Blogi

Miksi merikilpikonna on uhanalainen ja mitä me voimme tehdä? osa 1

Tiesitkö, että kolme seitsemästä maailmanlaajuisesta merikilpikonnalajista on uhanalaisia?
Maailmamme merissä asuu seitsemän merikilpikonnalajia, joista uhanalaisia ovat Kemp´s Ridleyn merikilpikonna, haukannokkakilpikonna ja vihreä merikilpikonna. Näistä seitsemästä lajista kuutta tapaa Yhdysvalloissa ja niitä suojellaan uhanalaisten lajien lailla. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto arvioi, että aikuisia Kemp´s Ridleyn merikilpikonnia on jäljellä enää hieman yli 22, 000 ja ne elävät ensisijaisesti Meksikonlahdella. Luonnossa elävien haukannokkakilpikonnien lukua ei tiedetä. Laji siirtyi uhanalaisesta äärimmäisen uhanalaiseksi vuonna 1996.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto ennustaa lajin vähentyvän 80 % kolmen sukupolven aikana huonontuneen elinympäristön vuoksi. Uhanalaisen vihreän merikilpikonnan populaatio on myös ollut vähenemään päin vuodesta 1982 lähtien.

Mikä kilpikonnia uhkaa?

Arviolta 61 % maailman kilpikonnalajeista on joko uhanalaisia tai jo kuollut sukupuuttoon, eikä merikilpikonna ole poikkeus. Pelkästään Karibianmerellä asui kymmeniä miljoonia merikilpikonnia vain kaksi vuosikymmentä sitten, mutta tänä päivänä numeroiden arvioidaan olevan lähempänä kymmeniä tuhansia. Monien muiden meren selkärankaisten tavoin, merikilpikonnaa uhkaa tahaton saalistus, laiton salametsästys, elinympäristöjen häviäminen, ilmastonmuutos ja saastuminen. Merikilpikonnat ovat erityisen alttiita valosaasteille ja elinympäristön huononemiselle munimisalueilla, mikä voi häiritä munintaa.

Tahaton saalistus

Merikilpikonnat jäävät säännöllisesti vahingossa kiinni kalastus- ja rapuverkkoihin ja jopa pitkäsiimakoukkuihin. Tämä on pääsääntöisesti merikilpikonnalle kuolemaksi, ellei kalastaja tee huomattavia ponnisteluja sen vapauttamiseksi. Merikilpikonnan täytyy saada happea saannollisesti, joten usein sen pelastaminen verkosta on liian myöhäistä ponnisteluista huolimatta. Vuonna 2007 kalastuksesta johtuvan tahattoman saalistuksen uhriksi joutui noin 4600 merikilpikonnaa Yhdysvalloissa ja näistä massiiviset 98 % tapahtui kaakkoisella Meksikonlahdella.

Laiton kauppa

Ympäri maailman merikilpikonnat joutuvat salametsästyksen uhreiksi lihan ja munien vuoksi ravinnon ja tulonlähteinä. Vaikka kaikkien merikilpikonnalajien ja niiden ruumiinosien kansainvälinen kauppa on kielletty eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälisen kaupan (CITES) nojalla, laiton salametsästys ei ole harvinaista. Suurimmat houkutustekijät salametsästykselle ovat taloudelliset hyödyt, lainvalvonnan puute yhdistettynä korruptoituneeseen valvontaan ja perheperinteet.

Lue lisää blogin osasta 2!
-Sonia

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »