Blogi

Vastuullisuustoimenpiteet Osan niemimaalla

Ekomatkaajat tekee yhteistyötä vain vastuullisten yhteistyökumppanien kanssa. Tähän lauseeseen olet saattanut törmätä nettisivuillamme, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogisarjassa otamme tarkasteluun jokaisen vapaaehtoistyökohteemme erikseen ja kerromme minkälaisia vastuullisuustoimenpiteitä kohteessa tehdään. Tämä on blogisarjan neljäs osa. Aiemmat osat käsittelivät kohteitamme Marakelessa, Phuketissa ja Teneriffalla. Tällä kertaa aiheena on vastuullisuus vapaaehtoistyökohteessamme Osan niemimaalla, Costa Ricassa, jossa suojellaan merikilpikonnia.

Merikilpikonnien suojelu

Maailmassa on seitsemän merikilpikonnalajia, joista kaikki ovat uhanalaisia, tai vaarassa joutua uhanalaiseksi. Osan niemimaalla liikkuu eniten kahden merikilpikonnalajin yksilöitä: etelänbastardi- ja liemikilpikonnia. Vapaaehtoiset työskentelevät näiden lajien suojelun parissa ja pääsevät muun muassa tarkkailemaan pesimisrantoja ja keräämään tärkeää dataa suojelutyöhön liittyen. Suojelutyö Costa Rican kohteessa on tuottanut tulosta ja merikilpikonnakanta on kasvanut huimasti viime vuosina. Vapaaehtoisten avulla mereen on päästetty tuhansia vastakuoriutuneita merikilpikonnan poikasia. Lisää työtehtävistä ja lyhyen esittelyn Costa Rican kohteesta voit katsoa videon muodossa Ekomatkaajien YouTube-tililtä.

Muut työtehtävät ja mahdollisuudet

Merikilpikonnien suojeluun liittyvien työtehtävien lisäksi vapaaehtoiset voivat osallistua muun muassa metsänistutukseen ja rantojen siivoamiseen. Kohteessa työskentelevät tutkijat ja biologit pitävät säännöllisesti esitelmiä suojelutyöhön liittyen, joita pääsee halutessaan kuuntelemaan.

Kulttuuri- ja kielivaihto

Osan niemimaalla vapaaehtoistyökohteessa työkieliä ovat sekä englanti että espanja, joten espanjaa opiskelleille tämä on loistava mahdollisuus parantaa kielitaitoa. Lisäksi vapaaehtoisilla on mahdollisuus lähteä paikallisiin alakouluihin opettamaan ympäristötyöstä ja lisäämään tietoisuutta suojelutyön tärkeydestä.

Ruoka

Costa Rican vapaaehtoistyöprojektissa tarjottava ruoka on paikallista lähiruokaa. Lihankäyttö on minimoitu ja suuri osa tuotteista tulee omalta maatilalta. Maatilan yhteydessä on myös majapaikka, jossa yöpyvien vapaaehtoisten on mahdollista osallistua maanviljelyyn ja sitä kautta oppia lisää kestävästä viljelystä. Maatilan tarkoituksena on toimia myös positiivisena esimerkkinä muille paikallisille viljelijöille, osoittaen miten viljelyä tehdään mahdollisimman ympäristöystävällisesti Osan ilmastoon sopivalla tavalla. Alueella on myös taimitarha ja hiljattain sinne on alettu luoda kasvitieteellistä puutarhaa.

Uusiutuva energia

Costa Rican kohde käyttää täysin uusiutuvaa energiaa. Energia tulee aurinkopaneeleista ja vesivoimasta. Kuten tästä ja aiemmista blogisarjan osista voi päätellä, vastuullisuus Osan niemimaalla ja muissa kohteissa koostuu monenlaisista tekijöistä. Vapaaehtoistyöstä yleisesti kiinnostuneita suosittelemme lukemaan aiemman kolmiosaisen blogisarjamme ensimmäisen, toisen ja kolmannen osan. Tämän sarjan seuraavassa osassa jatkamme merikilpikonnien suojelun parissa, mutta toisella puolella maailmaa, Thaimaassa.

Jaa kirjoitus:

7 ajatusta aiheesta “Vastuullisuustoimenpiteet Osan niemimaalla”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Costa Rica ja Osan niemimaa oli pitkään meillä suunnitteilla matkakohteeksi ensi talveksi. Lopulta päädyimme kuitenkin keskittyä vain Meksikoon, mutta epäilemättä Costa Rica joskus tulevaisuudessa tulee olemaan myös kohteeena. Aika hurjaa, että maan pinta-alasta ilmeisesti jopa 20 % on luonnonsuojelualueita.

    1. Costa Ricassa on havahduttu ymmärtämään, kuinka tärkeää luonnonsuojelu on kaikkien kannalta. 🙂

  2. Pirkko / Meriharakka

    Costa Rica on kyllä hyvin luonut mainetta luontokohteena.
    Kilpikonnien sijaan näimme siellä useampaan otteeseen laiskiaisia.
    Tuota kilpikonnien auttamista olemme kerran olleet todistamassa, Borneon rannalla pienellä saarella lähellä Filippiinien rajaa.

  3. Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning

    Kävin Costa Ricassa 2,5 vuotta sitten. Muistelisin että opas kertoi Costa Ricassa olevan pinta-alaan nähden eniten suojeltuja alueita koko maailmassa. Oli ihana huomata, että myös kaupungissa luonto oli otettu huomioon. Esimerkiks San Joséssa vanhoja puita ei oltu kaadettu teiden varsilta, vaan niiden latvustot oli levitetty kahtia, ja siitä välistä kulki sähköjohdot 🙂

  4. Paluuviite: Vapaaehtoistyö – Usein kysytyt kysymykset - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »