Blogi

Maailman siivouspäivä

Maailman siivouspäivä eli World Cleanup Day on maailmanlaajuinen liike, joka on toiminut jo vuodesta 2018 saakka. Liikkeeseen kuuluu tällä hetkellä 191 maata, Suomi mukaan lukien ja sen tavoitteena on puhdistaa maailmaa kiinnittämällä ihmisten huomio maailman roskamääriin ja kannustaen pitämään ympäristö puhtaana. Liikkeen ansiosta miljoonat ihmiset ympäri maailmaa osallistuvat valtakunnallisiin siivouskampanjoihin ja järjestävät myös omia siivoustalkoita. Liike lisää ympäristötietoisuutta ja ympäristövastuullisuutta sekä edistää kestävän maailman visiota ja jätekriisin ratkaisua.

Tänä vuonna maailman siivouspäivää vietetään lauantaina 17.9. Voit osallistua mukaan kampanjaan luomalla oman siivoustalkoo ryhmän tai osallistumalla jo valmiiseen ryhmään. Kampanjaan voivat osallistua yksityiset henkilöt, yhdistykset sekä yritykset. Siivoukset tapahtuvat muun muassa lähimetsissä, uimarannoilla ja kadunvarsilla käyttäen apuna jätesäkkejä ja hanskoja. Myös roskannoukkijoita kannattaa hyödyntää ympäristön siivoamisessa mikäli sellainen sattuu kotoa löytymään. Siivoamisen päätyttyä kaikki alueilta kerätyt roskat kuljetetaan kierrätettäväksi oikeisiin jätteenkeräyspisteisiin.

Worldcleanupday.org sivustolla voit luoda oman siivoustalkooryhmän valitsemalla ”Create cleanup”. Jos et halua luoda sivustolla omaa siivoustalkoo ryhmää voit ilmoittautua jo perustettuihin siivoustalkooryhmiin. Valitse sivustolta vaihtoehto ”Join cleanup” ja maaksi Suomi. Sen jälkeen näet kartalta valmiit siivoustalkoo ryhmät, joihin voit ilmoittautua. Valmiita talkooryhmiä on tällä hetkellä jo ainakin Kotkan, Sääminginsalon, Kuopion, Vantaan ja Helsingin seuduilla.

Jos et jostain syystä pysty osallistumaan maailman siivouspäivään, mutta haluaisit tehdä oman osasi ympäristön puhdistuksessa, voit osallistua esimerkiksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelmaan eli Siisti Biitsi-talkookampanjaan. Talkookampanja järjestetään itse haluttuna ajankohtana keräämällä oma ryhmä ja valitsemalla siivottava ranta. Kampanjaan voivat osallistua yhdistykset, seurat, klubit, harrastusryhmät, koulut, kaupungit, kunnat, yritykset ja yksittäiset henkilöt. Kun ryhmä on koossa ja ranta päätetty, merkitään siivottava ranta verkkosivustolla olevaan karttaan ja pidetään siivoustalkoot valittuna ajankohtana. Kun siivoustalkoot ovat ohi, raportoidaan rannalta löytyneet roskat verkkosivustolla. Tarkemmat ohjeet siivoustalkoiden järjestämiseen ja roskien raportointiin löydät täältä.

Tiesitkö tätä: Ekomatkaajien kohteissa vapaaehtoiset siivoavat rantoja joka viikko!

Tekee hyvää, kun tekee hyvää!

Ekomatkaajat

-Nella

Jaa kirjoitus:

4 ajatusta aiheesta “Maailman siivouspäivä”

 1. Ei tullut siivouspäivään osallistuttua. Koen kuitenkin ”tekeväni osani” siinä mielessä, että en roskaa ikinä missään ja pyrin tekemään ekologisesti kestäviä valintoja, ihan joka päivä. Jos kaikki toimisivat niin, ei siivouspäivää edes tarvittaisi.

  1. Ekomatkaajat

   Täysin totta. Valitettavasti moni elää niin, että siivouspäivä toimii hyvänä muistutuksena kuten myös esimerkiksi hävikkiviikko.

 2. Geokätköilijöillä on vuosittain kaksi ajanjaksoa tienata virtuaalinen matkamuisto siivoustapahtumaan osallistumisesta. Se on minulle tarpeeksi suuri kannustin osallistumiselle. Sen lisäksi megatapahtumien jälkeen on ympäristön siivous. Olikos Vuokatin aikana kummatkin. Joka tapauksessa, jälleen kerran, siivoojia oli paljon enemmän kuin roskia. Syksyllä, sen sijaan, matkustin Multialle siivoamaan ja siivouskohde oli aidosti paskainen ja saatiin ryhmänä paljon hyvää aikaan. En tiedä, jäikö viimeksi tulleille siivottavaa. Joskus on ollut niin, että siivoustapahtumassa on poimittu pelkkiä natsoja tai jopa tulitikkuja kadulta. Olen myös itse järjestänyt siivouksen. Silloin löytyi ihmeellisen paljon jotain Jägermeister-pulloja.
  Ehkä paras oli Espoossa, kun löytyi roskaa ihan joltain 1970-luvulta. Se meni jo arkeologian puolelle.

  1. Ekomatkaajat

   Itsekin lähtisin siivoamaan, jos kannustin olisi virtuaalinen matkamuisto. Kuulostaa tosi kivalta. Olen samaa mieltä, että valitettavasti isoissa tapahtumissa ei välttämättä ole niin paljon siivottavaa kuin paikoissa, joihin menee itse vaikkakin pienemmällä porukalla. Järjestin kerran päiväkodille siivoustapahtuman, jolloin mielenkiintoisin löytynyt esine oli korkokenkä keskeltä metsää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia