Blogi

Ekologisempi arki

Ekologisuus on myös päivittäisiä pieniä valintoja ja uusien tapojen oppimista. Arjessa sinun on mahdollista vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi konkreettisesti arjen tasolla näillä muutamilla neuvoilla, jotka ovat helppoja ottaa mukaan jokapäiväiseen arkeen.

Kierrättäminen on ekoteko

Tee kierrätys helpoksi kotona. Vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää kierrätyksessä ja uusioraaka-aineena. Varaa jokaiselle lajitettavalle jätteelle oma astia, jonka voit viedä kierrätykseen helposti mennessäsi ulos jätteiden kierrätyspaikalle. Kierrätä myös vaatteesi, huonekalut ja kodin sisustustavarat. Ostamalla secondhand tuotteita pienennät hiilijalanjälkeäsi ja säästät rahaa sekä voit tehdä upeita löytöä! Tutki mitä sinulla jo on. Käytä vanha tuote loppuun ennen uuden ostamista, niin vältyt purkki- ja tavara paljoudelta. Tutki pakkauksia ja tuotteiden etikettejä. Pakkausmerkinnät kertovat esimerkiksi säilyvyydestä, alkuperästä, eettisyydestä ja tuotantotavoista. Vaatehuolto ja kenkähuolto pidentävät käyttöikää. Huoltamisen avulla vaatteet ja kengät pysyvät huoliteltuna sekä ehjinä. Tee harkittuja hankintoja ja käytä tarvittaessa suutarin ja ompelimon palveluita.

Kasvipainotteinen ruokavalio ja ruokahävikin vähentäminen

Tärkein tekijä ympäristövaikutusten pienentämiseksi on kasvipainotteinen ruokavalio. Eläinperäisiä tuotteita vähentämällä voi selvästi pienentää oman ruokavalionsa ilmastovaikutuksia. Ruokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarastosta. Suunnittele tulevan viikon ruokailut ennen kauppaan lähtemistä. Muista tehdä kauppalista, tutki alennustuotteita ja osta vain käyttöön tulevia ruokatarvikkeita. Vältä turhan hävikin syntyä liian suurista pakkauksista. Jokaisen suomalaisen arvioidaan heittävän pois vuosittain noin 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Suosi satokauden tuotteita ja tuunaile lempireseptejä käyttämällä jo kotona olevia ruokia ennakkoluulottomasti. Tee herkkuruokaa kauden kasviksista ja kerää nopeita sekä helppoja arkireseptejä talteen omaan reseptiarkistoosi. Suosi lähiruokaa. Toisin kuin luomulla ja reilulla kaupalla, lähiruualla ei ole virallista merkkiä. Suomessa lähiruualla tarkoitetaan sitä, että ruoka on tuotettu korkeintaan sadan kilometrin päässä. Lyhyet kuljetusmatkat sekä pienien ja paikallisten tuottajien tukeminen tekee lähellä tuotetun ruuan ekologisemmaksi ja eettisemmäksi valinnaksi.

Hyötyliikunta

Pyöräily ja kävely on tehokasta arkiliikuntaa. Muista syksyisin heijastin sekä pyörän ajovalot. Pyöräile tai kävele lyhyet matkat, jotka olet aikaisemmin matkustanut autolla. Suosi matkustamisessa joukkoliikennettä. Tutustu lähimetsääsi. Suomessa on neljä vuodenaikaa. Ihmettele ja tutki miten luonto muuttuu lähimetsässä. Kerää luonnosta käpyjä ja puista pudonneita oksia ja tee metsämandala. Muista jokamiehen oikeudet, eläviä kasveja ja puita ei saisi vahingoittaa. Kohti ekologisempaa arkea! Mandi

Jaa kirjoitus:

2 ajatusta aiheesta “Ekologisempi arki”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tässä oli paljon hyviä pointteja. Meillä kierrätetään käytännössä kaikki ja kaikilla jätteillä on omat astiat. Hävikki on lähellä nolla. Työmatkat tulee kuljettua julkisilla ja autoa ei paljoa tule käytettyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia