Blogi

Mitä Ekomatkaajat tekee?

Ekomatkaajat on Suomen ainoa uhanalaisiin eläimiin ja luonnonsuojeluun keskittynyt yritys, joka järjestää vastuullisia elämysmatkoja.

Ekomatkaajien tehtävä

Ekomatkaajille on sydämen asia jakaa tietoa eläinten- ja luonnonsuojelusta Internet-sivuillaan ja somekanavissaan. Tärkeä osa tiedonjaosta on oikean tiedon lisääminen aiheesta. Matkalle lähdettäessä tai sitä suunniteltaessa asiakkaan ongelma on usein se, ettei hän tiedä, onko joku paikka vastuullinen vai ei. Ekomatkaajat haluaa omalta osaltaan helpottaa päätöstentekoa. Olemme ottaneet työn alle sekä Ekomatkaajien että yhteistyökumppaneidemme vastuullisuuspolun avaamisen asiakkaillemme. Aloitimme vastuullisuuspolun avaamisen kertomalla tarkemmin kansalaisjärjestöistä, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Kaikki sivuillamme mainitut yhteistyökumppanit ovat pitkäaikaisia tuttuja ja voimme taata, että he varmasti toimivat vastuullisesti. Olemme käyneet tutustumassa heidän toimintaansa kohteessa henkilökohtaisesti. Voit lukea tarkemmin kohteidemme vastuullisuustoimenpiteistä blogeistamme. Joulukuussa 2021 lähdimme STF-polulle. Monista muista matkatoimistoista poiketen, Ekomatkaajat ei myy all inclusive matkoja. Haluamme asiakkaidemme jättävän kohteissa rahaa paikallisille ja näin tukevan paikallista yhteisöä. Ekomatkaajien kautta matkustavien ainoa syy matkustaa on auttaa samalla eläimiä, luontoa ja paikallisyhteisöä.  Voisi sanoa, että mottomme on: ”Anna enemmän kuin otat. Jätä paikka paremmaksi, kuin mitä se oli ennen vierailuasi.”. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen on jokaisen ihmisen ja eläimen kannalta tärkeää. Vastuullisesti matkustettaessa ja vapaaehtoistyöllä matkailija voi muuttua ongelmasta sen ratkaisijaksi. Jokainen matkailijan penni oikein sijoitettuna, voi auttaa paikallista väestöä kestävän matkailun tukemisessa. Matkustus keskittyy yleensä suosituimpiin kohteisiin ja huippusesonkiin. Ekomatkaajat suosittelee matkustamaan tuntemattomampiin kohteisiin, matkustamaan sesongin ulkopuolella sekä lisäksi tekemään työtä eläinten ja luonnon hyväksi. Näin vältytään massaturismilta ja viedään painetta pois kaikkein kuormittuneimmilta alueilta. Kannattaakin matkaa suunnitellessa miettiä sitä, missä rahasi tulee tarpeeseen. Onko sinun matkustettava sinne, minne kaikki muutkin vai voisiko joku tuntemattomampi kohde olla myös kiinnostava?

Kuinka Ekomatkaajat vaikuttaa, tavoittaa ihmisiä ja jakaa tietoa?

Ekomatkaajien somekanavat joulukuun lopussa 2021: Facebook sivulla on 2853 seuraajaa ja yksittäisen julkaisun kattavuus 5,4 tuhatta. Instagram seuraajia on 1398 ja yksittäinen Reels tavoittaa 4306 henkilöä ellei enemmänkin. Englanninkielinen Instagram tili ecotravellersfinland otettiin käyttöön, jotta siellä voisi mainostaa Suomen matkailua ulkomaalaisille asiakkaille. Tällä hetkellä sillä on 207 seuraajaa. Twitter seuraajia on 914 ja yksittäinen tviitti tavoittaa 2736 henkilöä. YouTube kanavallamme on yli 100 tilaajaa ja yksittäiset videot ovat saaneet yli 26.000 katselukertaa. Kirjoitamme blogeja uhanalaisten eläinten suojelusta ja luonnonsuojelusta. Englanninkielisiä blogijulkaisuja on kirjoitettu muutama. Uutena olemme ottaneet käyttöön vuoden 2021 aikana TikTokin ja Pinterestin. Vuodesta 2017 lähtien Ekomatkaajien toimesta on kävelty jo 3 700 000 askelta merikilpikonnien suojelemiseksi Phra Thongilla Thaimaassa. Tämä luku on laskettu niiden asiakkaiden mukaan, jotka ovat päivittäin matkansa aikana kävelleet 10-15 km. Työtä uhanalaisten eläinten hyväksi tekevät vapaaehtoiset sekä lukuisat työharjoittelijat ja opinnäytetyöntekijät. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajilla on ollut 19 työharjoittelijaa, joista on kasvanut vastuullisen matkailun ja uhanalaisten eläinten asiantuntijoita. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajille on tehty 13 opinnäytetyötä. Näiden avulla opinnäytetöiden tekijät ovat oppineet vastuullisesta matkailusta ja uhanalaisista eläimistä samalla, kun me olemme saaneet yhä lisää tietoa näistä meille tärkeistä asioista. Tällä hetkellä meillä on yksi työharjoittelija ja kaksi aloittaa keväällä. Meille on tällä hetkellä tekeillä kolme opinnäytetyötä. Vapaaehtoiset levittävät tietoa laajalti matkan aikana ja matkan jälkeen. Sen sijaan paikalliset eivät välttämättä pysty välittämään tietoa oikeisiin kanaviin tai heillä ei ole siihen työkaluja. Haluamme viedä kohteisiimme idearikkaita vapaaehtoisia, jotka vievät mukanaan paikallisille tietotaitoa, josta paikalliset hyötyvät. Ekomatkaajat mittaavat onnistumista sillä, kuinka laajasti tietoa uhanalaisten eläinten oloista on pystytty levittämään. Arvokkaan työn tekemisen lisäksi tärkeä mittari on, miten matkustajien ajattelutavat muuttuvat matkan aikana, mitä muutoksia vapaaehtoiset saavat aikaan kohdeoloissa ja kuinka monelle he kertovat kokemuksistaan ja omasta muutoksestaan. Moni vapaaehtoinen on vapaaehtoistyöstä saamansa kokemuksen jälkeen inspiroitunut kouluttautumaan alalle, hakeutumaan luonnonsuojelun pariin, innostunut alan tutkimuksesta ja ylipäätänsä muuttanut suhtautumista elämäänsä. Moni lähtee vapaaehtoistyöhön uudelleen samaan kohteeseen – osa on jopa muuttanut asumaan kohteeseen! Jos haluat lukea mitä meistä on kirjoitettu aikaisemmin: Iltalehden artikkeli Ekomatkaajista. Valpas median artikkeli Ekomatkaajista.

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »