Blogi

Ammatillinen työharjoittelu Ekomatkaajilla

Kun vuonna 2022 etsin itselleni työharjoittelupaikkaa, törmäsin ihan sattumalta Instagramissa Ekomatkaajiin. Kiinnostuin heti ja laitoin Marialle kyselyä työharjoittelusta. Asun itse ulkomailla, joten itsenäinen työskentely minua kiinnostavien työtehtävien parissa ja vieläpä täysin oman aikatauluni mukaan olivat lopulta tekijöitä, jotka ratkaisivat päätökseni harjoittelustani. Olen päässyt konkreettisesti tekemään kaikenlaisia tehtäviä vastuullisen matkailun parissa, mutta kaikista parasta harjoittelussa on ollut nimenomaan joustavuus, jota olen suuresti arvostanut.

Matkailualan ammatillisen harjoittelun kestoksi sovittiin aluksi noin 7 kuukautta, mutta reilun puolen vuoden hujahtaessa ohi niin nopeasti, tuntui harjoittelu jääneen vajavaiseksi. Otin vuonna 2023 kesällä puolen vuoden mittaisen tauon opiskeluista kokonaan, kun lähdin hakemaan lisää käytännön kokemusta opiskelemaltani alalta. Sovin Marian kanssa jatkavani harjoittelua vielä tämän jälkeen, ja nyt vuosi myöhemmin olen saattamassa päätökseen tätä lopulta puolentoista vuoden mittaista matkaani.

Alusta asti harjoittelussa oli selvää, että työtehtävät voivat olla hyvinkin laajoja kokonaisuuksia omien kiinnostuksen kohteideni mukaan. Minua kiinnosti erityisesti sosiaalisen median markkinointi sekä muu viestintä, kuten blogitekstien kirjoittaminen. Tiesin itsenäisen työskentelyn sopivan minulle, sillä opintoni olivat jo valmiiksi etäopintoja. Olen harjoitteluni aikana oppinut arvostamaan tätä yrittäjämäistä tapaa opiskella ja tehdä töitä silloin, kun se omaan arkeeni parhaiten sopii. Tämä on myös vaatinut välillä keskusteluja itseni kanssa siitä, että oikeasti myös noudatan tekemääni suunnitelmaa, enkä ensimmäisen enkä toisenkaan motivaatiopulan sattuessa laita läppäriä kiinni, niin helppoa kuin se olisikin. Yrittäjyyden teema on myös aihe, joka itseäni kiinnostaa ja joka liittyy myös tekemääni opinnäytetyöhön. Näin ollen harjoittelu on tukenut minua keskittymään juuri niihin asioihin, joissa haluankin kehittyä alalla ammattilaiseksi.

Voin sanoa, että olen vihdoin löytänyt oman tapani työskennellä ja aikatauluttaa arkeani. Usein jotakin työtehtävää aloittaessani uppouduin syvälle aiheeseen moneksi tunniksi vain huomatakseni, että taustatietojen etsimiseen on oikeastaan mennyt jo koko se aika, jonka olin suunnittelut itse tehtävän tekemiseen. Perusteellinen taustatyö on mielestäni kuitenkin tärkeää, ja olen oppinut paljon omaa työtäni tukevia metataitoja, kuten itseni jatkuvaa kehittämistä sekä kykyä tarvittaessa myös poiketa suunnitelmasta ja vaihtaa suuntaa, jos sen koen tarpeelliseksi. Lisäksi olen tietenkin oppinut todella paljon myös Ekomatkaajien missiosta eli uhanalaisten eläinten, etenkin merikilpikonnien suojelusta.

Tässä pääosa tehtävistä, joita olen harjoitteluni aikana päässyt tekemään:

  • Ekomatkaajien TikTokin sekä Pinterestin säännöllinen päivittäminen ja seuraaminen
  • YouTube-videoiden tekeminen esimerkiksi Ekomatkaajien Costa Rican kohteesta sekä kilpikonnien eri elämänvaiheista
  • Blogitekstien kirjoittaminen sekä ennalta annetuista aiheista että omista keksimistäni aiheista (esimerkiksi luonnon monimuotoisuus, muovijätteiden vähentäminen matkalla sekä uudistava matkailu)
  • Kohteiden taustatietojen tutkiminen ja tiedon pureskelu asiakkaille ymmärrettävään ja kiinnostavaan muotoon
  • Monien PDF-tiedostojen tekeminen tukemaan kohteisiin lähteviä asiakkaita, kuten infopaketteja ja apusanastoja englanti-suomi
  • PowerPoint-esitysten tekoa erilaisiin tapahtumiin (matkamessut, lemmikkimessut)

Eniten harjoittelussa on yllättänyt se, kuinka paljon aikaa esimerkiksi somen päivittämiseen menee, jos homman haluaa tehdä oikeasti ajatuksella. Alussa eniten aikaa meni sopivien kuvien etsimiseen Ekomatkaajien omasta kuvapankista. Lisäksi tietenkin somekanavien päivittämisessä täytyy koko ajan miettiä, mitä uutta voisi seuraajille tarjota tai miten jotakin lähdettä voisi somessa hyödyntää. Myös koko TikTok-maailman opetteluun meni aluksi aikaa, sillä en ennen harjoittelua ollut koskaan avannut tuota sovellusta saati tehnyt videoita sinne jonkun yrityksen nimissä.

Vielä lopuksi suuret kiitokset Marialle harjoittelun mahdollistamisesta! Vaikka työ onkin ollut itsenäistä, ei sitä ole koskaan joutunut tekemään yksin. Maria on paras mahdollinen mentori vastuullisen matkailun maailmaan, ja parasta on ollut selvittää yhdessä asioita ja oppia teemoista, joihin meillä molemmilla on kiinnostusta.

Jenna

Kuva on Etelä-Afrikasta Tzaneenin kohteestamme.

Jaa kirjoitus:

7 ajatusta aiheesta “Ammatillinen työharjoittelu Ekomatkaajilla”

  1. Hienoa kuulla, että työharjoittelu on ollut antoisaa. En tosin yhtään ihmettele, että se Ekomatkaajilla on näin ollut. Hyvää työtä tekevät kaiken kaikkiaan. On muuten totta, että somen päivittäminen on aikaavievää puuhaa, jos sen kunnolla tekee.

  2. Ihan super mielenkiintoinen työharjoittelupaikka sulla! Toi olis mun unelma, vaikken matkailua opiskelekaan 🙂 Ja toi on totta, että laadukkaan ja suunnitelmallisen somen tekoon menee huuuuurjan paljon aikaa! Harmi, että monessa yrityksessä ajatellaan yhä niin, että somea voi tehdä ”vähän siinä sivussa”, kaiken muun työn ohella :/

  3. Allekirjoitan tuon taustatyön tärkeyden ja sopivien kuvien löytymiseen kuluvan ajan pituus. Nämä asiatovat kuitenkin tärkeitä, kun tehdään tosissaan blogia tai muuta toisille suunnattua tekstiä/kuvia. Hyvä suomen kieli auttaa asiaa myös.
    Juha

  4. Mielenkiintoisen kuuloinen harjoittelu! Viestintää monta vuotta tehneenä monelle tulee usein yllätyksenä se, miten paljon aikaa somepostausten teko tai muu viestintätoimenpide voi viedä. Toisaalta omaan asiantuntemukseen toki kuuluu avata asiakkaille tai työkavereille, mitä viestintä oikeastaan on ja mitä työhön kuuluu.

  5. Sinulla on Jenna ollut varmasti mielenkiintoinen harjoittelujakso! Näin digitaalisen markkinoinnin ammattilaisena (sivutoiminen, olen päätoiminen IT-projektipäällikkö) arvostan sitä, että tuodaan ilmi, kuinka työlästä ja vaativaa sosiaalisen median tekeminen on – näin olemme itse kukin osaltamme edistämässä oman ammattiryhmämme ammattitaidon arvostusta. Liian usein sosiaalisen median tekeminen yrityksissä nähdään ”sometteluna” tai ”päivittelynä”. ???? Ekomatkaajat ovat kyllä hienosti mukana monessa eri somekanavassa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »