Blogi

Eläinten salametsästys

Ekomatkaajat pyrkii omalla toiminnallaan suojelemaan uhanalaisia eläimiä vapaaehtoistyön avulla. Välillä haluamme nostaa esille faktoja, vaikka ne kovin surullisia ovatkin. Tässä sydäntä särkeviä faktoja salametsästyksestä.

• Salametsästys on tuottoisa kauppa, jonka arvo on 5–23 miljardia dollaria vuodessa.
• Menetämme kaksi vartijaa joka viikko heidän yrittäessään suojella villieläimiä.
• Joka vuosi kalastajat tappavat 100 miljoonaa haita evien vuoksi.
• Tuhansia uhanalaisia eläimiä kuolee salametsästäjien takia Afrikassa päivittäin.
• 12 tunnin välein sarvikuono kuolee salametsästäjien käsissä.
• 96 afrikkalaista norsua kuolee joka päivä salametsästykseen.

Salametsästys

Tarkkoja lukuja salametsästyksestä on vaikeaa saada, koska jotkut maat yrittävät peitellä asian vakavuutta ja toisilla ei ole resursseja antaa tarkkoja lukuja.

Luotettavien tietojen tutkiminen on tärkeää. Numerot ja tiedot kuitenkin vaihtelevat paljon. Yksi kriittisistä ongelmista on se, että köyhät ihmiset eivät koskaan hyödy salametsästyksestä.

Yksi laittomasti tapettu ja salametsästetty eläin jättää tyhjiön luonnolliseen elinkaareen, eläinyhteisöön ja elinympäristöön.

Villieläinten suojelussa lähes kaksi metsänvartijaa tapetaan viikossa (maailmanlaajuinen suojelussa). Kansainvälinen metsänvartijaliitto uskoo kuitenkin, että luku on vielä suurempi. Nämä metsänvartijat ovat ammattimaisia salametsästyksen vastaisia metsänvartijoita. Todelliset luvut ovat haastavia jopa organisaatioille, joilla on saappaat kentällä. Salametsästäjät tappavat monia metsänvartijoita, ja monet kuolevat vahingossa.

Salametsästystä koskevia tilastoja on vaikea saada. Nämä kuusi maata yrittävät hallita salametsästysongelmaa pitämällä puolitarkkoja lukuja. Vain tilannetta seuraamalla viranomaiset voivat puuttua ongelmaan ja suojella luonnonvaroja.

• Etelä-Afrikka
• Kenia
• Mosambik
• Namibia
• Botswana
• Intia

Salametsästystä koskevat tosiasiat paljastavat, että lähes 30 000 lajia kuolee sukupuuttoon vuosittain. Se, että ihmiset jatkavat 30 000 lajin tuomista sukupuuton partaalle vuosittain, on kauhean traagista. Menetämme noin kolme eläinlajia joka tunti!

Vuonna 2013 343 salametsästäjää joko tapettiin tai pidätettiin Etelä-Afrikassa. Salametsästys tappaa myös salametsästäjiä ja heistä 47 kuoli Krugerin kansallispuistossa. Toiset 133 menehtyivät ammuskeluissa metsänvartijoiden kanssa.

Vuosina 2012–2019 Brasiliasta kuljetettiin laittomasti 160 miljoonaa eläintä.

Lähes 100 miljoonaa haita tapetaan vuosittain. Tämä luku on yksi sydäntä särkevimmistä salametsästystilastoista, koska 100 miljoonaa on suuri luku, joka asiantuntijoiden mukaan on traagisen alhaisesti arvioitu. He pelkäävät, että luku on lähes kolminkertainen oikean luvun ollessa n. 273 miljoonaa.

Salametsästys Afrikassa tappaa 1000 uhanalaista lajia päivässä.
• 1000 vuoristogorillaa on jäljellä.
• 43 % leijonapopulaatiosta katosi vain 21 vuodessa.
• 97,6 % mustista sarvikuonoista on kuollut traagisesti vuoden 1960 jälkeen.
• 35 000 norsua kuolee vuosittain salametsästykseen.

Salametsästäjät käyttävät kiväärien ja aseiden sijaan myrkyllisiä nuolia tappaakseen eläimiä. Salametsästäjät käyttävät myrkkynuolia kahdesta syystä. Ensinnäkin siitä ei kuulu ääntä ja varoittaa luonnonsuojeluviranomaisia. Toiseksi turkiksia, joissa ei ole luotivaurioita, myydään enemmän uhanalaisten luonnonvaraisten eläinten osien laittomassa kansainvälisessä kaupassa.

Koko maailmassa on jäljellä enää vain 29 000 sarvikuonoa. Yhden vuosisadan aikana salametsästäjät tappoivat 471 000 sarvikuonoa ja tuhansia muita eläimiä.

Vuonna 2021 salametsästys lisääntyi. Jotkut syyttävät asiasta pandemiaa. Kun ulkonaliikkumiskielto poistettiin, rikollisjärjestöt aloittivat jälleen sarvikuonojen salakuljetuksen.

Krugerin kansallispuiston oletetaan olevan Etelä-Afrikan sarvikuonojen turvapaikka. Tämä ei kuitenkaan ole faktaa. Moni puistonvartija on korruptoitunut.

Pelkkä salametsästys ei hävitä sarvikuonoja, mutta ankara ilmastonmuutos aiheuttaa kuivuuden kausia, jotka vaikeuttavat niiden selviytymistä entisestään.

Sarvikuonot ovat olleet salametsästettyjen eläinten metsästyslistalla pitkään. Luonnonsuojelijat pelkäävät, että nykyiset sarvikuonot eivät elä vuoteen 2030 asti, vaikka viimeaikaisten raporttien mukaan sarvikuonojen salametsästys on vähentynyt joillakin alueilla lisääntyneiden suojelutoimien ja salametsästyksen vastaisten toimien vuoksi.

Elefantti on tärkeä kulttuurieläin aasialaisessa kulttuurissa. Intia koulutti villinorsuja suorittamaan kotitöitä ja jopa sodankäyntiä. Nykyään 40 % 50 000 aasialaisesta norsusta elää vankeudessa. Vaikka salametsästys ja laillinen tappaminen ovat syynä niiden vähenemiseen, niin myös elinympäristöjen häviäminen.

Salametsästystilastojen mukaan tiikerien määrä on pudonnut 100 000:sta 3 900:aan vuosisadassa
Salametsästäjät tappavat tiikereitä turkin, lihan ja luiden vuoksi. 3 900 tiikereistä jäljellä, lähes 3 000 elää Intiassa. Olemme menettäneet 97 % luonnonvaraisista tiikereistä viime vuosisadalla. Bangladesh, Vietnam, Kambodža, Intia, Bhutan, Thaimaa, Indonesia, Laos, Kiina, Malesia, Venäjä, Nepal ja Myanmar ovat onnekkaita saadessaan nähdä tiikereiden elävän siellä.

Kaikki gorillalajit kuuluvat joko uhanalaisten tai kriittisesti uhanalaisten luokkaan
Onneksi joissakin suojelutoimissa Virungan vuoristossa on havaittavissa jonkin verran elpymistä.

Villieläinturismi on 5 kertaa arvokkaampaa kuin salametsästysteollisuus.

Yli 1000 valasta metsästetään vuosittain, vaikka kaupallinen valaanpyynti on kielletty maailmanlaajuisesti.

Kalifornian Bajassa salametsästetään yli 30 000 vihreää kilpikonnaa vuosittain. Nämä suloiset kilpikonnat kohtaavat jo valtavan selviytymishaasteen, kun ne kuoriutuvat Bajan dyynillä. Vaikka niiden salametsästys lihan vuoksi on tarpeeksi pahaa, tuhansia niistä kuolee kalaverkkoihin. Vuodesta 2020 lähtien ne ovat uhanalaisten luettelossa.

Maailmassa on enää 10 000 gepardia jäljellä, koska salametsästäjät ovat tappaneet niitä vuosikymmeniä. Edes maailman nopein maaeläin ei voi paeta salametsästyksen vaaroja. Vuonna 1970, gepardiväkiluku oli 25 000, nyt olemme laskeneet sen 10 000 tai 10 prosenttiin 1900-luvulta. Salametsästäjät eivät ole heidän ainoa vihollisensa. Maanviljelijät tappavat suojellakseen karjaansa, ja me jatkamme heidän elinympäristönsä tunkeutumista.

Jaa kirjoitus:

14 ajatusta aiheesta “Eläinten salametsästys”

  1. Taas hurjan tärkeä aihe. En ollut koskaan ajatellut, että vartijoita tapetaan työtehtävässään. Eivät taida edes saada vaarallisen työn lisää! Kertoo kyllä salametsästyksen kannattavuudesta rikollisille..

    1. Ekomatkaajat

      Vapaaehtoistyössä Etelä-Afrikassa kuuntelin pitkään yhtä kansallispuiston työntekijää. Hän partioi tiiminsä kanssa kansallispuistoja ja yrittää saada kiinni salametsästäjiä. Hän kertoi itse, että hän saa ampua salametsästäjää vasta jos salametsästäjä ampuu ensin hänen suuntaansa. Näin ollen koira hyökkää ensin salametsästäjän kimppuun. Näin vääristynyt on maailma – eläimiä ei voi puolustaa parhaalla mahdollisella tavalla. P.S. Tsekkaa Salametsästäjien jäljillä ohjelma, jossa kerrotaan tästä tärkeästä asiasta.

  2. Huh Huh minkälaisia lukuja! Kuulostaa kyllä todella pahalta ja on todella ikävä lukea tätä postausta, mutta tämä on myös todella hyödyllistä tietoa. Kyllä me ihmiset ollaan ahneita ja röyhkeitä.

  3. Todella tärkeä aihe. Muistan, että salametsästyksestä puhuttiin ja on puhuttu vuosia. Mielenkiintoinen lause – Villieläinturismi on 5 kertaa arvokkaampaa kuin salametsästysteollisuus

    Tarkoittaako tämä sitä, että me mahdollisesti safareille menevät autamme eli estämme salaetsästystä tuomalla noihin maihin tuottoja? Jotenkin ymmärsin aikoinaan, että salametsästäjät ovat köyhistä kylistä. Ei heillä ole mahdollisuutta saada tuottoja meiltä turisteilta.

    1. Ekomatkaajat

      Valitettavasti salametsästys ei tuo kaikille tuloja, jonka takia salametsästys onkin vaikea saada loppumaan. Varsinkin köyhimmissä kylissä asuvat ihmiset joutuvat turvautumaan ainoaan tapaan jonka tietävät. He asettavat ansalankoja metsään ja toivovat saavansa ruokaa. Valitettavasti usein ansalankaan jää kiinni uhanalainen eläin. Kyläläisten on vaikea hankkia töitä ja jotkut kyläläiset saavat ainoan toimeentulonsa siitä, kun saavat tapettua uhanalaisen eläimen. Kierre jatkuu.

      Jonkun artikkelin mukaan villieläinturismista saatavat tulot muodostavat n. 2 % osuuden Etelä-Afrikan bruttokansantuotteesta. Itse en ymmärrä tätä turismin muotoa, jonka mukaan eläin on arvokkaampi kuolleena kuin elävänä ja turisti saa poseerata kuolleiden eläinten vieressä.

      Yleensä safarille mennessä tulot eivät tosiaan jakaudu tasapuolisesti. Sen takia kannattaa itse tukea myös salametsästyksen vastaista työtä tekeviä järjestöjä.

  4. Äskettäin katsoin jonkun aihetta käsittelevän ohjelman, jossa esiteltiin mm. miten sarvikuonojen sarvia poistetaan vain siksi, etteivät ne olisi houkuttelevia salametsästyskohteita. Aika hurjaa. Mitenkähän jotenkin saataisiin maailmanlaajuisesti vaikutettua kysyntään niin, että markkinat noilta eläimiltä ja niistä tehdyiltä tuotteilta häviäisivät?

    1. Ekomatkaajat

      Kyllä, valitettavasti sarvikuonot joudutaan nukuttamaan ja sarvet joudutaan poistamaan, jotta eläimiä ei niin helposti tapettaisi. Valitettavasti sarven paksuin osa on kuitenkin ihon alla! Epäilen valitettavasti niin, että mitä uhanalaisempi eläin on sitä kalliimpi sarvikin on joten tilanne paranee vain jos eläimiä saadaan lisää ja uhanalaisluokitus poistettua.

  5. Salametsästystä ei saada kuriin edes Suomessa. Salametsästys on asia, mihin en ole törmännyt, vaikka olen liikkunut pitkin poikin kaikkialla, eikä siihen ole terveellistä törmätäkään. Kun turakaiset kävivät katsomassa punahelttahokkoja Amazonilla, niin paikallisilla oli kannuste olemassa olla metsästämättä niitä. Mutta kun sanottu tilanne tuli, niin onko enää. Jokainen lintu Amazonilla oli arka.
    Kukahan salametsästettyjä tuotteita ostaa. Perusta niiden vienti oli erittäin kiellettyä, saatika että niiden tuonti EU:iin oli kiellettyä. Ihmiskunnalla ei ole toivoa.

  6. Tässä maailmassa tuntuu olevan niin paljon pahaa ja rahanahneita sekä tavaroita kerääviä ihmisiä, joiden ego nousee jotenkin tavarasta sen sijaan, että he auttaisivat eläimiä/ihmisiä/metsien ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämistä, josta voisi saada paljon enemmän mielihyvää. Sitä paitsi, jos meillä ei ole enää metsiä, pölyttäjiä ja eläimiä, jotka kuljettavat ulosteidensa mukana paikasta toiseen puiden ja kasvien siemeniä, me ihmisetkin tulemme kärsimään nälänhädästä jossain vaiheessa. Lisäksi ilmastonmuutos näkyy jo nyt tulvina, maavyöryinä, kuumuutena, kuivuutena ja myrskyinä, joka tuhoaa myös meidän ihmisten asuntoja ja aiheuttaa esim. nälänhätää. Tiesin, että metsänvartijoita tapetaan salametsästäjien toimesta jopa eläimiä suojelevissa puistoissa ja että jopa puistoissa työskentelevät ovat korruptoituneita, mutta että 30 000 eläinlajia kuolee joka vuosi sukupuuttoon ja että salametsästys on edelleen näin tuhoisaa on kyllä aivan kauheaa luettavaa!

    Meidän täytyy tehdä jotain näille asioille, eikä vain kauhistella ja kirjoitella siitä, miten surullista tämä on. Se ei auta näitä kuolevia eläimiä, eikä eläinten elinalueiden tuhotumista, jos emme tee mitään asioiden eteen. Vuorigorillojenkin tilanne on sellainen kuin on, koska niiden elinalueilla on paljon puolijohdemetalleja maan alla, joita käytetään mm. älykännyköiden tekemiseen ja täten vuorigorillojen elinalueet supistuvat, koska metsiä raivataan tieltä pois, jotta päästäisiin puolijohdemetalleihin maan alla käsiksi. Miettikää siis tarkkaan, tarvitseeko teidän ostaa joka toinen vuosi uusi älykännykkä vai voisiko sitä ehkä käyttää 5 vuotta tai ostaa kierrätetty kännykkä vaikka Swappielta tai ottaa käyttöön tavallinen, vanha mokkulapuhelin. Kyselkää myös liikkeissä, josta ostatte kännykkänne, kuinka he kierrättävät vanhan kännykkänne ja mitä luonnonsuojelutoimenpiteitä he tukevat, jottei vuorigorillojen elinalueet entisestään supistu. Miettikää, tarvitsetteko oikeasti mitään korujakaan enää, koska Afrikastahan kaivetaan myös kultaa, smaragdeja ja muita jalokiviä maan alta ja raivataan siten metsää tieltä, jolloin eläinten elinalueet supistuvat myös.

    Jos menette Aasiaan lomalle, ottakaa tuo yläpuolinen teksti paperille ja kääntäkää se maan kielelle/englanniksi sekä perustelkaa tekstissä, miksi sarvikuonojen jauhe ei esim. auta krapulaan ja syöpään ja sanokaa, että tehokkaampia lääkkeitä syöpiin saa todistetusti lääkefirmoilta ja kannattaa jättää juomatta alkoholia, koska varsinkin aasialaisilla ei ole usein juurikaan alkoholia hajottavaa entsyymiä elimistössään, jolloin alkoholi itse asiassa toimii elimistössä myrkkynä, joka helpommin tuhoaa maksan ja haiman sekä aiheuttaa iholle punaisia läiskiä allergisena reaktiona. Lisäksi aasialaisilla on paljon hepatiitti B:tä, jopa 70% väestöstä, mikä jo sinänsä aiheuttaa maksakirroosia ja maksasyöpää. Jos juo ja on lisäksi hepatiitti B, riski sairastua maksasyöpään on moninkertainen, joten mieluummin kannattaa tuossa tapauksessa hoidattaa itseään lääkärillä. Sellaisen aasialaisen, joka ei tiedä, sairastaako hepatiittia, kannattaisi mieluummin säästää rahansa verikoetta varten ja ottaa hepatiitti B-rokote, jos verikokeesta käy ilmi, ettei hänellä ole hepatiittia. Kiinnittäkää vaikka seuraavalla Aasian matkallanne nämä tiedot katupylvääseen tai jollekin ilmoitustaululle Aasiassa, jotta väestö saa tietoutta asioista. Keskustelkaa siellä ihmisten kanssa näistä asioista, jos teillä on varaa matkustaa Aasiaan!
    Jos teillä on varaa sijoittaa, miettikää minkälaisiin firmoihin sijoitatte rahanne, että ette tue ainakaan sellaista toimintaa, joka vaarantaa eläinten elinoloja. Näin myös dokumentin TV:ssä, jossa kerrottiin, että IKEA ostaa puuta huonekaluihinsa Romanian suojelluista metsistä. Tehkää vaikka valitus IKEAlle, että ette halua sellaisia huonekaluja itsellenne tai miettikää, voisitteko ostaa vaikka Kierrätyskeskuksesta, Fidalta tai Tori.fin kautta jonkun käytetyn huonekalun, jonka voitte tarvittaessa kunnostaa/maalata. Miten olisi, olisikohan jollain varaa sijoittaa rahaa maapalstan/sademetsän ostoon Afrikasta? Siellä voisi työllistää myös muutaman suomalaisen työttömän, suojella sademetsiä tai tehdä turvallisempia eläinpuistoja… Tai lahjoittakaa vaikka Luonnonperintösäätiölle tai WWF:lle 10-15 e kertalahjoituksena, jos ei enempää pysty auttamaan. Kertokaa myös ystävillenne, mitä olette lukeneet salametsästyksestä ja eläinlajien sukupuuttoon kuolemisesta ja tehkää vaikka porukalla joku hyvä teko tai miksei kaksikin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »