Joulukuun 5. päivä vietetään kansainvälistä vapaaehtoistyönpäivää. Päivä on arvokas niin luonnolle kuin niille, jotka vapaaehtoisesti ovat edistäneet maapallon ja sen asukkaiden hyvinvointia. Ekomatkaajien kautta on lähtenyt maailmalle satoja vapaaehtoisia, jotka ovat antaneet ajastaan kymmeniätuhansia tunteja eläinten ja luonnon suojeluun.
Ihmisen toiminta, liikaturismi ja ilmastonmuutos tuhoavat eläinten elinympäristöjä kaikkialla maailmassa. Kalastus, luonnon roskaaminen ja elintilojen kapeneminen rakennusprojektien tieltä ovat merkittävimpiä uhkia eläimille. Kalaverkkojen lisäksi jätettä ajautuu maailman meriin ja rannoille myös turismin ja infrastruktuuriongelmien, kuten kunnollisen jätteenkäsittelyn puutteen vuoksi. Merieläinten ja lintujen lisäksi vaarassa ovat monet nisäkkäät, jotka joutuvat salametsästäjien ansoihin.
Mitä Ekomatkaajien kohteissa on saavutettu ja kuinka paikallinen yhteisö on hyötynyt projekteista?
Thaimaassa vapaaehtoiset suojelevat kilpikonnien pesimistä, tilastoivat pesien lukumääriä ja raportoivat kilpikonnien liikkumisesta. Pitkäaikaisen seurannan ansiosta on havaittu, että merinahkakilpikonnat ovat palanneet suojelukohteen rannoille monen vuoden tauon jälkeen. Lisäksi vapaaehtoiset siivoavat rantoja, ja heidän oleskelunsa saarilla tuo tuloja paikallisille.
Kreikan kohteet keskittyvät munkkihylkeiden ja kilpikonnien elämän tarkkailuun. Kalamoksella on kerätty dataa tieteellisiin julkaisuihin, joka auttaa koko luonnontiedeyhteisöä ja on tuonut päätöksentekoapua paikallisiin infrastruktuuriprojekteihin. Kohteeseen on perustettu myös opetuspuisto, joka esittelee alueen kasvillisuutta ja tarjoaa elinympäristön hyönteispopulaatioille. Kefalonian tarkat luvut taas osoittavat, että viime vuonna 2021 uudelleensijoitettiin yli 200 kilpikonnan pesää, avustettiin yli 5400 kuoriutunutta poikasta mereen sekä tunnistettiin ja nimettiin yli 330 kilpikonnaa.
Costa Ricassa puolestaan rakennettiin 17 puiden latvustoissa kulkevaa siltaa, joiden avulla eläimet voivat turvallisesti ylittää tien metsäalueelta toiselle. Osan niemimaalle rakennettiin myös merikilpikonnien pesintäpaikka, joka on tarjonnut suojaa yli 400 kilpikonnaemolle ja 2000 poikaselle. Viikoittainen rantojen siivous taas on auttanut poistamaan luonnosta lähes 200 kiloa roskaa.
Etelä-Afrikan suojeluprojektissa vapaaehtoiset ovat monitoroineet villieläinten terveyttä ja vapauttaneet leijonia salametsästäjien ansoista. Tärkeä osa vapaaehtoistyötä on myös viestintä ja tiedon jakaminen puistonvartijoiden kanssa sekä eläinten elinympäristön suojelu. Ennen koronaa projektijärjestö pystyi myös työllistämään paikallisia ihmisiä.
Vaikkei suoranaista palkkatyötä pystyisikään tarjoamaan, auttaa vapaaehtoistyö eläinten ja luonnon lisäksi aina myös paikallisia yhteisöjä. Se näkyy mm. paikallisten palvelujen ja tuotteiden ostamisessa ja tiedon levittämisessä. Yhteisöt hyötyvät järjestöjen työstä myös siksi, koska heidät otetaan mukaan projekteihin. Kun paikallisyhteisöjä autetaan ymmärtämään luonnonsuojelutyön merkitystä, muutetaan pikkuhiljaa koko yhteisön asenteita ja varmistetaan kestävä kehitys myös tulevaisuudessa. Terve, viihtyisä ja siisti ympäristö on loppupeleissä kaikkien maapallon asukkaiden etu!
-Cilla-