Blogi

10 Faktaa, mitä et tiennyt norsuista

Luulitko tietäväsi jo kaiken norsuista? Ajattelepa uudestaan.

22.9. juhlitaan norsujen arvostuspäivää. Tämän päivän kunniaksi opiskele muutama tuntemattomampi fakta tästä uskomattomasti eläimestä, joka on tällä hetkellä vakavasti uhattuna ympäri maailman.

10 Faktaa, mitä et tiennyt norsuista:

 1. Norsu voi syödä jopa 136 kiloa ruokaa yhdessä päivässä

Norsut syövät juuria, ruohoa, hedelmiä ja kuorta, joista voi syntyä yhteensä noin 136 kiloa ravintoa vain yhdessä päivässä. Ne vaeltavat pitkiä matkoja etsien suuria määriä ravintoa, mitä ne tarvitsevat massiivisen kehonsa ylläpitämiseksi.

 1. Norsun vartalossa on noin 100 000 erilaista lihasta

Norsun vartalo on itse asiassa pitkä nenä, jota käytetään haistamiseen, hengittämiseen, ääntelyyn, juomiseen ja asioiden, kuten ruokaan tarttumiseen. Norsut käyttävät pitkää nenäänsä myös kylpemiseen imemällä vettä nenäänsä ja suihkuttamalla sitä itsensä päälle. Suihkun jälkeen ne käyttävät nenäänsä ruiskuttamalla sillä iholleen pölyltä suojaavan kerroksen.

Toiset tutkijat uskovat, että kärsä yksinään sisältää 100 000 erilaista lihasta. Afrikannorsuilla on kaksi sormea muistuttavaa lisäkettä kärsän kärjessä, kun taas Aasiannorsuilla on vain yksi, mitä ne käyttävät apunaan tarttuessaan pieniin asioihin/esineisiin.

 1. Norsujen nahka näyttää paksulta, mutta todellisuudessa se on todella herkkä

Koska norsujen iho on todella herkkä, se myös palaa auringossa helposti. Mutakylvyt helpottavat tässä ja antavat iholle suojaa. Mutakylvyt puhdistavat ihoa myös hyönteisiltä ja punkeilta.

 1. Salametsästäjät alkavat olemaan kiinnostuneempia norsun muista osista, kuin kärsästä

Jo vuosikymmenten ajan norsuja on uhannut elinympäristöjen häviäminen, ihmisen ja norsun väliset konfliktit ja vähäisemmissä määrin salametsästys, mutta huolestuttavassa ja kasvavassa uudessa trendissä Aasiannorsuja ei metsästetä vain norsunluun vuoksi (vain uroksilla), vaan niitä teurastetaan myös niiden ihon, hampaiden ja kynsien vuoksi.

Norsunluukauppa on nykyään laitonta, mutta valitettavasti se ei ole kokonaan poistunut.

Norsunluukauppa on ollut nousussa Kaakkois-Aasiassa. Toiset uskovat sen johtuvan varallisuuden kasvusta ja norsunluukaiverrusten suuresta kysynnästä.

 1. Norsut ovat erittäin älykkäitä

Norsuja pidetään yhtenä älykkäimpinä olennoista maan päällä. Osa syy niiden älykkyydelle löytyy niiden aivojen rakenteesta. Ihmisaivojen tapaan, norsujen aivokuori on erittäin mutkikas, kuten myös toisilla apinoilla ja delfiineillä.

Itsetietoisuus on toinen osoitus niiden valtavasta ajattelukyvystään. Ne pystyvät tunnistamaan itsensä peilistä, mikä on erittäin harvinaista eläinkunnassa.

 1. Norsuilla on matalataajuinen kuulo

Norsut voivat kommunikoida keskenään pitkienkin matkojen päähän tekemällä matalataajuisia ääniä, mitkä värisyttävät maata. Norsut vastaanottavat näitä värähtelyjä niin jalkojensa, kuin vartalonsa kautta.

 1. Norsujen raskaus kestää 22 kuukautta

Norsujen raskaus kestää pidempään, kuin minkään muun nisäkkään. Syntyessään norsunpoikanen painaa noin 90 kiloa ja on suunnilleen 90 senttimetriä korkea.

 1. Norsuilla on merkittävä rooli ekosysteemissämme

Norsut auttavat ylläpitämään metsien ja savannien ekosysteemejä muita lajeja varten ja ne ovat kiinteästi sidoksissa rikkaaseen biodiversiteettiin. Norsut vaikuttavat suoraan metsän koostumukseen ja tiheyteen ja voivat muuttaa laajempaa maisemaa.

Trooppisissa metsissä norsut luovat aukkoja, jotka vaikuttavat avustavasti puiden uusiutumiseen.

Savannilla ne harventavat pensaspeitteitä, jonka avulla syntyy ympäristö, mikä on suotuisaa esimerkiksi eläinten laiduntamiselle.

Istutettujen lajien osalta monet kasvit ovat riippuvaisia norsun ruoansulatuskanavan läpi kulkemisesta ennen kuin ne voivat itää. On laskettu, että vähintään kolmasosa Keski-Afrikan metsien puulajeista on tällä tavalla riippuvaisia norsuista siementen jakamiseksi.

 1. Norsujen elinympäristö uhkaa hävitä meidän päätösten vuoksi

Norsut ovat menettämässä elinympäristöään ja muinaisia muuttoreittejään johtuen laajenevista ihmisasutuksista, istutusten kehittymisestä ja infrastruktuurin, kuten teiden, kanavien ja putkistojen, rakentamisesta.

 1. 96 norsua tapetaan päivittäin norsunluun tai muun laittoman kaupan vuoksi

Tämä tarkoittaa yhtä norsua joka 15. minuutti.

Voit auttaa norsuja lähtemällä vapaaehtoistyöhön.

Tekee hyvää, kun tekee hyvää.
Ekomatkaajat

-Sonia

Jaa kirjoitus:

15 ajatusta aiheesta “10 Faktaa, mitä et tiennyt norsuista”

 1. Tässä oli tosiaan useampi uusi asia, mutta toisaalta myös tuttuja seikkoja. Erityisesti yllättävää oli, että norsuja yhä edelleen tapetaan noinkin suuria määriä. En myöskään tiennyt, että kärsistä on ylipäätään oltu kiinnostuneita. Norsujen elintilan kaventuminen sen sijaan on hyvin tiedossa ja erityisesti borneonnorsujen kanssa tuo on suuri ongelma ja konflikteja norsujen ja ihmisten on yhä enemmän. Se tuli huomattua siellä ollessa.

  1. Ekomatkaajat

   Valitettavasti norsuja uhkaa moni muukin kuin vain salametsästäjät. Norsunlihaa syödään ympäri Aasiaa ja joskus norsu tapetaan vain muutaman makupalan takia (mm. kärsä).

   1. Enpä tiennyt, että norsut on vastasyntyneinä noinkin isoja. Miten kukaan voi tutkia, kuinka paljon norsuja tapetaan? Kun se kuitenkin on kiellettyä ja salametsästäjät tuskin raportoivat saaliidensa määristä.

    1. Ekomatkaajat

     Tutkimustapoja on monia ja päätimmekin kirjoittaa tästä aiheesta seuraavan blogin!

 2. Norsujen tappotahti on kyllä kova ja surullista kuultavaa. Paljon kovempi kuin mitä olisi uskaltanut ajatella. Älykäs eläin, paljon älykkäämpi kuin nämä niitä metsästävät!

 3. On täällä ollut moni sellainen fakta, jota en tiennyt aikaisemmin.

  On erittäin surullista, että norsuja metsästetään ihmisten ahneuden takia. Tuskin nyt norsunluu, hampaat tai kynnet ovat kenenkään välttämätön ravinto tai muukin elintärkeä tarvike. Minusta on ällöttävä, että kotona olisi koriste-esine, joka on tehty kuolleen eläimen luusta, kaiken lisäksi salametsästetyn.

 4. Voi norsut <3 Ne on niin ihania eläimiä! Tässä tuli tosi paljon uutta faktaa, mitä en oo niistä tiennyt! Sen oon tiennyt, että ovat kovin viisaita ja että elinympäristö supistuu 🙁 Voi raasut! Tässä vajaa vuosi sitten oli joku lehtijuttu kun suuri norsulauma oli lähtenyt vaeltamaan Kiinassa (jos muistan oikein), sillon spekuloitiin, että lähteekö ne pakoon jotain tulevaa luonnonmullistusta vai etsivätkö vaan uutta asuinympäristöä.

 5. Norsut on (yksiä) rakkauseläimistäni, joten tässä postauksessa oli paljon tuttua juttua 🙂

  Salametsästys ja ihmisten ajattelemattomuus suututtaa aina vaan… En ymmärrä, miten omat ”makupalat” ja metsästysmuistot voi mennä noin pahasti kaiken muun edelle…

 6. Mari / Kodinvaihtaja

  Uusia asioita monikin. Mietin tuota ihan herkkyyttä. Miksi niitä omistajat sitten hakkaavat niin kovaa, pienellä ohjailulla toimisivat…

 7. Uusia asioita näidenkin joukossa – mutta ehkä tällaisessakin jutussa pitäisi satunnaisille lukijoille muistuttaa, että itse asiassa kai norsuilla ei oikeastaan pitäisi ratsastaa. Ei ainakaan painavien länsituristien, eikä etenkään pareittain tai perhekunnittain!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia