Blogi

Muovin vaikutus merikilpikonniin

Ennen virvoitusjuomatölkkien ’’sixpackeissä’’ oli muovirinkulat pitämässä tölkit yhdessä. Nykyään tölkkien paketeissa on käytetty suurimmalta osin pahvia, sillä muovirinkulat ovat vaarallisia esimerkiksi merikilpikonnille ja muille mereneläville niiden päätyessä rannoille ja meriin. Moni on varmaan lukenutkin ohjeita siitä, miten muovirinkuloita kannattaa leikata, jotta ne eivät päädy eläinten ympärille.

Euroopan ulkopuolella saatetaan käyttää vielä pakkauksissa muoveja, joten matkalla ollessasi on erittäin tärkeää huomioida jätteiden kierrätys. Pienet arjen asiat matkalla voivat olla avuksi, on siis tärkeää myös matkalla muistaa kierrätys, energian säästö ja ekologisuus. Kierrätä siis tarkasti jätteesi, äläkä varsinkaan heitä niitä luontoon. On myös tärkeää muistaa sammuttaa valot tilasta lähtiessäsi energian säästämiseksi.

Sääntöjen mukaan muovin tulisi olla valossa hajoavaa. Hajoava muovi vähentää riskiä eläinten siihen sotkeutumisessa ja vahingoittumisessa, mutta loppujen lopuksi muovit hajoavat kuitenkin mikromuoveiksi, jotka ovat erittäin haitallisia merikilpikonnille ja muille mereneläville muovin päätyessä niiden elimistöön. Vuoden 2018 lopulla tehdyt tutkimukset osoittavat, että jokaisen Atlantin ja Tyynenmeren kilpikonnan suolistosta löytyy synteettisiä hiukkasia, kuten mikromuovia.

Muovi hajoaa luonnossa erittäin hitaasti, joten sen kerääminen luonnosta on todella tärkeää. Erilaiset muovit hajoavat luonnossa noin 20–500 vuoteen eli muovi on erittäin ongelmallinen jäte. Muovi hajoaa luonnossa pienemmiksi muoveiksi, joita on mahdotonta kerätä enää pois, joten on tärkeää ja hyödyllistä kerätä isoja muoveja luonnosta, ennen kuin ne hajoavat liian pieniksi.

Miksi merikilpikonnien on vaikea lisääntyä?

Muovit ja mikromuovit vaikuttavat merikilpikonniin niiden koko elämänkaaren aikana. Jo ennen poikasten syntymistä, merikilpikonnanaaras saattaa vaarantua jäämällä jumiin muoviroskiin ryömiessään ja etsiessään sopivaa pesimispaikkaa.

Myrkylliset mikromuovit ovat ongelma myös naaraiden pesimisen yhteydessä, sillä niitä menee koloon naaraan peittäessä munat hiekalla. On tutkittu, että muovisaasteet vaikuttavat myös uusien syntyvien merikilpikonnien sukupuoleen. Mikromuovi lisää hiekan lämpötilaa naaraan pesiessä munia. Korkea lämpötila vaikuttaa sukupuolijakaumaan merikilpikonnien munissa. Korkeamman pesimislämpötilan vuoksi syntyy enemmän merikilpikonnanaaraita.

Poikasten kuoriutuessa ja lähtiessä ryömimään pesästä mereen, saattaa pienten merikilpikonnien matka jäädä lyhyeksi muovisaasteiden takia. Pienet merikilpikonnat voivat siis jäädä muovisaasteisiin jumiin ja päätyä matkallaan muiden vaarojen uhriksi, kuten petojen syömäksi.

Natural Environmentin mukaan noin 100 000 merikilpikonnaa ja merieläintä kuolee vuosittain, koska ne pitävät muovipusseja ruokana tai sotkeutuvat niihin.

Merikilpikonnien on vaikeampaa ja vaikeampaa lisääntyä, sillä merikilpikonnauroksia on koko ajan vähemmän ja niitä syntyy myös paljon vähemmän kuin naaraita. Voit auttaa merikilpikonnia vähentämällä ylimääräisen kertakäyttömuovin käyttöä.

-Viivi

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »