we don’t need; innovate so all plastics we do need are designed to be safely reused, recycled, or composted; and circulate everything we use to keep it in the economy and out of the environment.

By 1st April 2022, Ekomatkaajat commits to:

  • Reduse plastic materials
  • Reuse plastic packaging and items used
  • Recycle all plastic made items
  • Take actions to move from single-use to reusable alternatives
  • Engage our partners and clients to move towards redusing, reusing and recycling
  • Encourage our partners and clients to take actions to move from single-use to reusable alternatives.

Sitoumus2050
Merikilpikonnille parempi tulevaisuus.
“Suomen Ekomatkaajat Oy sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Ekomatkaajat haastaa mukaansa myös yhteistyökumppaninsa globaalisti, sekä kannustaa asiakkaitaan sitoutumaan tavoitteeseen.”

World Elephant Day Pledge
Olemme sitoutuneet auttamaan, jotta tietoisuus maailman norsujen ahdingosta leviäisi. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 11.3.2022.

Good Travel Seal-sertifikaatti

Sertifikaatin suorittaminen alkaa syyskuussa 2022.

 

 

Auta meitä toimimaan vastuullisemmin

Oletko ollut matkallamme? Arvostaisimme kovasti, jos ehtisit käyttää muutaman minuutin palautelomakkeen täyttämiseen.

Oletko tyytyväinen Ekomatkaajien toimintaan? Voit antaa arvosanan toiminnallemme Googlessa.

Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä. Mikäli sinulla on omia kokemuksia kohteiden vastuullisuudesta, otamme mielellämme vastaan palautetta toiminnan kehittämiseksi.

Esitä meille omia toiveita tai ehdotuksia.

 

Lue lisää vastuullisesta matkailusta

Ekomatkailun hyödyt osa 3

Miten ekomatkailu hyödyttää paikallisyhteisöjä? Valvomaton matkailu voi ja on johtanutkin luonnon ja ympäristön tuhoutumiseen kaikkialla maailmassa, kun kehittäjät ja matkanjärjestäjät väärinkäyttävät maisemaa saadakseen voittoa. Ekomatkailussa

Lue lisää »

Ekomatkailun hyödyt osa 2

Matkusta puhtaammalla omallatunnolla Matkarahojesi positiivinen vaikutus paikalliselle yhteisölle on loistava tapa lievittää ”matkustajan syyllisyyttä”, josta me kaikki kärsimme ajoittain. Keskittymällä ekologiseen ja vastuulliseen matkustamiseen, matkabudjettisi

Lue lisää »