Blogi

Vapaaehtoistyön tuloksia

Yhteistyökumppanimme Kreikan Kefaloniassa raportoi hyvin kattavasti joka vuosi vapaaehtoistyön tuloksista. Kerromme nyt mitä vapaaehtoistyön avulla on saatu aikaan ja vapaaehtoistyön tuloksista Kefaloniassa vuonna 2023. Tutkimuksen tulokset ovat hyvin vaikuttavia ja korostavat vapaaehtoistyön merkitystä merikilpikonnien suojelutyössä.

Kauden (touko-marraskuu 2023 aikana löydettiin 330 pesää. Näissä oli yhteensä yli 31.000 munaa. Yli 23.400 munaa kuoriutui. Vapaaehtoiset turvasivat 6543 merikilpikonnapoikasen reitin mereen. Ilman vapaaehtoisia poikaset lähtevät helposti väärään suuntaan kohti valoa. Vaikka töitä tehdään sen eteen, että valot sammuisivat pesien lähettyviltä rannoilla palaa yhä valoja yötä päivää mm. hotellien ja baarien yhteydessä. 6592 poikasta autettiin mereen pesien inventaarioiden yhteydessä. Monella poikasella, jotka eivät ole kuoriutuneet samaan aikaan kuin muut pesän poikaset, ei välttämättä riitä voimia kaivautua itse ylös pesästä. Yksin mereen lähtemisessä on myös omat vaaransa. Inventaarioiden yhteydessä pesä käydään läpi ja tutkitaan kuinka moni poikanen ei selviytynyt ja mihin vaiheeseen asti alkio kehittyi. Samalla autetaan mahdollisia poikasia pääsemään mereen.

Rannoilla havaittiin merikilpikonnien ilmaantumisia vuonna 2022 600 kpl ja vuonna 2018 589 kpl. Vuonna 2023 määrä oli jopa 1008 kpl! Naaraskilpikonnien ilmaantumiset tarkoittavat sitä, että naaraat ovat olleet etsimässä itselleen sopivaa paikkaa pesimiseen, mutteivat ole sellaista löytäneet ja ovat munimisen sijaan palanneet takaisin mereen.

Kauden aikana tarkkailtiin ainakin 28 erillistä liemikilpikonnaa Argostolinlahdella, joista 16 liemikilpikonnayksilöä tutkittiin lähemmin. Liemikilpikonnien kiinni ottaminen on haasteellista, koska ne ovat nopeita uimareita. Sen takia niistä kansalaisjärjestöllä on myös vähiten tietoa. Nämä 16 yksilöä saatiin kuitenkin kiinni, jotta ne pystyttiin tutkimaan rannalla. Tutkimuksen aikana katsotaan onko kyseisellä yksilöllä tunnistelevy (jos ei, niin se asennetaan) ja poistetaan mahdolliset turhat barnikkelit. Samalla yksilö mitataan. Kauden aikana asennettiin 158 uutta tunnistelevyä.

Noin 53 prosenttia merikilpikonnista nähtiin havainnointialueilla kauden aikana enemmän kuin kerran. Suurin osa on helppo tunnistaa, koska jokaisella kilpikonnalla on yksilöllisen näköiset kasvojen mittakaavat, kuten ihmisillä sormenjäljet.

Naaraita oli havaituista merikilpikonnista 27 prosenttia ja koiraita 57 prosenttia. Sukupuolta ei pystytty määrittämään noin 16 prosentille merikilpikonnista. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että merikilpikonnan häntää ei ole nähty tai kyseessä on nuori merikilpikonna, jonka sukupuolta ei voi määrittää hännän pituuden perusteella.

400 merikilpikonnayksilöä tunnistettiin ja dokumentoitiin Argostolinlahdella. Noin 230 pesää siirrettiin turvaan liian läheltä merenrantaa ja 25 pesivälle naaraalle asennettiin tunnistelevy. Kauden aikana havaittiin myös, että 9 pesivää naarasta olivat jo ennalta tuttuja ja palasivat pesimään edellisvuosien tapaan Kefalonian rannoille.

Tutkimuksen avulla on myös selvitetty merikilpikonnien elinkaaren keskeisiä tapahtumia. Kauden ensimmäinen havaittu parittelu havaittiin 27. helmikuuta, ensimmäinen pesä 15. toukokuuta ja ensimmäiset poikaset kuoriutuivat 19. heinäkuuta. Viimeiset havainnot tapahtuivat 29. elokuuta, kun havaittiin kauden viimeisen merikilpikonna munimassa ja poikasten kuoriutuessa 13. marraskuuta.

Kauden aikana kerätyn yhteenvedon keskeisenä tuloksena on se, että vapaaehtoistyöllä on merkitystä merikilpikonnien suojelussa. Ilman vapaaehtoisia yhteistyökumppanimme ei missään tapauksessa pystyttäisi auttamaan näin isossa mittakaavassa useita merikilpikonnia sekä Argostolissa että Lixourissa.

Ryhdy vapaaehtoiseksi ja pelasta merikilpikonnia Kefaloniassa! Kausi alkoi 14.4.2024. Muutamia paikkoja loppukaudelle on vielä vapaana, joten hae mukaan!

Jasmin

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Eläinten oikeudet

Jokaisella eläimellä pitäisi olla perusoikeudet. Jokaisella eläimellä on oikeus elää. Jokaisella eläimellä pitäisi olla oikeus

Lue lisää »