Blogi

Kuinka suojella koralliriuttoja?

Koralliriutta on korallieläinten erittämästä kalsiumkarbonaatista kiteytyneiden tukirakenteiden ajan saatossa muodostama riutan muotoinen vedenalainen kasautuma, jollaisia esiintyy lähinnä merten rannikkovesissä ja muilla matalilla alueilla, sillä korallit tarvitsevat auringonvaloa elääkseen. Koralliriutat elävät yleensä kirkkaissa ja trooppisissa valtamerissä. Korallit ovat kauniita ja värikkäitä, Korallit saavat kauniit värinsä isäntälevistä, jotka tunnetaan nimellä zooxanthellae. Suurin osa merien pohjasta on korallien peitossa, mikä lisää meren kirkkaan veden kauneutta.

Koralliriutat ovat kuin meren sademetsä. Koralliriutat ovat suuri ja tärkeä osa meriemme ekosysteemiä. Koralliriutat ovat tärkeitä, koska ne tarjoavat ruokaa ja suojaa monille merien lajeille, kuten pienimille kaloille, katkaravuille ja muille petoeläimille.

Koralliriuttojen on mahdotonta selvitä saastuneissa vesissä. Koralliriutat suodattavat vedestä epäpuhtaudet, kun vesi kulkee niiden läpi. Koralliriutat siis puhdistavat vettä, mutta jos vesi on liian saasteista, koralliriutat itse eivät selviä.

Koralliriutat suojelevat myös rannikkoalueita, sillä meressä olevat koralliriutat hidastavat meren virtauksia ja auttavat hidastamaan suuria aaltoja. Korallit tasapainottavat myös merien hiilidioksidipitoisuutta. Jos merien hiilidioksidimäärä nousee liian korkeaksi, merien ekosysteemin muut eliöt saattavat vahingoittua tämän seurauksena. Koralliriutat vähentävät merien hiilidioksidipitoisuutta ja tämä auttaa estämään ilmastonmuutosta.

Ihmiset syövät monenlaisia mereneläviä ja koralliriutat taas ruokkivat niitä. Miljoonat kalat sekä muut merenelävät saavat ravintonsa koralliriutoilta. Siksi koralliriuttojen olemassaolo on tärkeää niin mereneläville kuin meille ihmisillekin.

Koralliriuttoihin suuntautunut matkailu on myös tärkeää, sillä se edistää taloutta tarjoamalla ruokaa ja työpaikkoja lähistöllä asuville ihmisille. Koralliriutat ovat yksi suurista nähtävyyksistä monissa maissa. Nämä upeat nähtävyydet houkuttelevat turisteja vierailemaan rannoille. Koralliriutat lisäksi työllistävät kalastajia, matkaoppaita ja muita matkailun toimijoita. Tämän takia korallien ja rantojen suojelu on ehdottoman tärkeää.

Kuinka voimme pelastaa koralliriutat?

On ehdottoman tärkeää matkustaa vastuullisesti ja toimia vastuullisesti matkoilla sekä myös kotona. Matkoilla tulee välttää roskaamista ja lajitella roskat tarkasti. Koralliriuttojen vahingoittumista tulee estää varomalla, ettei veneitä ajeta koralliriuttojen läheisyyteen. Koralliriuttoihin koskeminenkin tulisi välttää, sillä ne ovat hauraita. Ethän osta tuliaiseksi koralleja tai käytä koralleja tuhoavaa aurinkorasvaa?

Muovin käyttöä tulisi vähentää, sillä muovijäte on yksi vaarallisimmista vaaratekijöistä luonnolle ja merille.

Autoilun ja muiden ajoneuvojen käyttö saastuttaa meriä ja luontoa runsaasti. Ajoneuvojen päästöt nostattavat merien lämpötiloja ja saastuttavat niitä, tämän seurauksena merien monimuotoisuus kärsii ja lämpötilojen nousun seurauksena koralliriutat ovat vaarassa vahingoittua, saastua ja kadota kokonaan.

Voit vaikuttaa myös henkilökohtaisella tasolla säästämällä energiaa muistamalla sammuttaa valot ja muut sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä.

Tietoisuuden levittäminen on tärkeää ja tehokas tapa auttaa pelastamaan koralliriutat ja yleisesti ilmastonmuutos. Mitä enemmän ihmisiä tietää ja kuulee esimerkiksi roskauksen seuraamuksista, sitä paremmin voimme auttaa maapalloamme selviytymään.

Koralliriutat ovat todella tärkeä osa maapallomme ekosysteemiä ja niiden suojeleminen on ehdottoman tärkeää. Ole siis tarkkana perusarjen asioissa, kuten energian säästämisessä ja roskien lajittelussa, sillä päästään jo pitkälle.

Lue myös blogimme vastuullisesta matkailusta ja katso YouTube videomme siitä, mitä vaikutuksia aurinkorasvalla on merikilpikonniin.

-Viivi

Jaa kirjoitus:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ekomatkaajat

Muita postauksia

Sitoumus2050

Ekomatkaajat sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien

Lue lisää »