Blogi

Kestävää kulutusta vai kertakäyttötavaran juhlaa?

Halloween on takana, Black Friday käynnissä ja edessä siintää joulun pyhät ja uusi vuosi. Monella pyörii mielessä ajatus: ”mitä ostaa joululahjaksi?” ja miten juhlia vuoden vaihtumista.  Nykyajan yltäkylläisyyden keskellä sekä kuluttamisen juhlan aikana, haastamme sinut tekemään kestävämpiä valintoja hankkiessasi lahjoja, ruokia ja juhlatarvikkeita sekä pohtimaan kulutustapojasi.

Kuluta viisaasti

Kuluttamalla viisaasti tuotamme vähemmän jätettä ja säästämme luonnonvaroja. Ostoksia tehdessä on hyvä miettiä, tarvitseeko jotain tuotetta välttämättä ja jos tarvitsee, niin valitsisi silloin laadukkaita, kestäviä, korjattavissa olevia tuotteita. On hyvä myös miettiä, voisiko tuotteen ostaa käytettynä. Lahjaksi kelpaa vallan mainiosti myös second hand tuotteet! Ympäristöä ajatellen on hyvä huomioida lisäksi tuotteen koko elinkaari raaka-aineista valmiiksi tuotteeksi ja lopulta sen hävittämiseen. Hyvä idea on tuotteiden sijaan suosia palveluita. Ympäristön lisäksi tuotteiden ja palveluiden valinnassa kannattaa huomioida eettisyys. Tällöin suositaan yrityksiä, jotka kohtelevat työntekijöitään hyvin, eivät käytä lapsityövoimaa, maksavat kohtuullista palkkaa ja kohtelevat työntekijöitään reilusti ja tasa-arvoisesti.

Vastuullista juhlintaa

Vuoden viimeinen päivä on toivoa täynnä. Aika rakentaa uusi elämä, lupauksia ja paljon odotuksia alkavaan vuoteen. Uuden vuoden juhlintaan liittyy vahvasti ilotulitteet ja tinan valaminen. Näiden käyttö ei ole luonnolle alku uuteen tai lupaus paremmasta vuodesta. Raketeista jää maastoon hurjia määriä keräämätöntä roskaa ja kovat paukkeet häiritsevät sekä pelottavat elämiä. Melusaaste ei ole hyväksi myöskään meluherkille ihmisille! Perinteisen tinan käyttö on onneksi nykyisin jo kielletty ja siihen on löytynyt korvaaviksi tuotteiksi esim. lyijytön tina tai mehiläisvaha. Tämä on esimerkki siitä, kuinka perinteitä voi muokata nykypäivään ja kestävämpään suuntaan. Kaikkiin juhlapyhiin liittyy vahvasti myös hyvä ruoka ja juoma. Juhliin varaudutaan usein periaatteella ”ettei vain ruoka tai juoma lopu kesken”, mikä taas aiheuttaa usein hävikkiä. Ruokailuja suunnitellessa olisi hyvä opetella laskemaan ja arvioimaan, kuinka paljon todellisuudessa on realistista syödä ja juoda kerralla. Tämä vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta ja laskemista, mutta on kaikin puolin järkevää. Ruokia ja juomia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota ruoan alkuperään, tuottajaan ja siihen, onko tuotteella jokin sertifikaatti.

Ekologisia joululahja ja -askarteluvinkkejä:

Tässä muutamia konkreettisia vinkkejä ja ideoita, joilla voit ilahduttaa muita ja itseäsi tulevien juhlapyhien aikana! Moni kohta on myös hyvä pitää mielessä joka päiväisessä arjessa.
 • Osta tarpeellista
 • Suosi laatua, pitkäikäistä, ajatonta, kierrätettävää
 • Huomioi pakkausmateriaalit (vähän- tai ekologisesti pakattua)
 • Ympäristömerkityt tuotteet
 • Suosi lähituottajia ja second hand tuotteita
 • Tee lahja itse
 • Elämyslahja luonnon helmaan
 • Lahjoitus jollekin luonnonsäätiölle
 • Pieni pala Itämerta tai metsää kaverille tai sukulaiselle
 • Aineeton lahja esim. apua lasten hoitoon, soiton opetusta kaverille, siivousapua isovanhemmille… vain mielikuvitus rajana
 • Joulukalenterin voi tehdä itse ja täyttää sen oman mielikuvituksen siivittämänä. Voit hyödyntää esim. vanhaa pyöränvannetta ja askarrella siihen langasta roikkumaan pieniä pussukoita, joihin olet kirjaillut tai piirtänyt päivämäärät.
 • Joulukoristeita voi tehdä luonnon antimista. Voit kuivattaa hedelmäviipaleita kuusenkoristeeksi, rakentaa ovikranssin kävyistä ja havuista, askarrella rusetteja ja lumihiutaleita, vaikka rikkoutuneista vaatteista, joita ei sellaisenaan voi enää kierrättää.
 • Myös lyhytaikaisesti kestävää kosmetiikkaa voi valmistaa kotikonstein keittiöntarpeista tai vaikka tehdä ihanan jalkakylpysekoituksen vanhaan hillopurkkiin suolasta ja yrteistä!
-Anniina Lähteet: Kestävä kulutus. Kiertokapula. https://www.kiertokapula.fi/neuvonta-ja-ymparistokasvatus/ohjeita-ja-oppaita-lajitteluun/kestava-kulutus/

Jaa kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Kestävää kulutusta vai kertakäyttötavaran juhlaa?”

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Aikamoista kulutusjuhlaa tämä vuoden loppu tuntuu tosiaan olevan. Itsekin muutaman tunnin pyörin etsimässä tiettyjä tavaroita, niin kaupat olivat tupaten täynnä ihmisiä, vaikka uutisissa sanottiin, että ei olla aiempien vuosien tasolla. Mutta löysin hakemani, eli kivan lämpökerraston.

  Tuo itse tehty joulukalenteri onkin meillä ollut käytössä muutamia vuosia ja se on muuten tuottanut valtavasti iloa.

  1. Itsetehdyt asiat usein ilahduttaa paljon! Ne tuntuvat jotenkin paljon henkilökohtaisemmilta lahjoilta, kuin massatuotannon tuotteet. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »