Blogi

Mitä sinun tulee tietää merikilpikonnien vapauttamisesta?

Faktaa merikilpikonnista

Merikilpikonnia tiedetään olevan seitsemää eri lajia, kaikki uhanalaisia.

Salametsästäjät muodostavat suurimman uhan merikilpikonnille. Esimerkiksi Malesiassa ja Costa Ricassa kilpikonnan munat ovat suurta herkkua.

Naaraskilpikonna palaa munimaan samaan paikkaan, missä se on kuoriutunut, mikäli on selviytynyt. Vain yksi tuhannesta merikilpikonnapoikasesta selviää aikuisuuteen.

Naaras laskee kerrallaan jopa 200 munaa hiekkaan ja palaa sen jälkeen mereen. Hiekan lämpötila määrittää poikasen sukupuolen. Yli 29 asteen lämpötila johtaa naaraskilpikonniin.

Munat kuoriutuvat 45–70 päivässä. Hiekka määrittää myös sen, kuinka nopeasti munat kuoriutuvat. Mitä kuumempi hiekka, sen nopeammin munat kuoriutuvat.

Voit löytää näitä majesteettisia otuksia kaikkialta maailman valtameristä.

Merikilpikonnien vapauttaminen

Monissa kohteissa hotellien vieraat saavat maksutta ottaa osaa merikilpikonnien vapautukseen. Hotelleilla on usein merikilpikonnien munien hautomo, mikä suojelee kilpikonnien munia. Jos on uhkana, etteivät munat välttämättä selviä ja ne on pakko siirtää, tuoreet munat siirretään varovasti keinohautomoon.

Pesiin merkitään päivämäärä, munien lukumäärä ja oletettu kuoriutumispäivä.

Hautomon hiekka tulee vaihtaa kahden vuoden välein. Tämä estää rantamikrobien kehittymisen ja antaa merikilpikonnien kuoriutumiselle paremman mahdollisuuden. Hiekan vaihtaminen alentaa myös hautomon lämpötilaa ja näin ollen varmistaa uros- ja naaraskilpikonnien tasapainon.

Jos olet lähdössä lomamatkalle, jonka aikana saatat päästä vapauttamaan kilpikonnia tai vapaaehtoistyömatkalle auttamaan kilpikonnia on muutamia asioita, joita on syytä tietää ennen matkaa.

Mitä sinun tulee tietää merikilpikonnan vapauttamisesta

Merikilpikonnanpoikaseen ei saa monestikaan koskea käsin, koska se vaikuttaa sen selviytymiseen. Ne painavat mieleensä hiekan, millä ovat kuoriutuneet. Öljy ihmisen ihosta voi vaikuttaa niiden mieleenpainamisprosessiin. Monessa paikassa kuitenkin annetaan koskea poikasiin käsin tai hansikkaan kanssa. 

Jos poikaseen tartutaan liian lujaa, voi sen ruokapussi mennä rikki, ja tämä ruokapussi voi säilöä sisäänsä kolmen vuorokauden ravinnon.

Vapauta poikanen hiekalle, älä vie mereen asti. Ryömiminen mereen on osa mieleenpainamisprosessia. Se auttaa turvaamaan sen selviytymisen.

Merikilpikonnien turvallisuuden vuoksi ne vapautetaan usein joko auringonnousun tai auringonlaskun aikana. Tämä auttaa suojaamaan niitä petoeläimiltä. Päivällä poikasia vapautetaan yleensä sen takia, että ne selviytyvät paremmin meressä kuin kuumassa keinohautomossa.

Kameroiden ja matkapuhelimien kirkkaat valot ja salamat voivat hämmentää merikilpikonnia. Kuoriutuneet poikaset saattavat kääntyä pois päin merestä ja eksyä suunnasta ja tämä kuluttaa niiden rajallisia energiavaroja.

-Sonia

Lue lisää kilpikonnien suojelusta.

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia