Blogi

Tietoa merikilpikonnista osa 6/6

Munivatko merikilpikonnat koskaan munia veden alle?

Jotta munilla on selviytymismahdollisuus ja poikasilla mahdollisuus kuoriutua, on munat munittava hiekkarannalle. Kun alkiot kehittyvät, ne hengittävät ilmaa munissa olevan kalvon läpi, joten ne eivät voisi selviytyä olemalla jatkuvasti veden peitossa. Kun pesällinen munia on valmis, naaraan on munittava ne, jotta toinen pesällinen voi kehittyä. Vaikkakin on hyvin epätavallista, kilpikonnat, joita häiritään eri pesimäyritysten aikana, voivat vapauttaa munansa mereen, jos ne eivät voi kantaa niitä enää. Vankeudessa olevien kilpikonnien tiedetään tiputtavan munia veteen.

Mikä on yleisin merikilpikonna ja mikä on uhanalaisin merikilpikonna?

Yleisin merikilpikonnalaji on Etelänbastardikilpikonna, niitä on arviolta 800 000 pesivää naarasta. Uhanalaisin on Bastardikilpikonna, joita on arviolta 2500 pesivää naarasta, vaikkakin pesimämäärät ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Miksi merikilpikonnat ovat uhanalaisia?

Merikilpikonnia kulki aikoinaan maailman merillä valtavia määriä, mutta viimeisen 100 vuoden aikana ihmisten kysyntä kilpikonnan lihalle, munille, iholle ja värikkäille kuorille on vähentänyt niiden populaatiota. Ravinto- ja pesimäympäristöjen tuhoutuminen ja maailman valtamerten saastuminen vaikuttavat vakavasti jäljellä oleviin merikilpikonnakantoihin. Monet pesimäpopulaatiot ovat jo kuolleet sukupuuttoon, ja joitain selviytyneitä lajeja uhkaa sukupuutto. Valitettavasti vain yksi 1000:sta selviää aikuisuuteen. Nuorten ja aikuisten merikilpikonnien kohtaamat luonnonesteet ovat hämmästyttäviä, mutta ihmisten aiheuttamat lisääntyvät ongelmat uhkaavat niiden selviytymistä tulevaisuudessa.
Miksi ihmisten tulisi suojella merikilpikonnia?
Merikilpikonnien sukupuuttoon liittyy kaksi suurta ekologista vaikutusta: 1.Merikilpikonnat, erityisesti vihreät merikilpikonnat, ovat yksi harvoista eläimistä, jotka syövät meriruohoa. Kuten tavallista nurmikonruohoa, meriruohoa on leikattava jatkuvasti, jotta se olisi terveellistä ja kasvaisi merenpohjan poikki. Merikilpikonnat ja manaatit toimivat laiduntajina, jotka leikkaavat ruohon lyhyeksi ja auttavat ylläpitämään meriruohopenkkien terveyttä. Meriruohopenkit ovat tärkeitä, koska ne tarjoavat lisääntymis- ja kehitysympäristön monille kala-, äyriäis- lajeille. Viime vuosikymmeninä meriruohopenkkien määrä on vähentynyt. Tämä lasku saattaa liittyä laiduntavien merikilpikonnien pienempään määrään. Ilman meriheinän elinympäristöjä monet merenelävät katoaisivat. Kaikki ekosysteemin osat ovat tärkeitä. Jos menetämme yhden, muut tulevat lopulta perässä. 2.Rannat ja dyynit eivät sido ravinteita hyvin hiekan takia, joten dyyneillä kasvaa vain vähän kasvillisuutta ja rannoilla ei ollenkaan. Merikilpikonnat käyttävät rantoja ja alempia dyynejä pesiessään ja muniessaan. Ne laskevat suunnilleen 100 munaa pesää kohden ja munivat kolmesta seitsemään pesää pesimäkauden aikana. Esimerkiksi Floridan itärannikolla 32 kilometrin rantaosuudella merikilpikonnat munivat yli 68038.85 kiloa munia hiekkaan. Kaikki pesän munat eivät kuoriudu, eivätkä kaikki pesän poikaset pääse ulos pesästä. Kuoriutumattomat pesät, munat ja loukkuun jääneet poikaset ovat hyviä ravintolähteitä dyynikasvillisuudelle, jopa kuoriutuneista munista jääneistä munankuorista saa ravinteita. Tämän seurauksena dyynikasvillisuus pystyy kasvamaan ja vahvistumaan kilpikonnanmunien ravinteiden avulla. Dyynikasvillisuuden vahvistuessa ja tervehtyessä koko rannikkoekosysteemin terveys paranee. Vahvempi kasvillisuus ja juuristo auttavat pitämään hiekkaa dyynissä ja suojaavat rantaa eroosiolta. Jos merikilpikonnat kuolevat sukupuuttoon, dyynien kasvillisuus menettäisi tärkeän ravinnonlähteen ja horjuttaisi ekosysteemiä, mikä johtaisi lisääntyneeseen rannikkoeroosioon ja luonnonvaraisten eläinten elinympäristön vähenemiseen. Merikilpikonnat ovat osa kahta ekosysteemiä, rannikkojärjestelmää ja merijärjestelmää. Jos kilpikonnat kuolisivat sukupuuttoon, se vaikuttaisi negatiivisesti sekä rannikon, että meren ekosysteemeihin ja koska ihmiset käyttävät meren ekosysteemejä luonnonvarana ruokaan ja rannikkojärjestelmää monenlaisiin toimiin, kielteinen vaikutus näihin ekosysteemeihin vaikuttaisi kielteisesti ihmisiin. -Sonia Lähde suojelemaan uhanalaisia kilpikonnia! Tutustu kilpikonnakohteisiimme Kreikkaan, Thaimaahan ja Costa Ricaan.

Jaa kirjoitus:

14 ajatusta aiheesta “Tietoa merikilpikonnista osa 6/6”

 1. Monesti on tullut vedenalla nähtyä raajaa vailla olevia merikilpikonnia (liemi ja karetti), joten voisi ajatella, että iso ongelma on myös pyydyksiin joutuminen. Veneen kyydissä on myös tullut jokunen kilpikonna nähtyä, niin voi arvata, että jokunen on potkuriinkin osunut.

  1. Ekomatkaajat

   Vuosittain satoja tuhansia merikilpikonnia joutuu vahingossa kalastajien sivusaaliiksi ja se yhä suurin yksittäinen uhka merikilpikonnille.

 2. Malesian ja Filippiinien rajalla vierailimme saarella, jonka rannalle kilpikonnat tulivat yöllä munimaan. Työntekijät siirsivät sitten munat talteen ”pellontapaiselle” aidatulle alueelle merkiten niiden munimispäivän ja kun munista oli kehittynyt pieniä kilpikonnia, niitä vapautettiin mereen.
  Turistit, kuten me, osallistuimme hommaan katsojina – ja tietysti rahoittajina, sillä yöpyminen tällä Turtle Islandilla maksoi tietysti jotain. Aika mielenkiintoista oli päästä tutustumaan tuohon kaikkeen läheltä!

  1. Ekomatkaajat

   Ihana kuulla, että pääsitte tutustumaan tähän! Moni maksaa mielellään siitä, että pääsee osalliseksi edes vähäksi aikaa. Itse pakkailen juuri matkalaukkuun makuupussia, jotta pääsen lähietäisyydelle seuraavalla matkalla.

  1. Ekomatkaajat

   Sanopa muuta! Tulee välillä todella ahdistunut olo, kun miettii merikilpikonnien hankalaa elämää maalla ja meressä. Joku on ennustanut, että kymmenen vuoden kuluttua on myöhäistä auttaa.

 3. Olen päässyt avustamaan kilpikonnanpoikasten vaellusta mereen, niitähän ei saa kantaa vaan niiden on käveltävä itse. Autoimme autiolla rannalla vartioimaan niiden kulkua niin etteivät linnut syöneet niitä.

  1. Ekomatkaajat

   Ihana kuulla, että olet päässyt tärkeään työhön mukaan avustamaan poikasia!

 4. Olipas mielenkiintoista tietoa. En tiennyt, että munimisella on tällainen yhteys kasvillisuuteen. Täällä Kaliforniassa harvemmin törmäämme merikilpikonniin kun olemme niin pohjoisessa. Etelä-Kaliforniassa niitä olisi enemmänkin. Mutta Havaijilla onnistuimme näkemään myös niitä harvinaisempia vihreitä kilpikonnia. Kävimme myös tutustumassa niiden suojelualueeseen mikä mielestäni hyvä tilaisuus kertoa myös lapsille kilpikonnien suojelemisen tärkeydestä.

  1. Ekomatkaajat

   Suojelualueella vierailu lasten kanssa on mielestäni todella hyvä idea. Olen itsekin viemässä poikaani merikilpikonniensuojeluprojektiin.

 5. Tosiaan on mielenkiintoinen tämä maailman ekosysteemi, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen jotain kautta.

  Juuri tänään minulta tuli ulos postaus, jossa kerron snorklausretkestä Belizessa. Siellä näin kilpikonnia, ovat ne kyllä niin kiehtovan upeita eläimiä. Se, että niitä olen nähnyt monissa paikoissa, saa kuvittelemaan, että kilpikonnilla ei olisi hätää selviytymisen suhteen.

  Kilpikonnien kuoriutumisen rannalla ja matkan mereen tahtoisin nähdä…

  1. Ekomatkaajat

   Pidän tosi tärkeänä kertoa näistä ongelmista, koska muuten moni ei ymmärrä ongelman vakavuutta. Monet eläimet ovat sukupuuton partaalla, mutta matkalla eläimiä ihastellessa ongelmia ei näe.

   Moni sanoo matkan kohokohdan olleen se, kun kilpikonnat kuoriutuvat yöllä omalla vahtivuorolla. Toivottavasti pääset näkemään tämänkin joku päivä!

 6. Valtavasti uutta tietoa minulle! Elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jokainen ekosysteemin ketjun lenkki on elintärkeä, muuten koko ketju hajoaa. Toivottavasti ihmisillä riittää edelleen mielenkiintoa seurata merikilpikonnien pelastustoimia sekä rahoittaa niitä. Eihän ne ilmaiseksi tule.

  1. Ekomatkaajat

   Monesti sanonkin, että eniten auttaa jos voi itse matkustaa auttamaan. Tällöin rahallisen tuen lisäksi kansalaisjärjestö saa apukäsiä paikan päälle, joka monessa kohteessa on projektin jatkuvuuden kannalta ratkaiseva asia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia