Blogi

Miksi luonnon monimuotoisuus on tärkeää?

Luonnon monimuotoisuus tarkoittaa lajien, niin eläinten kuin kasvien, runsautta maapalollamme. Luonnossa on runsaasti eri lajeja syystä, samoin kun maapalloltamme löytyy myös sademetsiä, savanneja, aavikkoja ja järvimaisemia syystä. Tämä luonnon monimuotoisuus varmistaa, että meillä ihmisillä on tarpeeksi vettä, happea sekä ruokaa käytettävissämme. Luonnon monimuotoisuus on niin elintärkeää koko ihmiskunnalle, että lajien vähentyessä heikentyy myös elämänlaatumme. Ihmiset eivät voi hyvin, jos meitä ympäröivä luonto ei voi hyvin. Tällä hetkellä lajeja kuolee sukupuuttoon kuitenkin ennennäkemättömän nopealla tahdilla – ja tämän kaiken takana on ihminen.

Luonnon monimuotoisuus on yhteiskuntamme hyvinvoinnin perusta. Tutkimusten mukaan maailmanlaajuisten sairauksien leviämisen ja luonnontilan heikentymisen välillä on näkyvä yhteys. Tämä on selvää, kun ajattelee covid-19-pandemian seurauksia. Jopa 70 % virusperäisten tautien alkuperä löytyy eläimistä. Pitääksemme huolta itsestämme, tulee meidän pitää huolta luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Luonnonsuojelualueet suojelemassa luonnon monimuotoisuutta

Luonnonsuojelualueet ovat yksi konkreettisista toimenpiteistä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Runsaan lajikadon takia on tärkeää suojella erityisesti niitä alueita, joissa luonnon monimuotoisuus kukkii erityisen voimakkaasti. Tällaisia alueita kutsutaan monimuotoisuuden ”hot spoteiksi” (biodiversity hot spot). Luonnonsuojelualueita on IUCN:n luokituksen mukaan kuusi erilaista, riippuen siitä, mikä kunkin alueen päätarkoitus on. Hot spot -alueiden suojelun tarkoitusperä löytyy kotoperäisistä lajeista. Kotoperäisyys eli alkuperäisyys tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että jokin tietty laji esiintyy vain tällä tietyllä maantieteellisellä alueella, jolloin se on tottunut vain tämän tietyn alueen olosuhteisiin. Alueella voi olla esimerkiksi paljon kotoperäisiä lintulajeja, jotka huolimatta kyvystään lentää ja vaihtaa paikkaa, eivät selviytyisi muualla kuin vain omalla kotialueellaan.

Maapallollamme on 36 tällaista hot spot -aluetta. Nämä kaikki alueet yhteensä kattavat vain 2,5 % maapallon pinta-alasta. Kuitenkin yli puolet maailmamme kotoperäisistä kasvilajeista ja melkein 43 % linnuista, nisäkkäistä, matelijoista sekä sammakkoeläimistä löytyy juuri näiltä alueilta. Ilman tätä 2,5 % ekosysteemimme romahtaisi ja moni muukin alue alkaisi kärsiä. Ruoantuotanto heikkenisi ja ihmisten kärsimys lisääntyisi. Hot spot -alueiden tärkeydestä ihmiskunnallemme kertoo myös se, että nämä alueet ovat samalla paikkoja, jotka hyödyttävät ihmisiä kaikista eniten.

Matkusta oppimaan lisää

Voi olla vaikea kiinnostua jonkin tietyn alueen suojelusta, jos ei ole siellä koskaan itse käynyt. Voi myös olla vaikea ymmärtää, miksi uhanalaisten eläinten suojelu on tärkeää, jos ei ole niitä koskaan nähnyt tai vieraillut alueilla, joissa nämä eläimet luonnossa asuvat. Tämän takia kannustamme sinua matkustamaan niin, että opit samalla myös ympäröivästä maailmasta ja autat luonnon monimuotoisuutta kukkimaan tulevaisuudessakin.

Kohteistamme Kreikka (Kefalonia ja Kalamos), Costa Rica sekä Thaimaan Phra Thong -saari sijaitsevat jollakin hot spot -alueella. Näissä kohteissa opit paljon uhanalaisista eläimistä sekä niiden suojelusta. Costa Rican luonto on kokonaisuudessaan ainutlaatuista ja Costa Ricasta löytyykin n. 4 % kaikista maailman eliölajeista, mutta aluetta uhkaa metsäkato. Kreikka ja sen saaret kuuluvat Välimeren hot spot -alueeseen, joka on näistä 36 alueesta toiseksi suurin. Tältä alueelta löytyy etenkin monia ainutlaatuisia matelija- sekä kotoperäisiä kasvilajeja, joita täytyy suojella alueen kasvavalta matkailulta. Thaimaan alue on puolestaan yksi maailman biologisesti tärkeimpiä, mutta samalla myös vaarantuneita alueita.

Luonto on ihmiskunnallemme se kaikista tärkein asia, sillä ilman sitä emme olisi täällä. Pitäkäämme siitä siis huolta. Jos erityisesti luonnonsuojelutehtävät kiinnostavat sinua, suosittelemme sinua tutustumaan läheisemmin Costa Rican kohteeseemme.

Lähteet:

Conservation International: Biodiversity Hotspots

Conservation International: Why is Biodiversity Important?

Swiss Learning Exchange: Biodiversity and conservation

Jenna

Jaa kirjoitus:

5 ajatusta aiheesta “Miksi luonnon monimuotoisuus on tärkeää?”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »