Blogi

Vastuullisuustoimenpiteet Kalamoksella

Ekomatkaajat tekee yhteistyötä vain vastuullisten yhteistyökumppanien kanssa. Tähän lauseeseen olet saattanut törmätä nettisivuillamme, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogisarjassa otamme tarkasteluun jokaisen vapaaehtoistyökohteemme erikseen ja kerromme minkälaisia vastuullisuustoimenpiteitä kohteessa tehdään. Edellisessä osassa keskityttiin Phra Thongiin kohteeseen. Nyt on blogisarjan viimeisen osan vuoro. Kalamoksen saarella Kreikassa sijaitsevassa vapaaehtoistyökohteessamme suojellaan munkkihylkeitä, mutta kokonaisuuteen kuuluu paljon muutakin. Kohteen tärkeimpänä arvona on kestävä kehitys sekä paikallisesti että yhteistyön kautta globaalisti. Kohteessa toimivan kansalaisjärjestön missio on suojella biodiversiteettia ja luonnonrikkauksia tulevia sukupolvia varten.

Munkkihylkeiden suojelu

Erittäin uhanalaista munkkihyljettä on jäljellä enää noin 400-500 yksilöä maailmassa. Suuri osa näistä yksilöistä liikkuu Välimeren alueella ja Kalamoksen saaren ympäristö onkin yksi munkkihylkeen tärkeistä elinalueista. Kalamoksen vapaaehtoistyöprojektissa tärkeänä tavoitteena on suojella munkkihyljettä. Suojelutyöhön liittyy muun muassa munkkihylkeiden seuraamista riistakameroiden avulla sekä datan keräämistä ja analysointia.

Muut luonnonsuojelutehtävät

Muihin vapaaehtoisten tehtäviin voi kuulua rantasiivousta, puiden istutusta ja lintututkimuksessa auttamista esimerkiksi äänittämällä linnunlaulua. Kalamoksen saarella elää myös paljon villikissoja, joiden määrää ja toimintaa seurataan. Tavoitteena on varmistaa, että saaren monipuolinen eläin- ja kasvilajisto pysyy elinvoimaisena.

Saarella liikkuminen

Kalamoksen saarella liikutaan kävellen. Paikalliset liikkuvat ratsastaen ja pyörällä, joskus käytössä saattaa olla mopo. Työvuoroihin sisältyy usein pitkiä kävelyitä, joten vapaaehtoisilta vaaditaan hyvää peruskuntoa.

Viljely

Projektissa harjoitetaan ruoan kasvattamista kestävästi ja ympäristöystävällisesti. Kalamoksen luomuvihannes ja -hedelmä farmilla vapaaehtoiset pääsevät mukaan viljelyyn. Vapaaehtoisilla on viikoittain työvuoro viljelyn parissa, johon kuuluu kastelua ja kitkemistä. Tilalla kasvatetaan muun muassa tomaatteja, kaalia, mangoja ja sitruunoita.

Ympäristötietoisuus

Työtehtävien kautta käytännössä opittujen ympäristötaitojen lisäksi vapaaehtoistyöprojektilla on kirjasto, josta vapaaehtoiset voivat lainata ympäristötieteeseen ja luonnonsuojeluun liittyviä kirjoja. Myös paikallista väestöä innostetaan ja opetetaan luonnonsuojeluun liittyvissä aiheissa. Kuten muissakin vapaaehtoistyökohteissamme, teorian ja käytännön esimerkkien avulla halutaan kannustaa vapaaehtoisia jatkamaan ympäristöystävällistä elämäntapaa kotimaassaankin.

Aktiviteetit

Vapaaehtoisilla on mahdollisuus halutessaan osallistua muihinkin aktiviteetteihin. Kaikkien aktiviteettien taustalla ovat kansalaisjärjestön ympäristöystävälliset arvot. Aktiviteettivalikoimaan kuuluu muun muassa lintubongaus, ratsastus, vaeltaminen ja snorklaus. Lisää tietoa vastuullisuudesta ja työtehtävistä Kalamoksella saat katsomalla lyhyen videon Ekomatkaajien YouTube-kanavalta. Olemme nyt esitelleet miten vastuullisuus toteutuu kussakin vapaaehtoistyökohteessa. Kommentoi alle, mikä vapaaehtoistyökohteista kiinnostaa sinua eniten ja tekikö joku vastuullisuuteen liittyvä asia erityisen vaikutuksen.  

Jaa kirjoitus:

3 ajatusta aiheesta “Vastuullisuustoimenpiteet Kalamoksella”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kuulostaa oikein hyvältä nuo Kalamoksen suojelutoimenpiteet Kalamoksella. Munkkihylje oli itselleni kokonaan vieras laji, mutta samoja uhkia näyttää olevan kuin esim. norpilla Saimaalla.

  2. Paluuviite: Vapaaehtoistyö – Usein kysytyt kysymykset - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »