Blogi

Norsujen määrän laskeminen

Suurin syy norsujen salametsästykseen on niiden syöksyhampaat, joista suuriosa viedään myyntiin Aasiaan. Salametsästys on edelleen suuri ongelma monissa Afrikan maissa, vaikka norsunluukauppa on jo lähes kaikialla maailmassa laitonta. Norsujen kuolemia ja norsunluun myyntiä tutkitaan ja selvitetään jatkuvasti, jotta salametsästys saataisiin loppumaan, sillä se vaarantaa norsujen tulevaisuuden.

Kokonaisvaltaisin data Afrikan norsujen salametsästyksestä saadaan selville MIKE (Monitoring the Illegal Killing of Elephants) ohjelman kautta, jota hallinnoi CITES (Convention on the International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Sen mukaan metsänvartiat ympäri Afrikkaa keräävät dataa norsujen kuolinsyistä partioilla vastaantulevien norsujen ruhojen avulla.

Osuutta laittomaksi tapoksi todettujen norsujen ruhoista, luonnollisten kuolinsyiden, laillisen metsästyksen ja villieläin viranomaisten lopettamien eläinten sijaan, kutsutaan lyhenteellä PIKE. Nimikettä on pidetty indeksinä salametsästyksen määrälle. PIKE dataa on tyypillisesti koostettu arvioimaan alueellisia tai mantereellisia salametsästyksen määriä.

Kuolleen norsun DNA antaa paljon tietoa

Laboratorioissa voidaan selvittää mitkä norsujen ruhot on salametsästetty myynnissä olevien norsunluusta tehtyjen tuotteiden avulla. Ottamalla DNA näyte myynnissä olleista norsunluista ja verratessa sitä norsun ruhoista otettuihin DNA näytteisiin, voidaan saada selville norsunluun alkuperä. Norsujen ruhoista otetaan näytteitä moninpaikoin Afrikan manteretta, jotta DNA kartasta saataisiin mahdollisimman kattava. Kun jossakin Afrikan maassa tehdään suuri norsunluukaappaus, verrataan norsunluun DNA:ta norsujen ruhojen DNA karttaan, josta saadaan selville salametsästyspaikka.

-Nella

Jaa kirjoitus:

4 ajatusta aiheesta “Norsujen määrän laskeminen”

  1. Niin surullista luettavaa 🙁 Mutta myös mielenkiintoista, miten kaikki kehittyy. Ei esimerkiksi olisi tullut tuollainen DNA-näyteasia mieleenkään! Kunpa kaikenlainen salametsästys saataisiin loppumaan ennen kuin on liian myöhäistä…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia