Blogi

Tietoa merikilpikonnista osa 2

Miltä merikilpikonnan munat näyttävät?

Ne ovat kooltaan ja muodoltaan kuin pingispallot pehmeällä kuorella. Yleensä munat ovat pyöreitä, mutta toisinaan ne ovat epämuodostuneita. Jotkut merikilpikonnat munivat pieniä hedelmättömiä munia, jotka sisältävät vain albumiinia, eli munanvalkuaista. Nahkakilpikonna munii hedelmättömiä munia osana joka poikuetta, mutta muut merikilpikonnalajit munivat näitä epäsäännöllisesti.

Mikä määrittää merikilpikonnan sukupuolen?

Pesän lämpötila määrittää kuoriutuvan poikasen sukupuolen. Lämpimämmät lämpötilat tuottavat eniten naaraita ja viileämmät pääsääntöisesti uroksia. On olemassa ratkaiseva lämpötila, mikä tuottaa saman määrän molempia sukupuolia. Sukupuolisuhteen määräävä lämpötila vaihtelee lajien ja pesäpaikkojen välillä.

Hoitaako emokilpikonnat pesiään?

Ei. Kun pesä on valmis, naaras ei koskaan palaa sinne. Munat ja niistä kuoriutuvat poikaset jätetään selviytymään yksin ja paikantamaan vesi, kun ne nousevat pesistä.

Miksi poikaset syntyvät yhdessä?

Koska poikaset ovat niin pieniä ja munakammiot syviä, on lähes mahdotonta, että yksittäinen poikanen pääsisi sieltä pois yksin. Kun poikaset kuoriutuvat, ne stimuloivat myös muita poikasia kuoriutumaan. Kun suurin osa poikasista on kuoriutunut, ne kiipeävät rikkoutuneiden munankuorien päälle päästäkseen pois munakammiosta. Munakammion yläosan lähellä olevat poikaset raaputtavat hiekkaa ylhäältä ja ympäriltään. Ne poistuvat joko massoina tai pienissä ryhmissä. Poistuminen yhdessä lisää selviytymismahdollisuuksia, koska mitä enemmän poikasia yhdessä joukossa, sen paremmat mahdollisuudet selviytyä mahdollisia saalistajia vastaan. Yksittäinen poikanen olisi helppo kohde. -Sonia Lue blogin osa 1! Lue lisää blogin osasta 3! Tutustu kilpikonnakohteisiimme Kreikkaan, Thaimaahan ja Costa Ricaan.

Jaa kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Tietoa merikilpikonnista osa 2”

  1. Onko se muuten tiedossa, että syntyykö kumpaakin sukuipuolia eri lajeilla suurin piirtein sama määrä pitkällä aikavälillä vai syntyykö jompia kumpia sukupuolia enemmän? Jollain muillakin (matelija)lajeilla taitaa sukupuoli niin ikään määräytyä lämpötilan mukaan.

    1. Ekomatkaajat

      Merikilpikonnilla poikasen sukupuoli määräytyy lämpötilan mukaan. Alle 27,7, asteessa kehittyvästä munasta tutkimusten mukaan syntyy uros ja yli 31 asteen lämmössä kehittyy naaras. Kyse ei siis niinkään ole kilpikonnalajista vaan siitä miten lämmin se hiekka on, missä munat kehittyvät. Tätä yritetään monesti keinotekoisesti muuttaa mmm. keinohautomoihin tehdyillä katoksilla, jotta jatkossa ei syntyisi ainoastaan naaraita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »