Blogi

Vastuullisuustoimenpiteet Teneriffalla

Ekomatkaajat tekee yhteistyötä vain vastuullisten yhteistyökumppanien kanssa. Tähän lauseeseen olet saattanut törmätä nettisivuillamme, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tässä blogisarjassa otamme tarkasteluun jokaisen vapaaehtoistyökohteemme erikseen ja kerromme minkälaisia vastuullisuustoimenpiteitä kohteessa tehdään. Blogisarjan aiemmissa osissa käsittelimme Etelä-Afrikkaa ja Phuketia. Tällä kertaa suurennuslasin alla on vastuullisuus Teneriffalla. Teneriffan vapaaehtoistyökohteessamme suojellaan valaita ja delfiinejä.Teneriffalla kohteen vastuullisuus koostuu suurilta osin suojelutyöstä ja turistien tietoisuuden lisäämisestä valaiden uhkiin liittyen. Lisäksi kohteessa tehdään erilaisia tutkimuksia valaisiin, delfiineihin ja ympäristönsuojeluun liittyen.

Valaiden ja delfiinien suojelu

Teneriffan delfiinien ja valaiden tarkkailukeskus toimii yhteistyössä Atlantin alueella toimivan AOCN:n kanssa merisuojelun hyväksi. Valaiden ja delfiinien tarkkailukeskuksessa tehdään paljon tutkimustyötä, jonka aiheena on ollut muun muassa ilmastonmuutos, melusaaste, liikakalastus ja valaiden sekä delfiinien jääminen kiinni kalastusverkkoihin. Tutkimusten avulla pyritään parantamaan suojelutyötä. Vapaaehtoiset pääsevät veneretkillä mukaan keräämään dataa alueen valaista ja delfiineistä muun muassa ottamalla kuvia niiden selkä- ja pyrstöevistä. Kuvien avulla voidaan tunnistaa yksilöitä.

Tietoisuuden lisääminen

Vapaaehtoiset Teneriffalla auttavat lisäämään turistien tietoisuutta valaiden suojeluun liittyen. Veneretkillä muiden töiden ohessa vapaaehtoiset kertovat turisteille valaista ja delfiineistä sekä niiden suojelun tärkeydestä. Turistit saavat halutessaan lukea projektissa koostettua materiaalia aiheeseen liittyen. Vierailukeskuksessa pidetään myös lastenkerhoa, jonka tavoitteena on opettaa lapsille lisää merieläimistä ja niiden suojelusta. Vapaaehtoiset oppivat eniten työtehtävien kautta käytännössä, mutta lisäksi heillä on mahdollisuus tutustua mertensuojeluun esimerkiksi aiheesta kertovien dokumenttien kautta.

Ekoturismi & yhteistyöt

Delfiineihin ja valaisiin liittyvän työn lisäksi vapaaehtoistyöprojekti tukee ja tekee yhteistyötä Teneriffan ekoturismikohteiden kanssa. Yhteistyötä tehdään myös paikallisten hyväntekeväisyysprojektien sekä eläintenturvakotien kanssa. Vapaaehtoiset pääsevät esimerkiksi koirien rescue-keskukseen auttamaan ulkoilutuksessa ja koirien hoidossa. Jokainen vapaaehtoinen saa valita kohteessa itselleen mieluisen projektin, jota tehdään muun työn ohessa. Projekteja on kolme: ekoturismi, tutkimustyö ja luova projekti, jonka osallistujat pääsevät muun muassa valokuvaamaan. Yksi vapaaehtoistyön tärkeimmistä tavoitteista on innostaa vapaaehtoisia oppimaan lisää vastuullisuuteen liittyvistä aiheista ja sitä kautta levittää sanaa eteenpäin. Kokemuksia vapaaehtoistyöstä Teneriffalla voit lukea Kookospalmun Alla -blogista. Blogisarjan seuraavassa osassa aiheena on Osan niemimaa Costa Ricassa, jossa suojellaan merikilpikonnia. Lue myös aikaisemmat blogit vastuullisuustoimenpiteistä Phuketissa ja vastuullisuustoimenpiteistä Marakelessa.

Jaa kirjoitus:

3 ajatusta aiheesta “Vastuullisuustoimenpiteet Teneriffalla”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tosiaan talvalla tulee lähdettyä Meksikoon, jossa erityisen mielenkiinnon kohteena on Baja ja valaat. Käsittääkseni siellä tehdään niiden suojelutyössä myös hyvää työtä, ainakin sellainen vaikutelma on tullut. Pitää yrittää paikanpäällä myös havainnoida, että millainen vaikutelma itselle tulee.

    1. Yrityksiä tarkkaillessa kannattaakin tehdä tarkkaa taustatyötä heidän toiminnastaan. Huomiota kannattaa kiinnittää mm. siihen kuinka usein retkiä tehdään, millaisilla aluksilla ja pysytäänkö eläimistä tarpeeksi kaukana. Mukavaa lomaa sinulle!

  2. Paluuviite: Vapaaehtoistyö – Usein kysytyt kysymykset - Suomen Ekomatkaajat Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia