Blogi

Muovijätteen vähentäminen matkalla

Me Ekomatkaajilla tiedämme, että matkailu on ihanaa, mutta samalla siitä aiheutuneet huomattavat ympäristöhaasteet huolestuttavat. Erityisesti muovijätteiden syntyminen maissa, joissa kierrätys ei olekaan samaa luokkaa mihin olemme kotonamme tottuneet, herättää kysymyksiä muovijätteiden alkuperästä ja niiden tarpeellisuudesta ylipäänsä. Kreikassa vain 7 % muovijätteestä päätyy kierrätykseen ja Thaimaassa 87 % kierrätettävästä muovista kierrätetään tai hävitetään virheellisesti. Nämä luvut ovat hälyttäviä ja korostavat myös tarvetta vastuullisempaan matkailuun. Matkailijana voit olla mukana vaikuttamassa merkittävästi muovijätteen määrän vähentämiseen.

Tämä blogiteksti kuuluu osaksi Ekomatkaajien helmikuista muovittomuushaastetta. Sosiaalisen median kanavissamme haastamme matkailijoita jo laukkuja pakatessaan miettimään, kuinka muovijätettä voisi matkalla vähentää. Seuraavaksi esittelemme konkreettisia toimenpiteitä, joilla voit tehdä matkastasi ympäristöystävällisemmän ja samalla muovittomamman.

Pakkaa vastuullisesti

Kangaskassi: Pakkaa mukaan kestävä kangaskassi. Tämä vähentää tarvetta ostaa muovipusseja kaupoilla.
Uudelleentäytettävä juomapullo: Täytettävä juomapullo vähentää tarvetta ostaa vesipulloja. Jos kohdemaan vesijohtovesi ei ole juomakelpoista (niin kuin se ei yleensä ole), harkitse vedenpuhdistuspullon hankkimista.
Omat aterimet: Pakkaamalla mukaan omat kestävät aterimet vältät kertakäyttöisten muoviaterimien käytön.
Kestopilli: Jos tiedät nauttivasi matkallasi virvoitusjuomia, jotka haluat ehdottomasti juoda pillillä, varaudu ottamalla oma kovasta muovista tai lasista valmistettu uudelleenkäytettävä pilli mukaan.

Huomioi myös nämä:
Henkilökohtainen hygienia: Valitse kiinteitä saippuoita ja shampoita muovipulloissa olevien sijaan. Monet näistä tuotteista ovat myös ekologisempia.
Eväsrasiat: Pakkaa eväät mukaan kestävässä rasiassa. Näin vältät kertakäyttöisten muovipakkausten käytön ja säästät rahaa, kun kaupan muoviin pakattujen kolmioleipien sijaan sinulla onkin omat leivät mukana.
Kestävät juoma-astiat: Ota mukaan oma kestävä kahvi- tai teekuppi (keep cup), jos juot paljon näitä juomia matkalla.
Paikalliset markkinat: Suosi paikallisia markkinoita, joissa tuotteet myydään usein ilman muovipakkausta.
Digitaalinen lippu ja kartta: Käytä digitaalisia lippuja ja karttoja paperiversioiden sijaan.
Ympäristötietoisten yritysten tukeminen: Valitse hotelleja, retkenjärjestäjiä sekä ravintoloita, jotka sitoutuvat ympäristönsuojeluun ja vähentävät muovijätettä.
Jokainen pienikin teko lasketaan, ja matkailijana voit vaikuttaa suuresti muovijätteen määrän vähentämiseen. Valitsemalla vastuullisempia tapoja ja tuotteita matkalla, edistät kestävää matkailua ja autat suojelemaan ympäristöä.

Jenna

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »