Costa Ricassa Osan niemimaan alueella merikilpikonnia tavataan ympäri vuoden. Merikilpikonnia auttavien vapaaehtoisten ansiosta jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi. Ilman vapaaehtoisia luku on 3/10. Kalastuksen ja saasteiden lisäksi merikilpikonnan munia uhkaavat nousu- ja laskuvesi sekä munia syövät eläimet, kuten linnut ja ravut. Ihmisten suora vaikutus vähentää kilpikonnien selviytymistä vieläkin enemmän, sillä merikilpikonnan munia kerätään syötäväksi.
Vapaaehtoiset tekevät vuorotyötä, jonka ansiosta näkee munimaan tulevia naaraskilpikonnia ja vastasyntyneitä poikasia. Erityisesti niissä maissa, joissa kilpikonnien munia ryövätään paljon pesistä, on rannan monitorointi tärkeää lajin säilymisen kannalta. Suojelun päätavoitteena on pitää munat turvassa. Monesti pelätään, että nousuvesi hukuttaa munat tai ne tulee syödyksi, jonka takia munat monesti siirretään turvallisempaan paikkaan tai keinohautomoon.
Jos pesä voidaan jättää paikoilleen, niin yleensä pesän sijainnista otetaan mitat, jotta sitä voidaan seurata. Poikasten kuoriutumisen jälkeen pesä tarkistetaan vielä kertaalleen ja kirjataan ylös, kuinka moni poikanen selviytyi.