Blogi

Tietoa merikilpikonnista osa 3

Miksi toiset tutkijat sanovat, merikilpikonnia on olemassa seitsemän lajia ja toisten mukaan kahdeksan lajia?

Lukumäärällinen ero perustuu siihen, onko musta merikilpikonna erillinen laji vihreästä merikilpikonnasta vai ei. Keskustelu keskittyy vihreän merikilpikonnan ja mustan merikilpikonnan geneettiseen eroon. Useimmat merikilpikonnatutkijat uskovat, että mustaa merikilpikonnaa pitäisi kutsua Tyynenmeren vihreäksi kilpikonnaksi, koska se on vihreän merikilpikonnan alalaji ja sen seurauksena sillä on lähes identtiset geneettiset ominaisuudet. Jotkut merikilpikonnatutkijat uskovat, että fyysiset ominaisuudet ja muut käyttäytymiserot osoittavat, että se pitäisi luokitella omaksi lajikseen.

Miten poikaset ja aikuiset merikilpikonnat paikantavat valtameren?

Merikilpikonnat ovat ”fototaktisia” mikä tarkoittaa, että valo houkuttelee niitä. Niitä johdattelee kirkkain valo, mikä on yleensä merestä heijastuvaa kuunvaloa. Merikilpikonnat välttelevät varjoja, mukaan lukien dyynikasvillisuutta rannan yläosassa, paikkoja, joissa saattaa olla vaaroja.

Mitä merikilpikonnat syövät ja onko niillä hampaita?

Jokainen laji noudattaa lajilleen ominaista ruokavaliota. Esimerkiksi valekarettikilpikonnat syövät pääasiassa kovakuorisia eliöitä, kuten hummereita, äyriäisiä ja kaloja. Vihreät merikilpikonnat suosivat meriheiniä, kun taas merinahkakilpikonnat syövät pääasiassa meduusoja. Karettikilpikonnalla on haukkamainen nokka, mitä se käyttää leikatakseen rikki kovia koralleja, merisieniä ja merivuokkoja. Valekarettikilpikonnalla on voimakkaat leuat, millä se murskaa äyriäisiä ja nilviäisiä. Vaikka vihreiden merikilpikonnien leuat ovat sahalaitaiset, kaikkien merikilpikonnien leuoista puuttuu hampaat. Merinahkakilpikonnan yläleukaluussa on kaksi näkyvää kärkeä, mikä erottaa sen muista kilpikonnista.   -Sonia Lue lisää blogin osasta 4! Tutustu kilpikonnakohteisiimme Kreikkaan, Thaimaahan ja Costa Ricaan.

Jaa kirjoitus:

1 ajatus aiheesta “Tietoa merikilpikonnista osa 3”

  1. En tiennytkään, että tuosta on erilaisia mielipiteitä. Luulin, että siitä olisi ollut konsensus, että lajeja on seitsemän mainitsemasi kilpikonna on toisen liemikilpikonnan alalaji. Toisaalta, vaihtuuhan näkemykset usein monen muunkin lajin osalta, kun uutta (tutkimus)tietoa tulee.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ekomatkaajat

Muita postauksia