Blogi

Munkkihylje – maailman uhanalaisin hyljelaji

Munkkihylje – maailman uhanalaisin hylje

Onko munkkihylje jo sinulle tuttu laji? Ekomatkaajat tekee työtä uhanalaisten eläinlajien suojelemiseksi eri puolilla maailmaa. Tällä kertaa haluamme esitellä sinulle munkkihylkeen. Kreikassa, Kalamoksen ”unohdetulla saarella” suojellaan munkkihylkeitä. Munkkihylje kuuluu maailman uhanalaisimpiin merinisäkkäisiin ja se on maailman uhanalaisin hyljelaji.

Uhanalaisuusluokitus

Maailmassa on enää vain noin 600 munkkihyljettä, joista puolet liikkuu Kreikan valtion merialueella. Munkkihylkeen suojelu aloitettiin 1970-luvun lopulla, ja sillä on ollut positiivisia vaikutuksia. Vuonna 2016 MOm eli Kreikan munkkihylkeiden suojeluun keskittyvä voittoa tavoittelematon järjestö uutisoi, että munkkihylje on siirtynyt IUCN:n uhanalaisuusluokituksessa äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi. Tämä osoittaa, että suunta on oikea, mutta paljon on vielä tehtävää.

Munkkihylkeen uhat

Munkkihyljettä uhkaa elinympäristön huononeminen ja häviäminen rannikkoalueiden kehityksen (muun muassa turismin) takia. Lisäksi munkkihylkeitä tapetaan kalastajien ja kalaviljelijöiden toimesta, koska kalastajat näkevät munkkihylkeen uhkana saaliin saamiselle. Munkkihylkeitä myös sotkeutuu kalaverkkoihin, joka johtaa niiden hukkumiseen. Yksi uhka munkkihylkeelle on myös sen ravinnon vähäinen saatavuus.

Nimen alkuperä

Kun lajista oltiin julkaisemassa ensimmäistä tieteellistä tutkimusta vuonna 1779, luonnontieteilijä Johann Hermann keksi nimen munkkihylje. Hän muisti lukeneensa artikkelin samankaltaisesta lajista, joka tunnettiin nimellä moine (munkki ranskaksi) Marseillessa. Hermann päätteli lajin olevan sama ja näki myös yhtäläisyyksiä lajin ulkonäön ja munkin välillä: hylkeen päänmuoto ja lapaluita muistuttavat hartiat. Niinpä Hermann päätti säilyttää nimen.

Munkkihylje Antiikin Kreikassa

Munkkihylje esiintyy usein Antiikin Kreikan aikaisten vaasien kuvituksessa. Kreikkalaisille munkkihylje oli tärkeä ja arvostettu eläinlaji. Kreikkalaisesta mytologiasta tuttujen jumalien Poseidonin ja Apollonin uskottiin suojelevan munkkihylkeitä. Muinaiset roomalaiset kuitenkin lähes metsästivät lajin sukupuuttoon, sillä sen turkki ja hylkeen rasvasta valmistettu öljy olivat arvokasta kauppatavaraa.

Miten munkkihylkeitä suojellaan?

Munkkihylkeitä suojellaan muun muassa rauhoittamalla rantoja ja perustamalla suojelualueita, joilla hylkeet voivat rauhassa pesiä ja lisääntyä. Pesimärannoilla käydään vain harvoin, sillä se häiritsee hylkeitä. Munkkihylkeistä ja niiden liikkeistä kerätään kuitenkin dataa, jota hyödynnetään lajin suojelussa. Haluaisitko lähteä Kreikkaan munkkihylkeen suojelutyöhön? Lue lisää vapaaehtoistyökohteistamme. Myös kotimaasta löytyy monenlaisia kohteita eläinten ystäville. Blogitekstin lähteet: Monachus Guardian Greek Reporter

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »