Blogi

Apinanleipäpuiden viha-rakkaussuhde norsuihin

Apinanleipäpuut, myös yleisesti tunnetut baobab-puut ovat 5–25 metriä korkeita, mutta hyvin paksuja puita, rungon läpimitta voi olla jopa seitsemän metriä. Apinanleipäpuut ovat paksuja, mutta runko alkaa haarautumaan oksistossa tiheästi. Apinanleipäpuut ovat suuria puita, joita kutsutaan ’’norsuiksi’’ kasvien valtakunnassa, sillä niiden runko muistuttaa kaukaisesti norsun suuria jalkoja. Apinanleipäpuun rungon koko vaihtelee puun tarpeiden mukaan. Kuivana aikana runko kutistuu ja kun puu saa vettä runsaasti, sen runko laajenee tukemaan veden varastointia. Apinanleipäpuut eivät tarvitse vettä kuin minimaalisen määrän selviytyäkseen elossa, kuitenkin pitkinä kuivina kausina jos puu ei saa vettä, se kuihtuu ja kuolee. Apinanleipäpuut varastoivat siis vettä itseensä sadekausina ja tämä auttaa niitä selviytymään kuivista kausista.

Apinanleipäpuut saattavat kokonsa takia vaikuttaa tuhoutumattomilta, mutta niitä kohtaa usein toinen massiivinen vaara, joka voi aiheuttaa suuria vahinkoja niihin, nimittäin Afrikan norsut. Afrikan norsut rakastavat apinanleipäpuita, sillä norsut tietävät hyödyntää niitä omiin tarpeisiinsa. Veden puutteen ja norsujen suuren määrän takia, apinanleipäpuista tulee hyvin suosittuja norsujen keskuudessa. Norsut siis vaistoavat apinanleipäpuiden varastoineen vettä itseensä ja osaavat täten hyödyntää puita janonsa sammuttamiseen. Norsut tarvitsevat vettä yli 100 litraa eläintä kohti päivässä.

Norsut repivät suuria paloja puiden rungoista tai repivät samalla irti myös kokonaisia oksia, päästäkseen käsiksi ravinteisiin ja varastoituneeseen veteen puiden rungoissa. Apinanleipäpuiden kuori on tarpeeksi pehmeää, jotta norsut voivat tehdä kuoreen reiän ja täten kuori on helppoa repiä pois. Kun norsu on saanut revittyä puusta suojaavan kuoren pois, pääsee norsu silloin puun parhaaseen kohtaan eli sen sisäosaan. Apinanleipäpuiden sisäosa on kuin sieni tai pikemminkin kuin raikas vesimeloni, sillä tätä pureskelemalla norsu saattaa saada sammutettua janonsa.

Kasvit kestävät yllättävän hyvin norsujen ja muiden eläinten hyökkäykset, mutta kuitenkin apinanleipäpuut ja muut kasvit antavat jossakin kohti periksi vammoillensa ja kuolevat. Kuollut apinanleipäpuu saattaa olla hyvinkin vaarallinen ravintoa etsivälle norsulle. Kuollut ja kuihtunut apinanleipäpuu saattaa sortua, joka saattaa olla tappava tapaturma alle jäävälle norsulle.

Norsut edistävät apinanleipäpuiden leviämistä

Norsujen kiintymys apinanleipäpuihin ei välttämättä olekaan täysin huono asia, sillä norsut edistävät apinanleipäpuiden leviämistä sekä lisääntymistä. Apinanleipäpuissa kasvaa hedelmiä eli baobab-hedelmiä. Hedelmissä on kova kuori, jonka sisällä on ravinteikasta hedelmää ja siemeniä. Norsun syödessä baobab-hedelmän, se kulkeutuu norsun ruoansulatuskanavan läpi, ja lopulta siemenet ja muut ruoansulatuksen komponentit päätyvät maahan suurena lanta kasana. Norsun lantakasa on ihanteellinen paikka apinanleipäpuiden siemenien itämiselle. Lanta tarjoaa siemenille lämpimän, kostean ja ravinteikkaan kasvuympäristön.

Norsut kulkevat pitkiä matkoja muuttojensa aikana, kantaen vatsassaan siemeniä ja näin pudottaen lantaa pitkien matkojenkin päähän. Eli vaikka norsut ovat syy apinanleipäpuiden tuhoutumiselle, ovat he myös näiden puiden lisääntymisen suuri lempeä apu.

Apinanleipäpuita koitetaan suojella norsuilta ja muilta vaaroilta, asettamalla niiden runkojen varsille tukia, teräviä kiviä maahan rungon ympärille tai käärimällä runkoon kanalankaa tai muuta suojaavaa metalliverkkoa.

Abelanassa pääset suojaamaan myös apinanleipäpuita.

-Viivi

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »